Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Lärarkonferens för Riks- och NIUinstruktörer

      2017-10-19 14:29

      I dagarna tre anordnade Svenska Handbollförbundet sin årliga lärarkonferens för Riks- och NIU-gymnasierna. I tre dagar samlades 53 instruktörer på Bosön och fick genomgång i den nya spelarutbildningen, ta del av världens största axelstudie och utbyta idéer med varandra med mera.

      Första dagen summerade förbundskaptenerna sommarens mästerskap för våra U-landslag, andra dagen presenterade Torbjörn Klingvall Spelarutbildningen 2.0 och Martin Asker sin axelstudie och torsdagen ägnades åt idrottspsykologi och en föreläsning.

      Samtliga instruktörer/tränare som representerades av gymnasierna runt om i Sverige samlades för att få genomgång i den nya spelarutbildningen 2.0. Torbjörn Klingvall instruerade under onsdagsförmiddagen i hur träningarna kan bedrivas på gymnasierna på individnivå för att behålla spelarna och minska antalet skador. Spelarutbildningen 2.0 ska också användas på rikslägerna.

      Spelarutbildningen 2.0 utgår från de rekommendationer 24 tränare givit från både nationella och internationella tränarerfarenheter. Under eftermiddagen demonstrerades detta praktiskt med två tränargrupper från Sjölins/Midsommarkransens gymnasium, i både försvars- och anfallstekniker.

      Under kvällen föreläste Martin Asker från Karolinska Institutet, där han gjort en avhandling på riskfaktorer och prevention av axelskador hos unga handbollsspelare på elitnivå. Studien kom fram till att de största riskfaktorerna som är av störst betydelse för axelskador är axelstyrka och snabb stegring av träning. Antalet som har påtagliga axelproblem under säsong ökar från 8% (säsongen innan gymnasiet) till 22% första året på gymnasiet. 70%  av alla nya axelproblemen inträffar i sep/okt. Teorin varvades sedan med praktik där övningar för axlarna demonstrerades i Bollhallen.

      Sista dagen ägnades åt idrottspsykologi med Johan Ekengren och ”Hur vi ska förstå våra tonåringar”, med Mats Trondman, där han på ett humoristiskt sätt pratade om dagens ungdomar och vi kan bemöta dem. 

      - Det har varit tre roliga dagar här och anledningen till varför vi ordnar en årlig konferens är för att det är ett certifieringskrav från SHF. Här får vi chansen att ge uppdateringar på vad som händer och utbyta erfarenheter. Temat detta år har huvudsakligen varit den nya spelarutbildningen, säger Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollförbundet.

      Uppdaterad: 2017-10-20 16:34
      Skribent: Sanna Nilsson

      Fler nyheter

      Inbjudan till kurs i Handbollens spelarutbildning

      2018-12-07

      Svenska Handbollförbundet har uppdaterat…

      Kommande mästerskap

      2018-12-04

      EM pågår för fullt men vi blickar också framåt…

      Svenskt i EM idag

      2018-12-03

      Landslaget vann igår mot Serbien i EM och spelar…

      Robert kontrar: EM, SOK och RF

      2018-11-29

      - Häng med på min kontring: om stundande EM…

      Svenska domare i EM

      2018-11-29

      Idag startar EM, Sverige spelar sin premiär…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000