Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Robert kontrar

      2018-09-26 11:53

      - Häng med på min kontring: om Anna Rapps roll inom IHF, om vår nya spelarutbildning samt om uppladdningen inför EM i vinter.

      Landslaget (damer) som kom fyra i VM i vintras, vilket var en historisk framgång för svensk handboll, inleder sin satsning mot EM i december i veckan med att möta Island på bortaplan i två matcher.

      I den internationella handbollsvärlden är Sverige väl representerade genom Anna Rapp, som en av fem i presidiet i Internationella Handbollförbundets (IHF) styrelse, och Stefan Lövgren i Europeiska Handbollförbundet (EHF). Det är ett bevis för att det vi gör är bra, och att vår kunskap behövs och sprids. Vi ska behålla den positionen.

      Anna Rapp invald i IHF:s styrelse
      Det var i november 2017 som Anna Rapp blev invald i HF:s styrelse med speciellt ekonomiansvar. Anna har spelat 158 landskamper, vunnit tre SM-guld med Skuru IK, blivit utsedd till Årets spelare 2000, har varit assisterande tränare i Skuru och även förbundskapten för ungdomslandslag i mästerskap. Det är självklart att Annas position - liksom Stefans - är bra för svensk handboll och att deras respekt inom internationella kretsar är ovärderliga.

      Själv tycker Anna att det är jättekul – och att en ny insikt kommit till henne.
      - När man själv är inne i arbetet, ser alla olika arbetsuppgifter och otroligt många dokument så får man en annan bild av frågorna än bara det som kommer fram i media via de beslut som tas, säger Anna.

      Ansvar för ekonomifrågor
      Anna har inga lätta arbetsuppgifter: ekonomifrågor (exempelvis tv-avtal) är centrala och väldigt viktiga i alla förbund. Det innebär att hon har tät kontakt med alla i presidiet, inklusive den egyptiske presidenten Hassan Moustafa som varit president sedan 2000. De tre övriga personerna i presidiet är en fransman, en tjeck och en rumänska. - Det är oerhört roligt och framförallt: att kunna vara med och påverka handbollen, avslutar Anna.

      Civilt jobbar Anna på Patent och Registreringsverket sedan 19 år, där hon är chef på Marknadsavdelningen.

      Svensk handboll har alla skäl att vara stolta över Anna Rapps position!

      Anna Rapp IHF

      Bilden, från vänster till höger: Stefan Albrechtsson, Fredrik Rapp, Jörgen Holmqvist, Anna Rapp, Stefan Lövgren på IHF-kongressen.

      En spelarutbildning att vara stolta över
      De allra flesta idrotter inom svensk idrott lever med frågan: hur vi ska få fler ungdomar att vara med längre. Alltför många slutar innan både vi ledare och de själva nått sin totala potential. Här har svensk handboll gått från ord till handling.

      Det började med en beställning från Svenska Handbollsförbundets styrelse till kommittén för spelarutveckling och dess ordförande Per-Olof ”Tjolle” Ström: gör en ordentlig utvärdering, med ambitionen att vår utbildning ska medföra att vi behåller vår position med ”handboll i världsklass”. Tjolle och hans arbetsgrupp bestående av Ulf Nyström, Birthe Hanson, Johan Ekengren och Torbjörn Klingvall kastade upp alla korten och började arbetet.

      Efter en bred konsultation med 23 av de mest erfarna tränarna, som alla återkom med sina synpunkter, bearbetades ett förslag fullt ut och det ligger nu som grund för den nya spelarutbildningen.

      -Vi skulle återkomma med en innehållsvärdering och rekommendation utifrån vissa krav som bland annat kommer från Riksidrottsförbundet. Fler skulle få chansen att träna, fler skulle spela mästerskap med ambition att hålla dem kvar i miljön och utvecklas. Och att vi på ungdomssidan helt enkelt skulle slå fast att där är det utbildning och inte resultat som gäller, toppning och risk för utslagning för tidigt ska minimeras säger Tjolle.

