Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar

      2019-05-24 09:07

      Svenska Handbollförbundets Trygghetsråd har i uppdrag att stötta distrikt och föreningar att hantera och arbeta för trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.

      Trygghetsrådets uppdrag är att hantera och arbeta för Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar inom vår verksamhet. Svensk handboll ska bli bättre på att stärka våra distrikt och föreningar att hantera värdegrundsfrågor med inriktning på trygga miljöer för barn och ungdom. 

      Rådet består av Lena Runströmer, Patrik Westerlund, Carolin Clemente som tillsammans har en bred kompetens och erfarenhet inom områden som kan vara aktuella. Rådet samarbetar med Riksidrottsförbundet (RF) och dess distriktsförbund (DF).

      Mål och fokus är att förebygga mobbing, sexuella trakasserier och övergrepp och att det självklart ska råda nolltolerans gällande dessa beteenden. Målet är att alla föreningar har strategier och planer gällande värdegrunden som kommuniceras till alla ledare, föräldrar, barn och ungdomar.

      Rådet inriktar sig på att höja kunskapen i handbollens distrikt och föreningar inom aktuella områden.

      Bakgrund
      Frågor om hur vi skapar en trygg och utvecklande miljö inom barn- och ungdomsidrotten har satts i fokus inom den svenska idrottsrörelsen.

      Handbollen ska stå för att våra miljöer är välkomnande och trygga för alla och det är särskilt viktigt att våra barn och ungdomar kan känna och uppleva det. Trygghetsrådets uppgift är att vara stödjande i det förebyggande arbetet. Vidare att ge handledning i frågor som handlar om trygga idrottsmiljöer beträffande olämpliga beteenden, uppträdanden och handlingar samt ge råd och direktiv i frågorna. Genom att sätta barnets rättigheter i fokus, kommer vi att skapa en ny syn på träning och tävling, där barn och unga idrottare kommer att få en tryggare, mer positiv och utvecklande idrottsmiljö. Du som ledare kommer att utveckla ditt ledarskap och vi tillsammans kommer att utveckla inte bara barn och unga utan hela föreningen – en modern förening som engagerar.

      Läs mer
      Riksidrottsförbundet (RF) har tillsammans med BRIS tagit fram Barnens spelregler, en stödtelefon för idrottsledare samt att RF har uppdaterat dokumentet Skapa Trygga idrottsmiljöer

      Skapa Trygga idrottsmiljöer är ett måste för alla i en styrelse att känna till och i nästa led alla ledare. Stödpaket för Trygga Idrottsmiljöer i barn- och ungdomsidrott >>

      Barnens spelregler är Riksidrottsförbundets samarbete med BRIS och här är målgruppen barnen, så att de får reda på sina rättigheter och skyldigheter. Givetvis ska alla ledare kunna prata med barnen utifrån dessa. Här finns en lärgruppsplan som hjälper dig att komma igång. Läs mer på barnensspelregler.se >>

      UNICEFS handbok för idrottsledare - Målet är att handboken ska inspirera fler idrottsledare till att diskutera och skapa verksamhet som är trygg och bra för barn >>

      Bris Stödlinje för Idrottsledare  077-440 00 42. Öppen vardagar 9-12.

       

      Intervju med Lena Runströmer
      Intervju med Lena Runströmer, styrelseledamot, Svenska Handbollförbundet samt talesperson, Trygghetsrådet, publicerad 22/4 2018 i Studio Handboll.

       

      Vill du veta mer? Kontakta:

      Lena runströmer: lena.runstromer@telia.com, 070-331 01 04

      Carolin Clemente: clementecarolin@gmail.com070-423 11 09

      Patrik Westerlund: patrik.westerlund@crossadvokater.se070-4580706

      Uppdaterad: 2019-05-24 09:08
      Skribent: Trygghetsrådet

      Fler nyheter

      Beachhandboll åter till SM-veckan 2020

      2019-06-18

      Nu står det klart vilka idrotter som får…

      Handbollssommar

      2019-06-18

      Under sommarmånaderna spelar många av våra…

      SM i beachhandboll avgjort

      2019-06-17

      SM i beachhandboll avgjordes den gångna helgen…

      SM - avstamp mot Europa för GBHC

      2019-06-12

      Göteborgs BHC är laget som innehåller ett helt…

      Lagen som gör upp på sand

      2019-06-11

      Åtta lag i herrklassen och förhoppningsvis åtta…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000