Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Fick värdefulla VM-erfarenheter

      2018-08-27 14:12

      När det svenska domarparet Maria och Safia Bennani klev in på banan för att döma matchen mellan Tunisien och Frankrike i U18-VM för damer i Kielce, var det duons debut i VM-sammanhang.

      Systrarna Bennani fick sina IHF-domarlicenser under 2017 i samband med IFH Global Referee Training Programme (GRTP), vilket hölls i samband med den andra upplagan av IFH Men’s Emerging Nations Championship i Bulgarien, en turnering vars mål är att utveckla handbollen i länder där sporten fortfarande står på tillväxt. Dessutom ger turneringen en chans för delegater och domare att få sina IHF-kvalifikationer. Den här gången fick sju domarpar sitt intyg och samtliga har nu börjat döma på internationell nivå.

      – Det är såklart väldigt speciellt att få kliva in och döma en internationell match, höra lagens nationalsånger och veta att deras land står bakom dom, säger Safia Bennani om att få kliva in och döma just Tunisien mot Frankrike i Politechnika Hall.

      – Men det var såklart extra speciellt i och med att det var vår första VM-match i karriären. Att först få sin EHF-licens 2014, IHF-licensen 2017 och sedan få blåsa igång matchen var helt fantastiskt, fortsätter hon.

      Inför VM i Polen i somras hade två av de sju domarparen redan fått känna på hur det är att döma ett världsmästerskap i form av kinesiska duon Zhou Yunlei och Cheng Yufeng samt algeriska domarparet Youcef Belkhiri och Sidali Hamidi. De kinesiska domarna hade fått döma i U20-EM för damer tidigare under sommaren medan det algeriska paret fick domaruppdrag under U20-VM för herrar 2017.

      För de övriga fem paren innebar VM i Polen en chans att få värdefull VM-erfarenhet.

      – Det kändes bra att vi hade så många bekanta ansikten med oss när vi kom fram till polen, säger Maria Bennani vars karriär med sin syster Sofia började som 17-åring.

      – Vi kände det egyptiska paret sedan tidigare och många av de andra har varit med oss under åren som EHF-domare. Det var lite extra speciellt att träffa kollegor från icke-europeiska länder. Det var många språk och kulturer tillsammans, en väldigt rolig upplevelse.

      – Alla bidrog på sitt eget sätt till gruppdynamiken inom domargruppen och det kändes bra att få hjälp av de mer erfarna paren om det var något man undrade över, fyller Safia i.

      – Dom hjälpte oss verkligen och tog en större del av ansvaret när det gäller olika saker, så vi som gjorde vårt första världsmästerskap verkligen fick chansen att lära oss allting. Vi tyckte dessutom om fysträningen vi fick.

      – Att jobba tillsammans var väldigt roligt och vi fick dessutom nya idéer och influenser kring vårt eget arbetssätt som domare. Vi ser fram emot framtida samarbeten.

      Safia och Maria blev av Ramon Gallego från Playing Rules and Referees Comission reda på att man blivit utvalda att döma i VM i Polen.

      – Man blev både glad och exalterad när man fick mailet! Vi hade dömt i Polen tidigare och det var redan då en härlig upplevelse där vi blev väldigt väl omhändertagna och bemötta. Ända sedan vi fick vår IHF-licens i Bulgarien hade vi suttit och väntat på att få fler IHF-uppdrag. Det är en ära och ett privilegium bara att ha licensen, så att även få döma i Polen var en stor framgång för oss, säger Safia.

      Systrarna Bennani dömde totalt åtta matcher i Kielce under VM och hade fin uppbackning inte bara från sina domarkollegor utan även från familj och vänner hemma i Sverige, som följde varenda match noga.

      – Nästan alla vi känner här hemma följde våra matcher och självklart fick vi lite kommentarer efter varje, vilket alltid är bra för får utveckling, säger Maria.

      – Den mest minnesvärda matchen var nog den mellan Montenegro och Sydkorea. Sydkorea spelade en väldigt snabb handboll på ett sätt vi inte var vana vid, så det blev en härlig utmaning att döma den matchen.

      Efter avklarat världsmästerskap väntar nya mål för systrarna Bennani.

      – Nästa utmaning är Women’s EHF EURO Preparatory Seminar i Wien i slutet av augusti. 14 domarpar har blivit nominerade för Frankrike och tolv kommer få åka. Det hade varit en dröm att få vara ett av par som får döma i Frankrike. Men oavsett vad som händer kommer vi dela med oss av våra erfarenheter från VM med våra kollegor hemma i Sverige så vi alla kan utveckla oss som domare, slår Maria fast.

      – Vi vill inspirera domare i alla åldrar så dom fortsätter döma, speciellt unga tjejer. Det är tyvärr alldeles för få av oss i Sverige just nu, men förhoppningsvis kan vi vara med och ändra på den saken.

      Foto: Stephane Pillaud

      Uppdaterad: 2018-08-27 14:20
      Skribent: IHF.info

      Fler nyheter

      SM i beachhandboll avgjort

      2019-06-17

      SM i beachhandboll avgjordes den gångna helgen…

      SM - avstamp mot Europa för GBHC

      2019-06-12

      Göteborgs BHC är laget som innehåller ett helt…

      Lagen som gör upp på sand

      2019-06-11

      Åtta lag i herrklassen och förhoppningsvis åtta…

      Handbollssommar

      2019-06-10

      Under sommarmånaderna spelar många av våra…

      Handbollen mot matchfixning

      2019-06-07

      När Sveriges främsta handbollstalanger samlas i…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000