Hoppa till sidans innehåll
 
Sök
Logga in
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Om beachhandboll


      Här hittar du

      Fakta om beachhandboll >>

      Så spelas beachhandboll >>


       

      FAKTA OM BEACHHANDBOLL

      Beachhandboll är en spektakulär gren inom handbollen som är etablerad internationellt och på stark frammarsch i Sverige. En form av handboll på ett underlag (sand) som stimulerar till ett publikfriande spel.

      SM i beachhandboll
      SM 2018 spelades i Ulricehamn och SM-dagarna präglades av show, fair play och fantastisk beachhandboll. Regerande Svenska Mästare är Göteborg Beach handball Club (herr) och Göteborg Beach Handball Club HK (dam). 

      Den största beachhandbollsturneringen i världen spelas i Sverige
      OV Beachhandboll är världens största handbollsturnering, sett till antal deltagande lag, hela 15 000 lag. Mest imponerande är deras klasshandboll i samband med turneringen. 1111 skolklasser från stora delar av landet deltar i sanden under 3 dagar.

      Beachhandbollsplaner
      Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar att tillgå från norr till söder.

      Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.

      EM och VM i beachhandboll
      För bara två år sedan (2015) gjorde Sverige för första gången entré i ett beachmästerskap då herrlandslaget i beachhandboll deltog i EM. Två år senare, 2017, var succén ett faktum. Laget kom på en 5:e plats i EM och direktkvalificerade sig därmed till VM 2018 i Kazan, Ryssland, där blev det en hedrande 4:e plats och ett stort genombrott i internationell beachhandboll.  

      Sveriges damlandslag i beachhandboll deltog i EM 2017 och kom där på 13:e plats.

      Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024. 

      Världsmästare 2018: Brasilien, herrar
      Världsmästare 2018: Grekland, damer

      Europamästare 2017: Spanien, herrar
      Europamästare 2017: Norge, damer

      Internationella domare
      Årets domare 2017, utsedda av Svenska Handbollförbundet, Johan och Martin Gomér är även framgångsrika inom den internationella beachhandbollen. Under EM i Zagreb fick herrarna döma herr-juniorfinalen samt matchen om 3-4 pris i seniorklassen. I Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina fick bröderna även döma herrjuniorfinalen. Bröderna Gomér är ett av Europas bästa domarpar.

      Visste du att
      … beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.

      … det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

      … det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, och fler tillkommer.

       

      SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

      Spelplanen

      Spelplanen är 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3m. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.


      Speltid

      En match består av två halvlekar som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

      Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. 

      Matcherna startas alltid med uppkast.


      Så räknas mål: 

      Vanliga mål = en poäng.

      Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

      Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng

      Straffmål = 2 poäng


      Shoot out

      Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen. 


      Så spelas bollen

      Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården. 


      Bestraffningar

      Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.


      Laget

      Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

      Film om beachhandboll från IHF

      Uppdaterad: 2019-02-20 08:31
      Skribent: Therese Bringefors

      Nyheter

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000