Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    22014 False
     Huvudsponsor
     18334 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        IHF:s kongress inleds i Göteborg

        2019-07-02 21:43

        I morgon onsdag 3 juli inleds Internationella Handbollförbundets kongress i Göteborg. Omkring 300 delegater från 170 medlemsländer finns på plats i dagarna fyra. – Vi har fått en fantastisk möjlighet att lyfta fram hur fantastisk och inkluderande handbollen kan vara, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.

        Bilden: Dr. Hassan Moustafa, president IHF. Foto: Bildbyrån.

        Internationella Handbollförbundets (IHF) kongress arrangeras vartannat år och samlar delegater från världens alla handbollshörn. Totalt bjuds samtliga 209 nationer in – av dessa är alltså 170 representerade när kongressen drar igång på Gothia Towers i Göteborg i morgon. Senast kongressen arrangerades i Sverige var 1956.

        Utöver det traditionella kongressarbetet med motioner och kommittéarbete kommer deltagarna också att få åtskilliga möjligheter att upptäcka gemenskapen i Partille Cup. Delegaterna kommer att delta på ledarträffen och invigningen på Liseberg, och därtill kunna se ungdomshandboll på Partille Cups alla spelområden runt om i Göteborg.

        – Jag tycker det är positivt att IHF har valt att gå på vårt koncept som är mer tillbaka till handbollens rötter, säger Fredrik Rapp, som varit Svenska Handbollförbundets ordförande sedan hösten 2016.

        – Det är mycket spännande och meriterande att det Internationella Handbollförbundet har tilldelat Sverige en kongress. Vi har i vår tur sedan valt att arrangera den i ungdomens tecken. I stället för att sitta instängda på ett stort konferenshotell, kommer delegaterna att bli en del av den fantastiska stämning som skapas under Partille Cup när 1 407 lag från 52 nationer möts runt om i Göteborg. Kort sagt, jag är väldigt stolt över att vi i Sverige fått en möjlighet att vara värd för den här kongressen.

        En av dem som är på plats i Göteborg under kongressen är IHF:s president Dr Hassan Moustafa (bilden) som nu besöker Partille Cup för åttonde gången. Den 75-årige egyptiern har varit IHF-president i 19 år och det är ingen tvekan om att han håller Partille Cup högt för dess arbete med att lyfta handbollen internationellt.

        – Partille Cup är ju som ett olympiskt spel för handbollsungdomar. Partille Cup har fler deltagare än ett OS och atmosfären under cupveckan är så trevlig att ingen som deltar kan säga något negativt. Att så många spelare och lag från unga och mindre utvecklade handbollsnationer är på plats och får inspiration till att göra framsteg är naturligtvis också jätteviktig, säger Dr Hassan Moustafa.

        Den relativt unga sporten handboll – VM ägde rum första gången 1938, fanns på OS-programmet första gången 1972 (herr) och 1976 (dam) – har vuxit till en global idrott med spridning i alla världsdelar. Bara under de tio senaste åren har antalet medlemsländer i IHF vuxit med ett 60-tal och uppgår i dag till 209. 

        – Det finns länder som fortfarande inte är medlemmar. Och den dag jag avslutar mitt uppdrag inom världshandbollen är den globala spridningen verkligen något som jag vill bli ihågkommen för, säger IHF-presidenten.

        Stefan Albrechtson, Partille Cups Senior Advisor:

        – Det här visar Partille Cups betydelse i handbollsvärlden. IHF-kongressen kommer att ge 50-årsjubileet en extra status samtidigt som Partille Cup får visa upp sig för så många medlemsländer och erbjuda 350 delegater en kongress i framtidens och ungdomens tecken.

        Uppdaterad: 2019-07-04 10:31
        Skribent: Daniel Vandor

        Fler nyheter

        Kroatien till EM-finalen

        2020-01-24

        Kroatien blev det första laget att ta sig till…

        Rullstolshandboll gör entré på SM-veckan

        2020-01-23

        Idag blev det klart att rullstolshandbollen blir…

        Sverige sjua i Europamästerskapet

        2020-01-23

        I dag, torsdag, är det spelledigt i det pågående…

        Norge-Kroatien och Spanien-Slovenien i semifinalerna

        2020-01-22

        I EM:s semifinaler på fredag i Tele2 Arena i…

        Sverige ordnade semifinalplats åt Norge

        2020-01-21

        Ett revanschsuget Sverige tycks vilja avsluta EM…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000