Hoppa till sidans innehåll
19372 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   4042 False
   Huvudsponsor
   8167 False
    Huvudsponsor
    3755 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     Lathund för dispensförfaranden

     Dispens kan endast sökas för spelare födda 2001 säsongen 2017/2018.

     Svenska Handbollförbundet tog inför säsongen 2013-2014 beslutet att höja åldern för seniorspel för att låta ungdomarna vara just ungdomar - och låta dem fortsätta spela med sina jämnåriga en längre tid. Föreningarnas behov av spelare inom seniorverksamheten ska inte vara styrande, utan ungdomar ska få utvecklas i sin takt. Det gör att de fysiskt, tekniskt och psykiskt är bättre rustade för kommande seniorspel.

     För att spela seniorhandboll skall spelaren det tävlingsår serien startar fylla minst 17 år, dvs. vara 1:a års junior (ex. säsongen 2017/2018 skall man vara född 2000 eller tidigare). Det har inget att göra med när på året spelaren är född eller om spelaren passerar åldern efter årsskiftet under tävlingsåret.

     Att en spelare ska få dispens ska vägas mot följande:
     • Har spelaren ett lag att spela med i sin åldersgrupp inom föreningen?
     • Har spelaren inom ett nära tidsavstånd ett lag i sin egen åldersgrupp att spela med?
     • Kan spelaren i annan ungdomsklass få dispens att spela med ett lag i egna föreningen alternativt en förening inom ett nära avstånd?

     Svenska Handbollsförbundets Tävlingskommitté beslutar i dispensärendena och har delegerat beslut och ansvar gällande div.2 och lägre till respektive region. Arbetet där leds av utsedd Regionansvarig att tillsammans med en utsedd TK representant från respektive SDF i regionen besluta i inkomna ärenden. SHF:s TK har gett regionerna direktiv att vara ytterst restriktiva när det gäller dispenser inom det egna tävlingsområdet. Om det finns ungdomslag i rätt åldersgrupp i föreningen, på orten eller inom en rimlig resväg så ska dispenser inte beviljas.

     Att spelaren benämns som en extrem talang, spås en lysande framtid, behöver spela matcher på seniornivå för att få stimulans, nå utveckling osv. är i grunden inte ett giltigt dispensskäl.

     Att föreningens seniorlag behöver spelare är inte heller ett giltigt dispensskäl.

     Saknar däremot föreningen lag i aktuella åldersgrupper och det inte finns något annat ungdomslag som kan vara aktuellt, inom rimligt reseavstånd från bostad eller skola, finns möjligheten att söka dispens för att spelaren inte ska behöva sluta spela handboll. Även sociala faktorer kan spela in.

     För att ansöka om dispens så klickar ni er in på det elektroniska formuläret nedan:
     https://docs.google.com/forms/d/1RV7eJ_4HzELDZGRyhZHBFWnx9xellExNpuqzrrnH3mw/viewform

     Dispenser i Elitserien ner till Division 1 söks via Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté. För dispenser i de lägre serierna så söks dispensen till regionen. Inom regionerna ska sedan alla innefattande distrikt tycka till i varje dispensärende innan ett beslut fattas. Ett enskilt SDF kan inte ge någon dispens. Uppstår det meningsskiljaktigheter inom regionen så har Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté rätten att besluta i ärendet. Detsamma gäller överklagan av dispensärenden från serierna under Division 1.

     Vid eventuell beviljad dispens så gäller denna endast i ansökt serie och inte spel med eventuell samarbetsförening eller kval till annan nivå.

     Dispensansökan ska vara inlämnad den 15 september. Efter detta datum så kan man endast ansöka om tidsbegränsade dispenser.

     Uppdaterad: 2017-09-07 07:06
     Skribent: Nicklas Brunlöf

     Nyheter

     Wetterwik & Kurtagic dömer ena semifinalen

     2017-12-15

     20.45 i kväll spelar Sverige VM-semifinal mot…

     Sverige till semifinal efter seger mot Danmark

     2017-12-13

     Sverige är klara för sin första VM-semifinal…

     Enkelt vinst för Sverige mot Slovenien

     2017-12-11

     Det blev en kort sejour för Slovenien som igår…

     Sverige knäckte Norge och vann gruppen

     2017-12-09

     Sverige visade absolut världsklass mot regerande…

     Sverige säkrade slutspel

     2017-12-08

     Sverige vann bekvämt mot Argentina på…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Idrottens Hus
     110 16 Stockholm
     Telefon: 086996000