Hoppa till sidans innehåll

Lilla EM

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget i Skandinavien av stapeln - Handbolls-EM för herrar! Sverige är en av arrangörerna och gruppspelet kommer bland annat att spelas i Göteborg. Under läsåret 2019/2020 skapar vi nu Lilla EM för alla elever som går i klass 2-5 inom vårt distrikt. Detta är en möjlighet för alla lärare och elever att lära sig mer, samt att få spela handboll med stöd av Handbollförbundet Väst och en lokal arrangör.

Vad är Lilla EM?
Lilla EM är ett projekt där elever får testa på att spela handboll, arrangerat av en lokal handbollsförening. Projektet Lilla EM hänvisas till Handbolls-EM 2020, som bland annat spelas i Göteborg.

När genomförs det?
Projektet genomförs läsåret 2019/2020, men exakt tid bestäms av skolorna tillsammans med föreningarna.

Hur går det till?
Meningen med Lilla EM är att alla barn som går i klass 2-5 ska få spela handboll i ett par timmar. Om det är en halv eller en hel dag bestäms ute i skolorna - de får sedan hjälp med det praktiska. Exempelvis sker detta en halv/heldag som friluftsdag eller en eftermiddag på fritids.

Utförandet är flexibelt, men kan exempelvis innefatta träningsövningar, matcher eller varför inte en miniturnering. Matcherna spelas som minihandboll, i klasserna, i fritidsgruppen eller liknande. Minihandboll spelas med fyra utespelare och en målvakt samt med mjuk boll. Innan handbollsspelandet börjar görs en kort genomgång av reglerna. Målet är att alla ska få testa på sporten.

Utöver detta kommer det skickas med material/broschyr med information om alla EM-länder och dess landslag. Ni kommer även få låna västar med EM-lagens flaggor för handbollsspelandet. Detta för att uppmuntra till ytterligare lärande om länderna och intresse för handboll.

Projektet är inte utöver den klasshandboll eller skolhandboll som vissa föreningar idag genomför i skolor, utan årets prägel på det blir Lilla EM.

Vad bidrar Lilla EM till? 
EM 2020 är en ypperlig chans att utnyttja dess uppmärksamhet för att få fler att börja spela handboll och öka den dagliga aktiviteten hos barn och ungdomar vilket bidrar till en förbättrad folkhälsa.

Ett mål med projektet Lilla EM är att bidra till ett ökat intresse för sporten handboll, men även till ett aktivare föreningsliv och förbättrad folkhälsa. Föreningslivet hjälper unga att hitta rätt i samhället!

Ambitionen är att nå ut till de som inte vanligtvis stöter på handboll i deras vardag, och ge de en chans att få testa på sporten. Detta är en möjlighet för alla lärare och elever att lära sig mer, samt att få testa på att spela handboll med stöd av oss på förbundet och en lokal förening.

Med detta projekt vill vi i Handbollförbundet Väst tillsammans med våra samarbetspartners visa att handboll är en sport för alla.

Vad får skolorna?

  • Ambition att alla deltagande barn får en t-shirt
  • Ambition att alla ansvariga lärare/fritidsledare bjuds på en föreläsning och matchbiljett till en EM-match i Scandinavium
  • Informationsmaterial om EM-länderna och dess landslag samt lån av västar med ländernas flaggor
  • En kontakt till oss på förbundet och den lokala handbollsföreningen
  • Hjälp med hur ni organiserar dagen med till exempel instruktör/domare, träningsövningar och spelordning

Vad gör/får föreningarna?

  • Föreningarna arrangerar Lilla EM, med stöd från förbundet
  • Föreningarna kommer att få material (västar, informationsbroschyr) från förbundet samt hjälp med att hitta instruktörer vid behov (helst ser vi att föreningarna har egna instruktörer)
  • Peng per skolbesök från förbundet
  • Föreningarna kommer vara behjälpliga för skolorna i arrangerandet, information om fortsatt handbollspelande
  • Chans att få fler spelare till föreningen och öka intresset och kunskapen om handboll

Låter detta intressant för er? Vill ni veta mer? Har ni några frågor? 

Tveka inte att kontakta Handbollförbundet Väst!

Louise Idebäck
Projektledare Lilla EM
louise.ideback@handbollvast.se

Uppdaterad: 2019-05-28 12:04
Skribent: Louise Idebäck

Nyheter

Verksamhetsberättelse 2018-2019

2019-06-10

Årets verksamhetsberättelse är nu här!

RF:s förtjänsttecken i guld till Kenneth Johansson

2019-06-05

På Riksidrottsstämman i Jönköping 24-26 maj…

Lilla EM - Ett handbollsprojekt där skolelever ska få spela handboll

2019-05-20

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget…

Volontärer sökes för IHF Ordinary Congress

2019-05-14

Den 2-5 juli, under Partille Cup, anordnas "The…

Inbjudan till årsmöte 2019

2019-04-29

Snart är det dags för årsmöte för…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890