Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     Haninge FysioCenter

     Haninge FysioCenter arbetar idag och sedan en tid tillbaka tillsammans med Folksam i deras projekt med knäkontrollsutbildning för olika idrotter. Företaget har en lång erfarenhet av arbeta med idrottsskador och därför har Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté beslutat att låta de göra ett utlåtande nedan om höjningen av senioråldern inom Svensk handboll.

     Jag har pratat med kollegorna på Haninge FysioCenter och ingen vet om det finns någon vetenskaplig artikel som stödjer vår tes att man inte ska börja med seniorhandboll före 17-års ålder. Utan detta är ett resonemang utifrån vad som finns i närliggande forskning. Man vet att man KAN (ock SKA) börja styrketräna från 11-12 års ålder (Michael Tinkonogi, Åldersanpassad träning, SISU) men också att kvarlevan sedan tidigare om att man ska vänta tills man är 16-17 (det vill säga sen pubertet) fortfarande finns kvar hos många, både tränare och medicinsk personal.

     Om man ska spela seniorhandboll kan man möta spelare som tränat i kanske 10-15 år och väger 70-80 kg. Att släppa upp en 15-åring som precis börjat träna styrketräning tycker vi är helt förkastligt och att detta innebär en uppenbar risk för skada. Ingen skulle drömma om att låta en 15-årig junior att börja tävla mot Charlotte Kalla i skidor till exempel. Inom skidsporten vet man att kroppen behöver "härdas" genom flera års träning som junior innan man är mogen att bli senior. Samma sak gäller faktiskt för handbollsspel.

     Om den ökande frekvensen av knäskador (ffa x-bandsskador) beror på att spelarna är för unga för seniorspel kan vi i dagsläget inte säga men det finns inte heller något som pekar i motsatt riktning.

     Fenomenet med att flytta upp unga spelare beror oftast på att klubbarna inte har seniorspelare i sina trupper utan att man "måste" lyfta upp unga spelare till seniorverksamheten. Och vilken 15-åring (och dennes föräldrar) blir inte smickrad över att få lov att spela med A-laget och kanske Elitserien även om man anar att man inte är riktigt mogen för det.
      
     Låt juniorerna spela mot varandra fram tills de är seniorer, försök att hålla kvar damspelarna längre och utveckla dessa. Vi stödjer en höjd åldersgräns innan får lov att spela seniorhandboll.

     Uppdaterad: 2014-06-18 10:43
     Skribent: Lars Eriksson, Haninge FysioCenter

     Nyheter

     Dubbelt guld till Göteborg Beach Handball Club när beach-sm avgjordes

     2018-06-18

     16-17 juni avgjordes beach-SM i Ulrucehamn, där…

     SM inleds idag

     2018-06-16

     Idag (lördag 16 juni 2018) inleds SM i…

     Andrésson till Rhein-Neckar Löwen nästa år

     2018-06-15

     Parallellt med arbetet som förbundskapten för de…

     Isabelle och Jim är Årets spelare

     2018-06-14

     Svenska Handbollförbundets utmärkelse Årets…

     Svenska Handbollförbundet beviljas projektmedel från Svenska Postkodstiftelsen

     2018-06-13

     Projektmedlen som beviljats ska användas av…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Box 11016
     100 61 Stockholm
     Telefon: 086996000