      Kartläggningen som arbetsgruppen gjorde visade att vissa spelare missat flera viktiga försäsonger med träning eftersom mästerskapen spelas på sommaren. Det innebär en hög risk för skador, fysiskt/mentalt slitage, att individuell utveckling inte hinns med samt inte minst vila och återhämtning.

      Resultatet har handbollen anledning att vara väldigt stolta över: för ungdomar upp till 18 år är det enbart fokus på utbildning som gäller, för ungdomar 19 år och äldre är det en kombination av utbildning och resultat som ska gälla och på A-landslagsnivå är det resultat som gäller.

      - Det innebär idag att en förbundskapten för ett U-landslag inte till varje pris ska vinna alla matcher och mästerskap genom att enbart använda ett fåtal spelare. Och de är medvetna om det och delar uppfattningen. Det är därför de spelare som vann U18 EM i somras, nästa år inte representerar Sverige i VM - utan det ska en i stort sett helt ny trupp göra. Ambitionen är att ge fler spelare internationell erfarenhet i förhållande till de mål vi nu har på ungdomssidan, för att svensk handboll ska få fler spelare i världsklass. - Den individuella skickligheten blir ibland lidande av allt för mycket spel och resultatfokus, säger Tjolle.

      Ludvig Hallbäck (Ystads IF) var en av de tongivande spelarna när U18 vann guld i somras. Han är inte helt emot den nya utbildningstanken.

      - Självklart skulle man vilja spela VM, det är stort att representera Sverige i alla mästerskap, så lite surt är det. Samtidigt är det kul och bra att fler får chansen att vara med, och att jag själv får en möjlighet till försäsongsträning. Jag har inte själv känt mig sliten efter sommaren men man måste se det på sikt också. Förhoppningsvis får jag chansen att spela fler mästerskap ju äldre jag blir, avslutar Ludvig.

      Svensk handboll ser nu över hur detta ska följas upp, dels ute i föreningar/distrikt kombinerat med SverigeCupen, Riksläger och senare landslagsverksamheten.
      Som Generalsekreterare är jag väldigt optimistisk och nöjd med de här besluten. Vi är till population ett litet land, vi har inte råd att tappa någon spelare och då känns det här rätt väg att gå. Så med ett drygt halvår in på min nya tjänst vill jag tacka tränarna och arbetsgruppen och alla inblandade för ett fantastiskt bra arbete, som vi givetvis kommer att följa och utvärdera noga.

       

      EM-uppladdning påbörjas på Island
      Landslaget (damer) inleder satsningen mot EM i Frankrike i december den 27 och 29 september med att möta Island på bortaplan i två landskamper.

      EM-truppen presenteras preliminärt den 30 oktober och den 21 november samlas laget i Trollhättan för att ladda upp inför EM mot Montenegro med två landskamper, den 23 november i Trollhättan och den 25 november i Göteborg.

      Avresan till Frankrike sker den 28 november och EM-premiären spelas i Nantes två dagar senare. Även huvudrundan spelas i Nantes. 

       

      Sportspegeln (SvT) hade ett intressant reportage med vår ”Bella” Gulldén i söndags om hennes nya roll och landslaget, så om ni missade det, ta en titt >>

      Vi önskar landslaget och ledningen lycka till!

      Uppdaterad: 2018-09-27 10:05
      Skribent: Robert Wedberg

      Fler nyheter

      Ligalandslaget möter Japan i Märsta

      2018-10-12

      Ligalandslaget kommer till Märsta - välkommen…

      Barnens spelregler - ett lyckat samarbete

      2018-10-09

      I januari 2018 lanserade Riksidrottsförbundet…

      Påminnelse: Sök medel ur Stig Gustavsons minnesfond

      2018-10-09

      Föreningar, distrikt och kommittéer kan fram…

      Bennani och Bennani dömer EM

      2018-10-08

      Det svenska domarparet Safia Bennani (till…

      Sverige har ett nytt internationellt domarpar

      2018-10-05

      Rickard Canbro och Jasmin Kliko har i veckan…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000