Hoppa till sidans innehåll

Detta är Lilla EM

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget i Skandinavien av stapeln - Handbolls-EM för herrar! Sverige är en av arrangörerna och gruppspelet kommer bland annat att spelas i Göteborg. Under läsåret 2019/2020 skapar vi nu Lilla EM för alla elever som går i klass 2-5 inom vårt distrikt. Detta är en möjlighet för alla lärare och elever att lära sig mer, samt att få spela handboll med stöd av Handbollförbundet Väst och en lokal arrangör.

 

Vad är Lilla EM?
Lilla EM är ett projekt där elever får testa på att spela handboll, arrangerat av en lokal handbollsförening. Projektet Lilla EM hänvisas till Handbolls-EM 2020, som bland annat spelas i Göteborg.

 

När genomförs det?
Projektet genomförs läsåret 2019/2020.

 

Hur går det till?
Meningen med Lilla EM är att alla barn som går i klass 2-5 ska få spela handboll i ett par timmar. Om det är en halv eller en hel dag bestäms ute i skolorna - de får sedan hjälp med det praktiska. Exempelvis sker detta en halv/heldag som friluftsdag eller en eftermiddag på fritids.

Utförandet är flexibelt, men kan exempelvis innefatta träningsövningar, matcher eller varför inte en miniturnering. 

Utöver detta kommer det skickas med broschyrer med information om alla EM-länder. Föreningarna kommer även få låna västar med EM-lagens flaggor för handbollsspelandet. Detta för att uppmuntra till ytterligare lärande om länderna och intresse för handboll.

Projektet är inte utöver den klasshandboll eller skolhandboll som vissa föreningar idag genomför i skolor, utan Lilla EM är en del av detta.

 

Vad bidrar Lilla EM till? 
EM 2020 är en ypperlig chans att utnyttja dess uppmärksamhet för att få fler att börja spela handboll och öka den dagliga aktiviteten hos barn och ungdomar vilket bidrar till en förbättrad folkhälsa.

Ett mål med projektet Lilla EM är att bidra till ett ökat intresse för sporten handboll, men även till ett aktivare föreningsliv och förbättrad folkhälsa. Föreningslivet hjälper unga att hitta rätt i samhället!

Ambitionen är att nå ut till de som inte vanligtvis stöter på handboll i deras vardag, och ge de en chans att få testa på sporten. Detta är en möjlighet för alla lärare och elever att lära sig mer, samt att få testa på att spela handboll med stöd av oss på förbundet och en lokal förening.

Med detta projekt vill vi i Handbollförbundet Väst tillsammans med våra samarbetspartners visa att handboll är en sport för alla.

 

Vad får skolorna?

  • Alla deltagande barn får en t-shirt
  • Informationsmaterial om EM-länderna och dess landslag samt lån av västar kopplat till länderna
  • En kontakt till oss på förbundet och den lokala handbollsföreningen
  • Hjälp med hur ni organiserar dagen med till exempel instruktör/domare, träningsövningar och spelordning
  • Ambition att alla ansvariga lärare/fritidsledare bjuds på en föreläsning och matchbiljett till en EM-match i Scandinavium

 

Vad gör/får föreningarna?

  • Föreningarna arrangerar Lilla EM, med stöd från förbundet
  • Föreningarna kommer att få material (västar, informationsbroschyr) från förbundet 
  • Peng per skolbesök från förbundet (50kr/lektion för klass 2-4, läs mer under Ekonomiskt stöd)
  • Föreningarna kommer vara behjälpliga för skolorna i arrangerandet, information om fortsatt handbollspelande
Detta är en chans att få fler spelare till föreningen och öka intresset och kunskapen om handboll i allmänhet.
 

  Ekonomiskt stöd 
Det ekonomiska stödet för Lilla EM är en del av det för skolbesök. Det handlar om 300kr/lektion för skolbesök och 50kr/lektion extra vid genomförande av Lilla EM.

Skolbesök
Samtliga ungdomsföreningar som deltar i skolbesök ges möjlighet att mot insänd faktura av fysiskt aktivt genomförda redovisade lektioner (max 2 besök/hel klass), få en ersättning med 300kr/lektion. Gör ni besök i en åldersgrupp så söker ni ersättning för det, besöker ni alla 4 årskullarna så får ni ersättning för 4 årskullar x 2 besök om ni gör det.

Det är endast för introduktion av samlade klasser vi betalar för. Med denna möjlighet till ekonomisk support så har ni möjlighet att arvodera personen som ska göra jobbet ute i skolorna.

Vi är tydliga med att det är endast två lektioner av lärande hur handboll spelas och de enklaste reglerna som gäller i vår sport för att kunna deltaga i klasshandboll eller att komma till klubbens träningar som vi betalar för. Lektioner som består av lekar, kondition och fys får man inte ersättning för!

Lilla EM-stöd
Utöver det stöd som normalt utgår från förbundet gällande skolbesök kommer fram till EM ytterligare 50kr/lektion om man genomför det under projektet Lilla EM. 

Lilla EM-stödet betalas endast ut för lektioner genomförda fram till 31 januari 2020. Det går alltså att fortsätta med Lilla EM även under perioden efter 31 januari fram tills sommaren, men det utgår inget extra ekonomiskt stöd för det efter 31 januari. Redovisning för Lilla EM-stödet sker i samma Excel-fil som för skolbesöken.

 
  
    
Vi vill genomföra Lilla EM!
Va roligt! Föreningarna anmäler er via länken nedan. Materialet är i skrivande stund inte färdigt för att ni ska få dem. Men om ni anmäler er nu och genomför Lilla EM nu, får ni materialet i efterhand. Att anmäla sig är obligatoriskt för att genomföra Lilla EM.
  

   


 

Vill ni veta mer? Har ni några frågor? Kontakta:

Louise Idebäck
Projektledare Lilla EM
louise.ideback@handbollvast.se

Uppdaterad: 2019-09-12 14:03
Skribent: Louise Idebäck

Nyheter

Bli volontär under EM 2020

2019-09-02

Om mindre än ett halvår är det dags för…

Skolbesök säsongen 19-20 - Ekonomiskt stöd, klassbesök på matcher och Lilla EM

2019-08-22

Nu har Utveckling- & Rekryteringskommittén…

Sök medel ur Stig Gustavsons minnesfond

2019-08-20

Stig Gustavsons minnesfond finns till för att…

Sälj biljetter till EM 2020 - Tjäna pengar till din klubb och ditt lag

2019-08-20

I Drömprojektet 2020 kan ditt lag sälja…

Bristen på idrottsanläggningar hotar folkhälsan

2019-08-19

I dagens GP skriver VG-idrottens styrelse och…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890