Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     Lärarkonferens för Riks- och NIUinstruktörer

     2017-10-19 14:29

     I dagarna tre anordnade Svenska Handbollförbundet sin årliga lärarkonferens för Riks- och NIU-gymnasierna. I tre dagar samlades 53 instruktörer på Bosön och fick genomgång i den nya spelarutbildningen, ta del av världens största axelstudie och utbyta idéer med varandra med mera.

     Första dagen summerade förbundskaptenerna sommarens mästerskap för våra U-landslag, andra dagen presenterade Torbjörn Klingvall Spelarutbildningen 2.0 och Martin Asker sin axelstudie och torsdagen ägnades åt idrottspsykologi och en föreläsning.

     Samtliga instruktörer/tränare som representerades av gymnasierna runt om i Sverige samlades för att få genomgång i den nya spelarutbildningen 2.0. Torbjörn Klingvall instruerade under onsdagsförmiddagen i hur träningarna kan bedrivas på gymnasierna på individnivå för att behålla spelarna och minska antalet skador. Spelarutbildningen 2.0 ska också användas på rikslägerna.

     Spelarutbildningen 2.0 utgår från de rekommendationer 24 tränare givit från både nationella och internationella tränarerfarenheter. Under eftermiddagen demonstrerades detta praktiskt med två tränargrupper från Sjölins/Midsommarkransens gymnasium, i både försvars- och anfallstekniker.

     Under kvällen föreläste Martin Asker från Karolinska Institutet, där han gjort en avhandling på riskfaktorer och prevention av axelskador hos unga handbollsspelare på elitnivå. Studien kom fram till att de största riskfaktorerna som är av störst betydelse för axelskador är axelstyrka och snabb stegring av träning. Antalet som har påtagliga axelproblem under säsong ökar från 8% (säsongen innan gymnasiet) till 22% första året på gymnasiet. 70%  av alla nya axelproblemen inträffar i sep/okt. Teorin varvades sedan med praktik där övningar för axlarna demonstrerades i Bollhallen.

     Sista dagen ägnades åt idrottspsykologi med Johan Ekengren och ”Hur vi ska förstå våra tonåringar”, med Mats Trondman, där han på ett humoristiskt sätt pratade om dagens ungdomar och vi kan bemöta dem. 

     - Det har varit tre roliga dagar här och anledningen till varför vi ordnar en årlig konferens är för att det är ett certifieringskrav från SHF. Här får vi chansen att ge uppdateringar på vad som händer och utbyta erfarenheter. Temat detta år har huvudsakligen varit den nya spelarutbildningen, säger Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollförbundet.

     Uppdaterad: 2017-10-20 16:34
     Skribent: Sanna Nilsson

     Fler nyheter

     Dubbelt guld till Göteborg Beach Handball Club när beach-sm avgjordes

     2018-06-18

     16-17 juni avgjordes beach-SM i Ulrucehamn, där…

     SM inleds idag

     2018-06-16

     Idag (lördag 16 juni 2018) inleds SM i…

     Andrésson till Rhein-Neckar Löwen nästa år

     2018-06-15

     Parallellt med arbetet som förbundskapten för de…

     Isabelle och Jim är Årets spelare

     2018-06-14

     Svenska Handbollförbundets utmärkelse Årets…

     Svenska Handbollförbundet beviljas projektmedel från Svenska Postkodstiftelsen

     2018-06-13

     Projektmedlen som beviljats ska användas av…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Box 11016
     100 61 Stockholm
     Telefon: 086996000