Hoppa till sidans innehåll
 
Sök
Logga in
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Om beachhandboll


      Här hittar du

      Fakta om beachhandboll >>

      Så spelas beachhandboll >>

      Beachhandbollcuper i Sverige >>


       

      FAKTA OM BEACHHANDBOLL


      Beachhandboll är en spektakulär gren inom handbollen som är etablerad internationellt och på stark frammarsch i Sverige. En form av handboll på ett underlag (sand) som stimulerar till ett publikfriande spel.


      SM i beachhandboll

      SM 2017 slog deltagarrekord med 32 stycken deltagande lag. SM-dagarna präglades av show, fair play och fantastisk beachhandboll. Regerande Svenska Mästare är Kävlinge HK (herr) och Kristianstad HK (dam). Här hittar du mer information om SM 2018 >>


      De två största beachhandbollsturneringarna i världen spelas i Sverige

      Åhus Beachhandboll festival spelas över hela 8 dagar, där 12 000 spelare och ledare från 130 föreningar deltar. Över 6000 matcher spelas på de 19 befintliga planerna.

      OV Beachhandboll är världens största handbollsturnering, sett till antal deltagande lag, hela 15 000 lag. Mest imponerande är deras klasshandboll i samband med turneringen. 1111 skolklasser från stora delar av landet deltar i sanden under 3 dagar.


      Beachhandbollsplaner

      Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar att tillgå från norr till söder.

      Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.


      EM och VM i beachhandboll

      För bara två år sedan (2015) gjorde Sverige för första gången entré i ett beachmästerskap då herrlandslaget i beachhandboll deltog i EM. Två år senare, 2017, var succén ett faktum. Laget kom på en 5:e plats i EM och direktkvalificerade sig därmed till VM 2018 i Kazan, Ryssland, som spelas 24-29 juli. 16 lag delar varav 5 från Europa.

      Sveriges damlandslag i beachhandboll deltog också i EM 2017 och kom där på 13:e plats.

      Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024.

      Europamästare 2017: Spanien, herrar
      Europamästare 2017: Norge, damer

      Världsmästare 2016: Kroatien, herrar
      Världsmästare 2016: Spanien, damer


      Renodlade beachhandbollsklubbar i Sverige:

      Göteborg Beach Handball Club
      Stockholm Beach Handball Club
      Helsingborg Beachklubb
      IKPV Beachhandbollförening Ystad


      Internationella domare

      Årets domare 2017, utsedda av Svenska Handbollförbundet, Johan och Martin Gomér är även framgångsrika inom den internationella beachhandbollen. Under EM i Zagreb fick herrarna döma herr-juniorfinalen samt matchen om 3-4 pris i seniorklassen. Bröderna Gomér är ett av Europas bästa domarpar.


      Visste du att

      … beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.

      … det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

      … det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, och fler tillkommer.

       

      SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

      Spelplanen

      Spelplanen är 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3m. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.


      Speltid

      En match består av två halvlekar som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

      Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. 

      Matcherna startas alltid med uppkast.


      Så räknas mål: 

      Vanliga mål = en poäng.

      Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

      Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng

      Straffmål = 2 poäng


      Shoot out

      Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen. 


      Så spelas bollen

      Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården. 


      Bestraffningar

      Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.


      Laget

      Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

      Film om beachhandboll från IHF

       

      BEACHHANDBOLLSCUPER I SVERIGE

      Elme BeachCup

      Mer info hittar du på svenskalag.se/almhult-handboll >>

       

      OV Beachhandboll
      "OV Beachhandboll spelas på Fria Bad i Helsinborg. Turneringen är öppen för föreningar, motionslag, skolklasser samt företag och andra arbetsplatslag. Handboll för alla! OV Beachhandboll har även en klass för särskolor och en för funktionshindrade. Turneringen startade 2008 med 160 deltagande lag och sedan dess har antalet deltagande lag ökat avsevärt. Turneringen utsågs till Årets Evenemang 2011 av Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen."

      Mer info hittar du på ovbeachhandboll.com >>

       

      Uppsala Beachhandbollscup
      "Uppsala Beachhandbollscup är mellansveriges största beachhandbollscup och spelas i år (2018) för 8:e året i centrala Uppsala precis bakom slottet. Man tar sig lätt hit med bil eller tåg (10 minuters promenad från stationen). I fjol var det över 170 lag med och cupen spelas varje år veckan före skolstart. Cupen är en endagarscup och man är minst garanterad 5 matcher."

      Mer info hittar du på hboll.se/uppsala-beachhandbollscup >>


      Vintrosa Beachhandbollscup (VBCH)
      "År 2000 grundades VBHC och det året hade cupen 5 deltagande lag från lokala klubbar och med spel på en bana. 2013 deltog lag från hela Sverige med många återkommande lag och klubbar ända från starten. Utöver roliga och spännande matcher så brukar sol, hetta och en härlig stämning prägla cupdagarna."

      Mer info hittar du på beachhandboll.nu >>

       

      Åhus Beachhandboll Festival
      "Det började 1997 som en liten cup i Åhus Småbåtshamn. Då fick grundaren Mats G Jönsson ringa och tjata in samtliga 75 lag. Hela familjen och alla föräldrar i Åhus Handboll var engagerade. Och inte var det många som trodde på en framtid för Åhus Beach Cup! Idag, 20 år senare, är Åhus Beach AB ett eventbolag med flera olika evenemang. Vårt årligen återkommande huvudevent är Åhus Beachhandboll Festival...Tack vare vår kärlek till idrott, bra samarbetspartners och en personalstyrka som under festivalen uppgår till hela 400 personer kan vi sedan 1997 stolt välkomna er till Åhus och årligt återkommande evenemang i världsklass."

      Mer info hittar du på ahusbeach.com >>

      Uppdaterad: 2018-03-08 15:29
      Skribent: Therese Bringefors

      Nyheter

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000