Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Trygga idrottsmiljöer för barn- och ungdomsidrott

      2018-04-19 12:03

      Svenska Handbollförbundet har bildat Trygghetsrådet med uppdrag att stötta distrikt och föreningar att hantera och arbeta för trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.

      Svenska Handbollförbundet har bildat ett nytt råd, Trygghetsrådet, med uppdrag att hantera och arbeta för Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar som finns inom vår verksamhet.

      Rådet består av Lena Runströmer, Patrik Westerlund, Carolin Clemente som tillsammans har en bred kompetens och erfarenhet inom områden som kan vara aktuella. Rådet samarbetar med Riksidrottsförbundet (RF) och dess distriktsförbund (DF).

      Rådets uppdrag: Svensk handboll ska bli bättre på att stärka våra distrikt och föreningar att hantera värdegrundsfrågor med inriktning på trygga miljöer för barn och ungdom. 

      Mål och fokus är att förebygga mobbing, sexuella trakasserier och övergrepp och att det självklart ska råda nolltolerans gällande dessa beteenden. Målet är att alla föreningar har strategier och planer gällande värdegrunden som kommuniceras till alla ledare, föräldrar, barn och ungdomar.

      Vi kommer i första hand att inrikta oss på att höja kunskapen inom områden som är aktuella för våra distrikt och föreningar.

       

      Bakgrund
      Under det senaste året har frågor om hur vi skapar en trygg och utvecklande miljö i barn- och ungdomsidrotten satts i fokus inom Svensk Idrott.

      Handbollen ska stå för att våra miljöer är välkomnande och trygga för alla och det är särskilt viktigt att våra barn och ungdomar kan känna och uppleva det. Trygghetsrådets uppgift är att vara stödjande i det förebyggande arbetet. Vidare att ge handledning i frågor som handlar om trygga idrottsmiljöer beträffande olämpliga beteenden, uppträdanden och handlingar samt ge råd och direktiv i frågorna. Genom att sätta barnets rättigheter i fokus, kommer vi att skapa en ny syn på träning och tävling, där barn och unga idrottare kommer att få en tryggare, mer positiv och utvecklande idrottsmiljö. Du som ledare kommer att utveckla ditt ledarskap och vi tillsammans kommer att utveckla inte bara barn och unga utan hela föreningen – en modern förening som engagerar.

      Riksidrottsförbundet (RF) har tillsammans med BRIS tagit fram Barnens spelregler, en stödtelefon för idrottsledare samt att RF har uppdaterat "Skapa Trygga idrottsmiljöer". 

      "Skapa Trygga idrottsmiljöer" är ett måste för alla i en styrelse att känna till och i nästa led alla ledare. Stödpaket för Trygga Idrottsmiljöer i barn- och ungdomsidrott >>

      Barnens spelregler är Riksidrottsförbundets samarbete med BRIS och här är målgruppen barnen, så att de får reda på sina rättigheter och skyldigheter. Givetvis ska alla ledare kunna prata med barnen utifrån dessa. Här finns en lärgruppsplan som hjälper dig att komma igång. Läs mer på barnensspelregler.se >>

      UNICEFS handbok för idrottsledare - Målet är att handboken ska inspirera fler idrottsledare till att diskutera och skapa verksamhet som är trygg och bra för barn >>

      Bris Stödlinje för Idrottsledare  077-440 00 42. Öppen vardagar 9-12.

       

      Intervju med Lena Runströmer

      Intervju med Lena Runströmer, Trygghetsrådet samt styrelseledamot Svenska Handbollförbundet, publicerad 22/4 2018 i Studio Handboll.

       

      För frågor, kontakta:

      Lena runströmer: lena.runstromer@telia.com, 070-331 01 04

      Carolin Clemente: clementecarolin@gmail.com070-423 11 09

      Patrik Westerlund: patrik.westerlund@crossadvokater.se070-4580706

      Uppdaterad: 2018-04-24 09:02
      Skribent: Trygghetsrådet

      Fler nyheter

      Påminnelse: Anmälan till MasterCoach

      2019-03-26

      I sommar arrangeras den högsta…

      Temakonferens och förbundsmöte 2019

      2019-03-26

      2019 års temakonferens och förbundsmöte…

      Skatteverket erbjuder webbseminarier

      2019-03-20

      Skatteverkets webbseminarier riktar sig till…

      Tjäna extra pengar till lagkassan - sälj EM-biljetter!

      2019-03-01

      Nu kan ditt lag sälja EM-biljetter och tjäna…

      Uttagningarna till Riksläger 1 och 3 klara

      2019-02-28

      Här hittar du alla uttagna spelare, kallelse…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000