Hoppa till sidans innehåll

GDPR-ersätter PUL

Dataskyddsförordningen (GDPR)
Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den också kallas, innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och ersätter då personuppgiftslagen (PuL).

Inom idrottsrörelsen behandlar vi många olika typer av personuppgifter för att vardagen ska fungera. Från 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.

I samband med införandet av EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har Riksidrottsförbundet (RF) tagit fram en uppförandekod för idrotten. Målet är att skapa en enhetlig behandling av personuppgifter inom idrottsrörelsen och att förenkla den specifika information som förbund och föreningar inom idrottsrörelsen måste känna till.

En grundregel är att vi inom idrottsrörelsen aldrig kan äga våra medlemmars personuppgifter – vi lånar dem.

Inom idrottsrörelsen behandlar vi en stor mängd personuppgifter, alltså uppgifter som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk levande person. De används bland annat till att hålla ordning i medlemsregister, fördela ekonomiska stöd eller arrangera tävlingar.

Det finns dock särskilda regler för hur dessa uppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. I slutändan handlar det om att skydda enskilda personers rättigheter. För att behålla människors förtroende är det viktigt att hela idrottsrörelsen följer de regler som finns.

Den uppförandekod som RF tagit fram ska ses som ett komplement till dataskyddsförordningen och kan komma att uppdateras efter samråd med Datainspektion.

Varje förbund eller förening har ett ansvar att informera sina medlemmar om uppförandekoden samt att säkerställa att det finns någonstans dit medlemmar kan rapportera missbruk. Styrelsen är ytterst ansvarig för att koden efterlevs. 

För frågor om uppförandekoden eller allmänna frågor om dataskydd, kontakta dataskydd@rf.se.

Länkar

Personuppgifter i idrotten
GDPR och IdrottOnline
Utbildning, stöd och mallar
Kommande GDPR-relaterade förändringar i IdrottOnline

Uppdaterad: 2019-08-15 14:25
Skribent: Sofia Kronvall

Nyheter

Nominera er kandidat till Åke Nilssons Minnesfond

2019-09-24

Nu är det dags att nominera kandidater till Åke…

Kommentar från förbundet angående matchen Redbergslids IK-IFK Skövde: - Det måste fram en lösning per omgående

2019-09-12

Igår kväll, onsdag, var det hemmapremiär för…

Bli volontär under EM 2020

2019-09-02

Om mindre än ett halvår är det dags för…

Skolbesök säsongen 19-20 - Ekonomiskt stöd, klassbesök på matcher och Lilla EM

2019-08-22

Nu har Utveckling- & Rekryteringskommittén…

Sälj biljetter till EM 2020 - Tjäna pengar till din klubb och ditt lag

2019-08-20

I Drömprojektet 2020 kan ditt lag sälja…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890