Hoppa till sidans innehåll
19372 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   4042 False
   Huvudsponsor
   8167 False
    Huvudsponsor
    3755 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     Lärarkonferens för Riks- och NIUinstruktörer

     2017-10-19 14:29

     I dagarna tre anordnade Svenska Handbollförbundet sin årliga lärarkonferens för Riks- och NIU-gymnasierna. I tre dagar samlades 53 instruktörer på Bosön och fick genomgång i den nya spelarutbildningen, ta del av världens största axelstudie och utbyta idéer med varandra med mera.

     Första dagen summerade förbundskaptenerna sommarens mästerskap för våra U-landslag, andra dagen presenterade Torbjörn Klingvall Spelarutbildningen 2.0 och Martin Asker sin axelstudie och torsdagen ägnades åt idrottspsykologi och en föreläsning.

     Samtliga instruktörer/tränare som representerades av gymnasierna runt om i Sverige samlades för att få genomgång i den nya spelarutbildningen 2.0. Torbjörn Klingvall instruerade under onsdagsförmiddagen i hur träningarna kan bedrivas på gymnasierna på individnivå för att behålla spelarna och minska antalet skador. Spelarutbildningen 2.0 ska också användas på rikslägerna.

     Spelarutbildningen 2.0 utgår från de rekommendationer 24 tränare givit från både nationella och internationella tränarerfarenheter. Under eftermiddagen demonstrerades detta praktiskt med två tränargrupper från Sjölins/Midsommarkransens gymnasium, i både försvars- och anfallstekniker.

     Under kvällen föreläste Martin Asker från Karolinska Institutet, där han gjort en avhandling på riskfaktorer och prevention av axelskador hos unga handbollsspelare på elitnivå. Studien kom fram till att de största riskfaktorerna som är av störst betydelse för axelskador är axelstyrka och snabb stegring av träning. Antalet som har påtagliga axelproblem under säsong ökar från 8% (säsongen innan gymnasiet) till 22% första året på gymnasiet. 70%  av alla nya axelproblemen inträffar i sep/okt. Teorin varvades sedan med praktik där övningar för axlarna demonstrerades i Bollhallen.

     Sista dagen ägnades åt idrottspsykologi med Johan Ekengren och ”Hur vi ska förstå våra tonåringar”, med Mats Trondman, där han på ett humoristiskt sätt pratade om dagens ungdomar och vi kan bemöta dem. 

     - Det har varit tre roliga dagar här och anledningen till varför vi ordnar en årlig konferens är för att det är ett certifieringskrav från SHF. Här får vi chansen att ge uppdateringar på vad som händer och utbyta erfarenheter. Temat detta år har huvudsakligen varit den nya spelarutbildningen, säger Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollförbundet.

     Uppdaterad: 2017-10-20 16:34
     Skribent: Sanna Nilsson

     Fler nyheter

     Ladda ner och ladda upp med Gameday

     2017-11-23

     Här kommer två riktigt bra tips för att följa…

     Hedersam förlust för U17-damerna

     2017-11-23

     Det svenska U17-landslaget förlorade på…

     Njuter av att vara tillbaka i landslaget

     2017-11-23

     Ulrika Toft Hansen för sitt första mästerskap…

     Erik Larholm ny videoanalytiker inför VM

     2017-11-23

     Erik Larholm kliver in i den svenska ledarstaben…

     Svenska Handbollförbundet bildar ett nytt råd

     2017-11-23

     Svenska Handbollförbundet bildar ett nytt råd…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Idrottens Hus
     110 16 Stockholm
     Telefon: 086996000