Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Dispens för seniorspel

      I svensk handboll är det endast tillåtet för spelare som fyller 17 år under det kalenderår tävlingsåret börjar att spela seniorhandboll. Säsongen 2018-2019 är det spelare födda 2001 och tidigare.

      Det finns dock möjlighet att söka dispens för yngre spelare. Detta gäller endast spelare som är ett år för unga.

      Svenska Handbollsförbundets Tävlingskommitté (TK) beslutar i dispensärenden. TK har delegerat till regionerna att besluta om dispenser för spelare i division 2 och lägre. Det är de av TK utsedda regionansvariga som tillsammans med en representant från respektive SDF i regionen som beslutar i dessa ärenden. TK har gett regionerna direktiv att vara ytterst restriktiva när det gäller dispenser inom det egna tävlingsområdet.

      I samband med TK:s möte 1 säsongen 2018-2019 gick TK och de regionansvariga tillsammans igenom regelverket och aktuella rutiner för handhavande av dispenser (18-19 TK 1 § 9).

      Möjligheten att söka dispens har främst införts för att en individ inte ska hamna i en situation där det blir omöjligt att spela handboll. Om det finns ungdomslag i rätt åldersgrupp i föreningen, på orten eller inom en rimlig resväg så ska dispenser därför generellt sett inte beviljas. Innan dispensansökan hanteras ska den sökande och aktuell förening först undersöka möjligheten att spela i en yngre åldersklass. Även sociala faktorer kan spela in. Under säsong finns det även möjlighet att söka olika typer av tillfälliga dispenser.

      De fyra regionansvariga tar gemensamma beslut gällande ansökningar om åldersdispens i distriktens lägsta serier där de angivna skälen inte främst handlar om avsaknad av lag i aktuell åldersklass eller sociala skäl. Syftet med detta är att skapa en likriktad hantering av dispenser i hela Sverige.

      För att en dispensansökan ska vara färdigbehandlad före seriestart krävs att den är inlämnad och avgiften betalad senast den 15 september.

      För att ansöka om dispens så klickar ni er in på det elektroniska formuläret nedan:

       Formulär, klicka på bilden

      Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté handlägger dispensansökningar gällande spel i Svensk Handbollseliit, Handbollsligan, Damallsvenskan, Herrallsvenskan, samt damer och herrar division 1.

      Dispensansökningar gällande damer och herrar division 2 och lägre handläggs av respektive region.

      Ett enskilt SDF kan inte bevilja dispenser för seniorspel.

      Uppstår det meningsskiljaktigheter inom regionen så har Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté rätten att besluta i ärendet. Detsamma gäller överklagan av dispensärenden från serierna under division 1.

      Vid eventuell beviljad dispens så gäller denna endast i ansökt serie och eventuellt kval. Dispensen gäller inte spel i samarbetsförening.

      Tävlingsområdets fyra regioner är dessa:

      Uppdaterad: 2018-07-03 14:38
      Skribent: Adam Engström

      Nyheter

      Pride 2019

      2019-06-26

      Gå tillsammans och med den samlade…

      Glöm inte - sista dag för LOK-stödsansökan är 25 augusti

      2019-06-25

      Vi påminner om att ansökan till statligt lokalt…

      Handbollssommar

      2019-06-24

      Under sommarmånaderna spelar många av våra…

      Beachhandboll åter till SM-veckan 2020

      2019-06-18

      Nu står det klart vilka idrotter som får…

      SM i beachhandboll avgjort

      2019-06-17

      SM i beachhandboll avgjordes den gångna helgen…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000