Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    23255 False
     Huvudsponsor
     22014 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Robert kontrar: ungdomlig och positiv vår och sommar

        2019-05-15 15:00

        Häng med på min kontring om USM-finalerna, nya förbundskaptener, Riksidrottsmöte och ett unikt kollektivavtal med mera.

        Handbollens vår och sommar går i ungdomarnas tecken. Vi har nyligen avslutat ett succéfyllt Ungdoms-SM i Uppsala och våra U-landslag har kvalificerat sig till och ska under sommaren spela sina EM respektive VM. Våra landslag håller som bäst på att förbereda sig inför sina viktiga kvalmatcher och dessutom spelas de första officiella landskamperna i beachhandboll på svensk mark i sommar. Bra för svensk handboll!

         

        USM-finalerna
        Det blev en gigantisk handbollsmanifestation i Uppsala när slutspelet för de sex olika klasserna i ungdoms-SM avgjordes 3-5 maj. För mig, som levt hela mitt liv inom handbollen, gav det en mersmak inför framtiden, som vi alla kommer ha nytta av.

        • Publikrekord – 19 000 besök till IFU Arena under helgen!
        • Tittare i 28 länder såg webbsändningarna, över 220 000 strömningar!
        • Uppsala ”doftade” handboll hela helgen, spelare, ledare, funktionärer, släkt och vänner – alla var där.

        Alla involverade gjorde ett stort och grymt arbete – och det bästa är att vi återkommer nästa år. Speciellt tack till Destination Uppsala, IFU Arena, Upplands Handbollförbund och klubbarna som skapade det perfekta arrangemanget. Det gäller även våra partners Svenska Spel, Scandic, SJ, Prioritet Finans och Erlandssons samt SolidSport och Gameday.

        När svensk handboll visar upp sig från sin bästa sida på det här sättet tror jag att alla förstår hur det positivt kan påverka framtidens spelare, ledare och lag som deltar i USM överlag. Det är sällsynt viktigt i tider då det kommer en del alarmerande rapporter om att framförallt pojkar i yngre åldrar (enligt Centrum för idrottsforsknings senaste rapport) inte når idrotten.

        Mer om USM kan du läsa här >>


        Viktigt Riksidrottsmöte för oss alla
        Ny form av bidragsfördelning, ny syn på medlemskap och rätt till stöd och arbete för en trygg idrott – flera strategiskt viktiga frågor ska avgöras när Riksidrottsmötet arrangeras 24-26 maj i Jönköping. Svensk handboll står till stora delar bakom RF:s förslag.

        Riksidrottsstyrelsen, liksom vi specialidrottsförbund, anser att det är hög tid att se över vad som egentligen är idrott, hur vi säkerställer att bidragen verkligen går till rätt verksamhet och hur vi ska trygga vår idrott och miljöer. Målet är att vara framme 2025 med arbetet. Vi har även en kontinuerlig dialog med de andra idrotter, där vi uttrycker ungefär samma åsikter.

        Några detaljer:

        • Medel ska tydligare kopplas till de gemensamma långsiktiga målen. Varje förbund äger sin idrott, men fördelar ökar med samverkan (läs: nya sporter kan inkluderas i redan befintliga förbund).
        • Mer tid för idrott, fokus på idrottsrörelsens mål och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen.
        • Föreningar ska kunna erbjuda en trygg miljö och något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier, kränkningar och övergrepp är otänkbart och nollvision gäller.

         

        Ny förbundskapten
        För ett tag sedan blev det klart att Glenn Solberg ersätter Kristján Andrésson som förbundskapten när Andrésson lämnar förbundskaptensjobbet efter EM 2020. Det är också klart att Martin Boquist kommer att fortsätta som assisterande tränare även till Solberg.

        Solberg arbetar idag både för norska St Hallvard och för tyska SG Flensburg-Handewitt, Kontraktet med Svenska Handbollförbundet (SHF) sträcker sig över OS 2024.

        – Jag är otroligt stolt jag att få leda ett fantastiskt landslag, har Glenn sagt. Glenn gör sina första arbetsdagar hos SHF i september och växlar upp till heltid från januari 2020.

         

        VM-kval inviger nya arenan i Karlskrona
        Vårt damlandslag spelade sig till en historisk VM-semifinal i Tyskland 2017 och nu är det snart dags för play off till VM 2019. Sverige möter Slovakien i ett dubbelmöte, 1 juni hemma i Karlskrona och retur i slovakiska Sala 6 juni.

