Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Vi är unika och bra – så låt oss berätta om det!

      2018-09-05 16:30

      Svensk handboll hade en av sina bästa säsonger ifjol! Herrarna tog EM-silver och damerna slutade fyra i VM vilket var historiskt bra. I somras vann herrar U18 EM efter finalseger och beachlandslaget slutade sensationellt fyra i VM. Och vi står nu inför EM (damer) och VM (herrar) i vinter. 2020 spelas EM (herrar) i Sverige och ett OS avgörs i Tokyo senare samma år - och vårt ansvar är att ta vara på det stora intresset för vår sport!

       

       

      Vilken fantastisk start vi alla fick på säsongen 2018/19 när herrar U18 vann EM-guld!

      Jag har nu haft min tjänst i ett halvår och det jag bland annat noterar är att det är hög tid att vi talar om hur bra vi är, vad vi arbetar med och hur för att bli ännu bättre – för fler än oss själva. Handbollen är en fantastisk, på sätt och vis unik, del av svensk idrott som vi själva behöver berätta mycket mer om än vi gjort hittills. Jag ska bidra så mycket jag kan för att vi ska utveckla hela handbollsrörelsen och öka transparensen, därför startar jag bland annat ”Robert kontrar” i olika kanaler. Här kommer jag att skriva om olika angelägna frågor som vi behöver lyfta för svensk handboll.

      Vi behöver på ett bredare och tydligare sätt bland annat beskriva:

      *att vi är en jämställd idrott,
      *att även om vi är motståndare, är vi justa mot varandra,
      *att vårt värdegrundsarbete ”trygga miljöer” respekteras, följs och utvecklas,
      *att vår idrott och elit/bredd hänger ihop,
      *att vi tillhör världseliten.

      Men vi har utmaningar. Det jag framförallt sett, och hört, under första tiden är att vi inte alltid hänger ihop inom svensk handboll.

      Elit och bredd hänger ihop
      Det är någonting jag kommer att prioritera den närmaste tiden. Vi är alla glada när landslagen når framgångar - med rätta! Men vi måste värna om vardagens frågor i verksamheten: spelar-/ledarutbildning, domarrekrytering, föräldrasamarbeten, hur får vi fler anläggningar och hur kan vi utnyttja befintliga på ett bättre sätt. De allra flesta av våra bästa spelare har börjat spela handboll i någon breddklubb någonstans – och det kommer sannolikt att fortsätta vara så och därför är både bredd och elit vår angelägenhet och vår gemensamma bas.

      Alla idrotter – även vi – tappar spelare i tonåren. Konkurrensen idag från andra intressen är enorm. Det som växer inom idrotten är en del nya och individuella grenar som lockar och där måste vi vara aktiva och visa vilka våra fördelar är. Vi har även fått medel för att utveckla parahandboll, som en ny del i verksamheten.

      Lycka till!
      Inom ett par dagar startar den inhemska säsongen. Efter alla år som spelare, tränare och ledare vet jag hur många frågor man ställer sig och vilka svar man får när säsongen väl startar. Det är både underbart och nervöst på samma gång.

      Jag vill skicka med ett stort LYCKA TILL - och det gäller för samtliga inblandade. Vi har all anledning att vara stolta över vår handboll. Och min ambition är att vi ska jobba hårt för att bli ännu bättre!

       

      Fakta Robert Wedberg:
      Robert, 53, tillträdde den 1 april som Generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet. Som spelare gjorde Robert sex a-landskamper för Sverige och 333 serie-slutspelsmatcher för IK Sävehof. Som tränare förde Robert Alingsås till SM-guld och Champions Leaguespel. Robert har även varit tränare och verkat som ledamot i Svenska Handbollförbundets styrelse. Civilt har han varit rektor på en högstadieskola, därefter kultur- och fritidschef i Partille kommun. 2011 blev han kommunchef i samma kommun, en tjänst han hade i fem år innan han 2016 tog klivet tillbaka till handbollen på heltid.

      Uppdaterad: 2018-09-05 16:32
      Skribent: Svensk Handboll

      Fler nyheter

      Riksläger genomfört i Halmstad

      2019-04-16

      Under fyra dagar har pojkar och flickor 03 och…

      Trim-SM spelas i maj, anmäl laget senast 29 april

      2019-04-15

      Den 17-18 maj i Helsingborg Arena och Idrottens…

      Spela för USA

      2019-04-15

      USA bygger landslag för framtiden och söker nu…

      Tjäna extra pengar till lagkassan - sälj EM-biljetter!

      2019-04-10

      Nu kan ditt lag sälja EM-biljetter och tjäna…

      Svenska domarpar dömer matcher i Europa

      2019-04-09

      Två svenska domarpar har nominerats att döma en…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000