Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     RF presenterar studie från IPSOS om pengaspel på idrott

     2016-12-20 10:14

     Riksidrottsförbundet har låtit IPSOS göra en enkätundersökning vad allmänheten tycker om spel på idrott. Matchfixing är ett av de stora hoten mot tävlingsidrotten och idag kan man spela på både ungdomsidrott, låga divisioner och mindre tävlingar i många idrotter. Forskning visar att risken för matchfixing ökar i dessa grupper.


     Risken för matchfixing har ökat i och med det ökade utbudet på sportspel via internet. Idag går det att spela på både ungdomsidrott och på matcher så lågt ner i divisionerna som fotbollens sjunde division.

     En ny studie från IPSOS visar att endast 13 procent av allmänheten tycker det bör vara möjligt att spela på fotbollens femte, sjätte och sjunde division. Och endast 4 procent att det ska erbjudas spel på ungdomars idrottande.

     Undersökningen genomfördes bland ett representativt urval svenskar från 18 år och uppåt under perioden 14-21 november 2016. Totalt genomfördes 1001 intervjuer. Resultaten är tydliga – allmänheten tycker som idrotten: 

     Bara 4 % tycker att det ska erbjudas spel på ungdomars idrott.

     Bara 13 % av allmänheten tycker det bör vara möjligt att spela på fotbollens femte, sjätte och sjunde division

     Bara 3 % tycker att spelbolagen ska få avgöra om de ska erbjuda spel på ungdomsfotboll (där majoriteten av spelarna är under 18 år)

     Bara 9 % procent tycker att spelbolagen ska få avgöra vilka divisioner de ska få erbjuda spel på

     - Ungdomar är en särskilt sårbar grupp för matchfixing. Allmänheten är lika övertygade som vi att det borde vara förbjudet att erbjuda spel på ungdomsidrott, säger Johan Claesson samordnare mot matchfixing på Riksidrottsförbundet.

     Idag kan spelbolagen själva styra helt över sitt utbud på sportspelsmarknaden. Något allmänheten, enligt IPSOS studie, inte tycker är en bra ordning. Studien visar att endast tre procent tycker att spelbolagen ska få avgöra om de ska erbjuda spel på ungdomsfotboll (där majoriteten av spelarna är under 18 år). Och bara nio procent tycker att spelbolagen ska få avgöra vilka divisioner de ska få erbjuda spel på.

     - Det är vår verksamhet som spelbolagen tjänar pengar på. Då är det rimligt att vi får vara med och bestämma vad som är okej att satsa pengar på, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

     Brottsförebyggande rådet visar i en rapport från 2015 att risken för matchfixing är större i de lägre ner divisionerna än i exempelvis Allsvenskan. Det faktum att spelarna i de lägre divisionerna inte har fotboll som yrke, att matcherna inte filmas och att de vanligtvis följs av ett litet antal åskådare innebär sammantaget en förhöjd risk.

     -  Det finns ett utmärkt tillfälle att försvåra för matchfixing när den svenska spelmarknaden nu omregleras. Jag hoppas att regeringens utredare Håkan Hallstedt och politikerna i riksdagen tar chansen nu, för det kommer sannolikt att ta lång tid innan spelregleringen görs om igen, säger Björn Eriksson.

     Flera onlinebaserade spelbolag erbjuder idag spel på lägre divisioner i svensk fotboll utan att svenska myndigheter kan göra något åt det eftersom spelbolagen inte står under svensk kontroll. Syftet med den pågående utredningen är att utforma en reglering där så många som möjligt av de spelbolag som vänder sig till svenska konsumenter ska komma in i ett svenskt licenssystem och därmed följa den svenska regleringen.


     Här kan du läsa hela undersökningen.  

     För mer information kontakta

     Björn Eriksson
     Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
     070-626 46 06

     Johan Claesson
     Samordnare mot matchfixing, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
     070-595 18 53 

     Uppdaterad: 2016-12-20 11:11
     Skribent: Pressmeddelande från Riksidrottsförbundet

     Fler nyheter

     Gruppspelet i Gymnasie-SM lottat

     2018-04-26

     Idag har gruppspelet till Gymnasie-SM lottats…

     Trygga idrottsmiljöer för barn- och ungdomsidrott

     2018-04-19

     Svenska Handbollförbundet har bildat…

     Kristianstad valde derby i semin

     2018-04-16

     IFK Kristianstad valde Lugi HF när…

     Så spelas kvalet till EM 2020

     2018-04-13

     10–26 januari 2020 spelas herrarnas EM i…

     DREAM. WIN. REMEMBER.

     2018-04-11

     I morgon lottas kvalspelet till herrarnas EM i…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Box 11016
     100 61 Stockholm
     Telefon: 086996000