Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Robert kontrar: EM, SOK och RF

      2018-11-29 15:45

      - Häng med på min kontring: om stundande EM, stödet från Sveriges Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundets framtid.

      Allvaret närmar sig för våra landslag. Imorgon fredag den 30 november inleder damerna sitt EM med att möta Danmark i Nantes. Och om en dryg månad spelar herrarna VM i Danmark. Nya framgångar betyder mycket för oss, inte minst inför en satsning mot OS i Japan 2020.

      Damerna har lottats in i ett getingbo i EM-gruppen där förutom Danmark även Serbien (2 december) och Polen (4 december) finns med. De tre första lagen i gruppen går vidare till mellanrundan och som vanligt är det viktigt att ha ett så bra resultat som möjligt på vägen för att kunna spela om medaljerna. Johanna Westberg har tvingats tacka nej till EM av privata skäl och ersätts av Mikaela Mässing. Det är alltid tråkigt med återbud av en spelare i form, men det innebär att andra spelare får kliva fram - vilket alltid är möjligt. Stort lycka till!

      Mästerskapsframgångar är naturligtvis alltid viktiga. Inte minst för rekrytering av spelare, ledare och domare, för uppmärksamhet och därmed kommersiella möjligheter. Och för att kunna få bra förutsättningar av Svenska Olympiska Kommittén (SOK) för OS-förberedelser.

      Tyvärr har SOK-stödet till handbollen minskat, trots att vårt herrlandslag vann EM-silver och vårt damlandslag blev VM-fyra - bästa placeringen genom tiderna för damerna i ett VM - i vintras. Herrarna var i OS-final 2012 och damerna i kvartsfinal 2016. Vi har givetvis en dialog med SOK om detta och vi uppfattar att det finns ett gensvar. Handbollen har alltid varit solidariskt med SOK, bland annat när det gällt frågor om klädleverantörer och annat. Vi tycker förstås att våra landslag ska ha samma stöd som tidigare som minst.

      Vilka idrotter ska vara med i framtidens RF?
      Det har hållits Riksidrottsforum i Blekinge, ett viktigt möte för framtiden och därmed för oss inom handbollen. En stor del av diskussionen handlade om definitionen av vad som är idrott, anslutningsformer, förutsättningar och medlemskap inom RF satm inkludering och stödutredning (=bidrag) för alla specialidrottsförbund (SF). 

      Ytterst handlar det om en eventuell ändrad inriktning utifrån bland annat hur många utövare de olika idrotterna har samt dess administration. Hur inkluderar vi fler spelare och ledare i framtiden, där inriktning för alla medlemmar är att kunna se på nya fakta och argument. Och vad är egentligen idrott, jo, vi är nog överens att det ska handla om det som utförs via fysisk aktivitet.

      Här finns så olika parametrar, lagidrott kontra individuella idrott, inhemskt seriespel, internationella mästerskaps olika digniteter – ja allt ska finnas med. Nu pågår en febril aktivitet i alla förbund och meningen är att det ska tas beslut under Riksidrottsmötet våren 2020.

      Vi har en god position!
      Det kan låta stort och övermäktigt, men är sällsynt viktigt även för handbollens framtid. Vi ligger i framkant på flera sätt, men måste givetvis vara med i arbetet och påverka så mycket vi kan. Vilka som i framtiden ska vara anslutna inom RF/SISU leder också till en ansvarsfull och mer hållbar resursfördelning. 

      Vi återkommer till det i olika sammanhang framöver. Min bedömning är att vi har en god position för vår idrott i de utmaningar all idrott står för!

      Robert Wedberg

       


       

      Fakta Robert Wedberg
      Robert, 53, tillträdde den 1 april som Generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet. Som spelare gjorde Robert sex a-landskamper för Sverige och 333 serie-slutspelsmatcher för IK Sävehof. Som tränare förde Robert Alingsås till SM-guld och Champions League-spel. Robert har även varit tränare och verkat som ledamot i Svenska Handbollförbundets styrelse. Civilt har han varit rektor på en högstadieskola, därefter kultur- och fritidschef i Partille kommun. 2011 blev han kommunchef i samma kommun, en tjänst han hade i fem år innan han 2016 tog klivet tillbaka till handbollen på heltid.

      Uppdaterad: 2018-11-29 15:17
      Skribent: Svenska Handbollförbundet

      Fler nyheter

      Inbjudan till kurs i Handbollens spelarutbildning

      2018-12-07

      Svenska Handbollförbundet har uppdaterat…

      Kommande mästerskap

      2018-12-04

      EM pågår för fullt men vi blickar också framåt…

      Svenskt i EM idag

      2018-12-03

      Landslaget vann igår mot Serbien i EM och spelar…

      Svenska domare i EM

      2018-11-29

      Idag startar EM, Sverige spelar sin premiär…

      Bli inspringslag under EM 2020

      2018-11-27

      Ditt lag kan bli ett av 58 inspringslag till…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000