Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    22014 False
     Huvudsponsor
     18334 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Uppdrag granskning

        2019-08-20 16:26

        Onsdagen den 21 augusti sänds programmet Uppdrag granskning i SVT som handlar om hur det är möjligt att det inom handbollen under flera år arbetat en ledare dömd för sexuellt ofredande. I samband med detta vill vi informera den det berör om hur vi hanterar den aktuella frågan, hur vi arbetar med dessa frågor och vad distrikt och föreningar kan göra samt var de kan vända sig för att få stöd, råd och hjälp.

         

        Svensk handboll, Svenska Handbollförbundet och Trygga miljöer

        Svensk handboll tar starkt avstånd från och har nolltolerans mot alla former av kränkande behandling gällande trakasserier, ofredanden, diskriminering, övergrepp samt liknade brott och beteenden som strider mot vår gemensamma värdegrund.

        Svenska Handbollförbundet (SHF) arbetar genom arbetsrådet Trygga miljöer (tidigare Trygghetsrådet) med Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar i linje med Riksidrottsförbundets råd och rekommendationer. I arbetsgruppen ingår tre personer - en polis, en socionom och en jurist samt två adjungerade personer: en kommunikatör och en psykolog. Dessa fem har kompetenser inom områden väl lämpliga för arbete med trygga miljöer och värdegrundsfrågor.

        Rådets uppdrag är att hantera, arbeta med och höja kunskapen inom dessa frågor genom att stärka handbollens distriktsförbund och föreningar att hantera vår gemensamma värdegrund och värdegrundsfrågor. Rådet ska också vara ett stöd och ge råd samt direktiv i den händelse att något som strider mot värdegrunden sker. Här kan du läsa mer om arbetet och arbetsrådet Trygga miljöer >>

        Arbetet med att utbilda distrikt och föreningar i dessa frågor samt att hjälpa till med att skapa rutiner inom svensk handbolls distrikt och föreningar är ett pågående arbete inom handbollen och också inom hela den svenska idrottsrörelsen.

         

        Registerutdrag

        Sedan 2013 har idrottsföreningar enligt svensk lag rätt att begära att den som ska arbeta, eller på annat sätt ha kontinuerligt nära kontakt, med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen.

        Säsongen 2014/15 gick Svenska Handbollförbundet (SHF) ut med en rekommendation till distrikt och handbollsföreningar att ta registerutdrag på ledare.

        I mars 2018 skärpte SHF sin rekommendation till ett krav.

        Under Riksidrottsmötet 2019 (RIM) togs beslut om att föreningar i Sverige ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har ideella uppdrag eller andra uppdrag i förening och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Mer om trygga idrottsmiljöer och beslutet om registerutdrag kan du läsa här >>

         

        Det här har hänt

        En person som 2011 är dömd för sexuellt ofredande, gärningen begicks 2009, har varit aktiv som ledare och domare sedan 2009 i ett flertal handbollsföreningar.

        Så vitt vi vet har den berörda ledaren under sin tid inom handbollen inte brutit mot vår värdegrund men på grund av domen från 2011 som vi fick vetskap om under 2018 är ledaren tillsvidare avstängd från samtliga uppdrag inom svensk handboll.

        Initialt blev personen avstängd från sitt uppdrag att döma barn- och ungdomshandboll av Stockholms Handbollförbund (StHF). Då det uppdagades att personen fortsatt hade andra tillfälliga uppdrag kontaktade StHF SHF och rådet för Trygga miljöer kopplades in. Personen kontaktades igen och fick ett förtydligande att denne är avstängd från samtliga uppdrag inom svensk handboll.

         

        Uppdrag granskning

        Enligt den information vi fått från Uppdrag granskning (UG) är reportaget cirka 40 minuter långt och handlar om att en sexualbrottsdömd person verkat som tränare/domare samt avsaknaden av kontroller inom barn- och ungdomshandbollen. Medverkande i reportaget är offret, klubbar, förbund, experter och personen på telefon (anonymiserad). UG har hört av sig till några av de föreningar ledaren verkat i för att ställa frågor kring hur personen kunnat verka som ledare trots domen. Några av föreningarna har svarat skriftligt till UG samt hänvisat till Stockholms Handbollförbund och SHF. En intervju med Lena Runströmer kommer efter reportaget. 

         

        Kontakt i detta ärende
        Lena Runströmer, ordförande Trygga miljöer, Vice Ordförande SHF, lena.runstromer@telia.com

        Robert Wedberg, Generalsekreterare SHF, robert.wedberg@handboll.rf.se

        Uppdaterad: 2019-08-20 16:27
        Skribent: Svenska Handbollförbundet

        Fler nyheter

        Bronsmedaljerna i EM till Norge

        2020-01-25

        Vi säger grattis till Norge som på…

        Kroatien-Spanien i EM-finalen

        2020-01-24

        Det blir Kroatien och Spanien som gör upp om…

        Rullstolshandboll gör entré på SM-veckan

        2020-01-23

        Idag blev det klart att rullstolshandbollen blir…

        Sverige sjua i Europamästerskapet

        2020-01-23

        I dag, torsdag, är det spelledigt i det pågående…

        Norge-Kroatien och Spanien-Slovenien i semifinalerna

        2020-01-22

        I EM:s semifinaler på fredag i Tele2 Arena i…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000