Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   5982 False
    Huvudsponsor

    Lärarkonferens för Riks- och NIUinstruktörer

    2017-10-19 14:29

    I dagarna tre anordnade Svenska Handbollförbundet sin årliga lärarkonferens för Riks- och NIU-gymnasierna. I tre dagar samlades 53 instruktörer på Bosön och fick genomgång i den nya spelarutbildningen, ta del av världens största axelstudie och utbyta idéer med varandra med mera.

    Första dagen summerade förbundskaptenerna sommarens mästerskap för våra U-landslag, andra dagen presenterade Torbjörn Klingvall Spelarutbildningen 2.0 och Martin Asker sin axelstudie och torsdagen ägnades åt idrottspsykologi och en föreläsning.

    Samtliga instruktörer/tränare som representerades av gymnasierna runt om i Sverige samlades för att få genomgång i den nya spelarutbildningen 2.0. Torbjörn Klingvall instruerade under onsdagsförmiddagen i hur träningarna kan bedrivas på gymnasierna på individnivå för att behålla spelarna och minska antalet skador. Spelarutbildningen 2.0 ska också användas på rikslägerna.

    Spelarutbildningen 2.0 utgår från de rekommendationer 24 tränare givit från både nationella och internationella tränarerfarenheter. Under eftermiddagen demonstrerades detta praktiskt med två tränargrupper från Sjölins/Midsommarkransens gymnasium, i både försvars- och anfallstekniker.

    Under kvällen föreläste Martin Asker från Karolinska Institutet, där han gjort en avhandling på riskfaktorer och prevention av axelskador hos unga handbollsspelare på elitnivå. Studien kom fram till att de största riskfaktorerna som är av störst betydelse för axelskador är axelstyrka och snabb stegring av träning. Antalet som har påtagliga axelproblem under säsong ökar från 8% (säsongen innan gymnasiet) till 22% första året på gymnasiet. 70%  av alla nya axelproblemen inträffar i sep/okt. Teorin varvades sedan med praktik där övningar för axlarna demonstrerades i Bollhallen.

    Sista dagen ägnades åt idrottspsykologi med Johan Ekengren och ”Hur vi ska förstå våra tonåringar”, med Mats Trondman, där han på ett humoristiskt sätt pratade om dagens ungdomar och vi kan bemöta dem. 

    - Det har varit tre roliga dagar här och anledningen till varför vi ordnar en årlig konferens är för att det är ett certifieringskrav från SHF. Här får vi chansen att ge uppdateringar på vad som händer och utbyta erfarenheter. Temat detta år har huvudsakligen varit den nya spelarutbildningen, säger Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollförbundet.

    Uppdaterad: 2017-10-20 16:34
    Skribent: Sanna Nilsson

    Fler nyheter

    Övergångsfönstret stängt - hektisk sista dag

    2018-02-16

    Vid midnatt natten till fredagen stängde…

    Sorgebesked

    2018-02-15

    Det är med djup sorg vi idag tagit emot beskedet…

    SverigeCupen i Nyköping även 2018

    2018-02-14

    – Vi är väldigt stolta över att för femte året i…

    Rikslägeruttagningarna klara

    2018-02-12

    Uttagningarna till vårens Riksläger i Halmstad…

    Isabelle Gulldén kan utses till världens bästa

    2018-02-08

    Isabelle Gulldén är nominerad till IHF:s…

     
    Svenska Handbollförbundet
    Idrottens Hus
    110 16 Stockholm
    Telefon: 086996000