        Hemmamatchen i Karlskrona blir samtidigt invigningsmatch i nya Brinova Arena och det blir garanterat en publikfest. Publikkapaciteten är cirka 2 500 åskådare och arrangörerna hoppas på en fullsatt arena som stöttar laget på vägen till VM 2019 som spelas i december i Japan.

        Matcherna sänds i TV6 och viaplay.

         

        Heléne ny förbundskapten
        Vårt svenska landslag i beachhandboll (herrar) har fått en ny förbundskapten, Heléne Bernhardtz, 38, ska leda landslaget de närmsta åren mot nya framgångar. Därmed är hon första kvinna att leda ett svenskt herrlandslag i handboll.

        Se SvT-sportens reportage när Bernhardtz presenterades här >>

        Historiska beachlandskamper
        I dagarna har Helén tagit ut sin första trupp som ska spela de första officiella landskamperna på svensk mark den 7-8 juni mot Norge i Ulricehamn. Damlandslaget spelar då också dubbellandskamper mot Norge. Damerna tränas av Victor Ericson och Jonas Wrang, flera SHE-spelare finns med i den truppen.

        Matcherna sänds på svenskhandboll.se/play

         

        Svensk handboll skrev unikt kollektivavtal
        Spelarföreningen Handboll Sverige (SHS) och fackförbundet Unionen har under flera år varit pådrivande parter för ett handbollsanpassat kollektivavtal. Det sjösattes nu den 1 maj 2019!

        – Det är det första lagidrottsavtalet i världen som är helt jämställt mellan damer och herrar på elitnivå. Avtalet utgör en plattform vad gäller anställningsvillkoren som t.ex. pension, och bättre villkor vid sjukdom/skada, försäkringar, semester och omställning vid karriärslut, uttryckte Arne Johansson, ordförande i SHS (tidigare har fotbolls- och hockeyherrarna haft kollektivavtal inom Unionen). Handbollsdamerna blir nu pionjärer.

        – Handbollen är ju en väldigt jämställd sport och det var aldrig några diskussioner om att det inte skulle vara samma för dam- och herrligorna. Vi vill ha jämställda avtal sa Peter Gentzel, VD för Svensk Elithandboll.

         

        Viktig IHF-kongress genomförs i Sverige
        Internationella Handbollförbundet genomför sin XXXVII Ordinary IHF Congress den 2-5 juli i Göteborg, parallellt med 50-årsjubilerande Partille Cup.

        - Det visar återigen att Sverige och svensk handboll har en viktig roll inom internationell handboll, äger Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollförbundet.

        Kongressen arrangeras vartannat år och samlar delegater från världens handbollsnationer. Totalt bjuds samtliga - över 200 - nationer in. Under kongressen behandlas motioner och val av tillsättningar för olika positioner inom IHF. Senast kongressen arrangerades i Sverige var 1956.  Arne Elovsson är kongresskordinator för SHF.

         

        Allt fler går utbildning – det är bra
        SHF genomför dubbelt så många tränarutbildningar som normalt i år. Nytt är vår pilotutbildning på Tränarskolan 2 med halva kursen på distans och att vi startar en svensk MasterCoach-utbildning för första gången på tio år.

        29 tränare har antagits till MasterCoach-utbildningen som startar i juni 2019. MasterCoach är den högsta handbollstränarutbildningen i världen och det är första gången på tio år som Sverige arrangerar en hel MasterCoach-utbildning. Exempel på deltagare är Tomas Axnér, Martin Boqvist och Henrik Signell. Intentionen med utbildningen är att utbilda tränare som kan skapa spelare/handboll i världsklass.

        Dessutom genomförs två TS3-kurser i juni, en avslutas och en påbörjas.

        - Det är oerhört glädjande att våra utbildningar är populära, vi har en hög utbildningsnivå inom svensk handboll och det ser vi effekterna av med starka resultat i ungdomslandslagen och många spelare som når den yppersta världseliten både på dam- och herrsidan, säger utbildningskonsulent Lennart Söderström.

         

        Robert Wedberg

        Uppdaterad: 2019-05-15 13:56
        Skribent: Therese Bringefors

        Fler nyheter

        Robert kontrar

        2019-10-18

        Min kontring handlar den här gången om att…

        Handbollsgymnasielärarutbildning

        2019-10-18

        Med start måndag den 21 oktober genomförs under…

        Mäkinen nominerad till EM

        2019-10-10

        Ännu en svensk är klar för herrarnas EM i…

        Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola

        2019-10-09

        Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och…

        Är årets peppare en handbollare?

        2019-10-08

        Nu är nomineringen till Årets Peppare öppen och…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000