Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    22014 False
     Huvudsponsor
     18334 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Hur når vi toppen?

        2018-08-06 08:53

        Så var det dags igen, juni månad har passerat och för handbollen innebar det en helg med Tränarskolan 3. Över 60 (!) ledare har utbildats att föra svensk handboll framåt. Nytt grepp för detta år var att kolla på tendenser och krav som gäller för att nå den absoluta världstoppen.

        För att göra det hade utbildningskonsulent Lennart Söderström tagit hjälp av en minst sagt kompetent och insatt trio. Eller vad sägs om:

        Erik Larholm: Elitserietränare för Hammarby IF HF och ansvarig för att videogranska motståndet under damlandslagets senaste mästerskap.

        Mikael Franzén: Elitserietränare för Alingsås HK och ansvarig för att videogranska motståndet under herrlandslagets senaste mästerskap.

        Peter Glas: Fysiskt ansvarig på Svenska Handbollförbundet sedan ett par år tillbaka och genomfört projekt för att se vad som fysiskt krävs för att hänga på det bästa.

        Först ut var de båda videoanalytikerna som hade fått med sig ett antal frågeställningar in i föreläsningen. De skulle granska de främsta nationerna i mästerskapet för att se om det gick att hitta likheter och olikheter och vilka krav som då ställdes på individen.

        På damsidan visade sig att det fanns mycket likheter mellan lagen som hamnade högst på prispallen. En sak som inte gällde själva prestationen på planen var att de alla hade en vänsterhänt högernio. Det är något som påverkar bredden och möjligheten att starta spel på båda sidor på ett positivt sätt. Erik nämnde även att det är ett fokusområde inom svensk handboll. Vad gäller starter så har lagen bara 4-5 stycken men blir svårlästa på grund av alla de varianter de har i de olika starterna. Vissa av lagen styr tydligt upp vilken variant de ska använda sig av medan andra litar mer på individuell skicklighet. Norge och Holland var de lagen med mest samarbete där Holland hade mest förutbestämt. Frankrike däremot klev tidigt på mål och litade mycket på spelarnas individuella skicklighet och styrka.

        Det Erik ville peka på som skiljde mest från vårt svenska landslag var hur bra lagen hanterar högt tempo. De kunde sätta upp ett mycket högre tempo utan att för den delen ha fler tekniska fel. Även fysiken på spelarna var något vi i Sverige behöver jobba med. Det är något som hänger ihop med möjligheten att hantera fart då spelarna är mer fysiskt redo att klara av det.

        I försvaret spelade alla lagen 6-0 men på lite olika sätt. De kunde variera både i hur högt man låg med sitt 6-0 men också vilka som skulle stötta på skyttar.

        Holland var de som låg lägst i sitt försvar och kunde man inte nå attackerande spelare så valde man att backa ner istället. Norge och Frankrike låg högre upp där framför allt Frankrike var väldigt aggressiva medan Norge hade stor framgång med sina aktiva 1:or i försvaret som kunde sno mycket bollar.

        Över till herrsidan och Mikael där man nog får påstå att det fanns lite fler skillnader. Anfallsmässigt var det till exempel så att Danmark spelade en hel del 7 mot 6-spel. Där var det oerhört tydligt att det var Mikkel Hansen som skulle göra valet och sätta övriga i bra lägen, alternativt göra mål på egen hand mot lågt stående försvar. Bakåt är deras grund 6-0 men vill ibland röra till det för motståndarna genom att slå om till högre försvarsspel. De står lågt och litar väldigt mycket på samarbetet mellan försvar och duktiga målvakter.

        De mer fysiska Frankrike spelar mycket övergångsspel och använder sin fysik för att ta sig igenom. Deras kanter är väldigt duktiga även på 9-meter eller på linjen när det går över och kan hota på flera ställen. I försvaret vågar det på grund av sin fysik stå högt och möta motståndarna relativt ensamma. Väl där är det skickliga på att ta offensiva fouls med sin breda fotställning.

        Luriga Spanien spelar väldigt mycket med växelspel framåt där de vet precis i vilket läge de ska släppa bollen utan att fastna. På det sättet skapar de sig ofta ett övertag när motspelare går bort sig. I försvar lurar de in motståndarna i ytor där de vill ha dem. Även de är duktiga på att ta offensiva och är nöjda om de kommer skott i mitten där deras stora 3:or kan täcka.

        Med detta som bakgrund så skulle det såklart bli intressant att sätta sig för att lyssna på Peter Glas om de fysiska krav som ställs på en handbollsspelare i världsklass. Gruppen satte sig antagligen med tron om att de skulle få alla svar på ett papper med exakt vad som behövs för att nå toppen. Det blev en härlig tystnad när Peter inledde med att säga att han hoppas att deltagarna går ifrån föreläsningen med fler frågor än svar. Han fortsatte att beskriva att det inte går att säga exakt hur en världsspelare i handboll ska se ut eller vad den ska ha för värden i gymmet. Han vet spelare som har svaga värden på vissa delar men som han ändå sett prestera bra i OS-turneringar. Peter kommer dock gång på gång tillbaka till att om man höjer sin fysiska status så höjer man också sin potential på planen. Man har alltså bättre möjlighet att kunna prestera på en högre nivå än man hade innan.

        Han är också väldigt noga med att poängtera att det man gör i gymmet ska hänga ihop med det som sker på planen. Det finns ingen anledning att kunna lyfta tungt om du inte kan se till att få effekt av det på planen när du spelar. Det i sin tur innebär såklart att spelare kommer se olika ut och träna på olika sätt då det skiljer sig åt hur de ska agera på planen.

        Så nog gav föreläsning fler frågor än svar men Peters förhoppning var att varje deltagare kan reda ut det utifrån sin verksamhet som de har.

        Uppdaterad: 2018-08-06 08:54
        Skribent: Oscar Ewe

        Fler nyheter

        Kroatien-Spanien i EM-finalen

        2020-01-24

        Det blir Kroatien och Spanien som gör upp om…

        Rullstolshandboll gör entré på SM-veckan

        2020-01-23

        Idag blev det klart att rullstolshandbollen blir…

        Sverige sjua i Europamästerskapet

        2020-01-23

        I dag, torsdag, är det spelledigt i det pågående…

        Norge-Kroatien och Spanien-Slovenien i semifinalerna

        2020-01-22

        I EM:s semifinaler på fredag i Tele2 Arena i…

        Sverige ordnade semifinalplats åt Norge

        2020-01-21

        Ett revanschsuget Sverige tycks vilja avsluta EM…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000