Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      13 dagar kvar till VM: Johanna Bundsen

      2015-11-22 12:30

      Hon gjorde sin första landskamp 2009 innan hon ens hade startat en elitseriematch. En naturlig tillbakadragenhet bidrog till att mästerskapsdebuten dröjde till i vintras, men nu är Johanna Bundsen en av de mest givna i den svenska truppen. Efter succén i bronsmatchen i EM har hon radat upp storstilade insatser mellan stolparna.

      När Per Johansson i september 2009 presenterade sin trupp till World Cup i Danmark innehöll den två målvaktsdebutanter från IK Sävehof i form av Cecilia Grubbström och Johanna Bundsen. Grubbström passerade i somras 100 landskamper och spelat sex mästerskap, men inför EM i Kroatien och Ungern förra året ersattes hon av Bundsen, som sedan varit given i landslaget.

      Bundsen har inte lyssnat på locktonerna från utlandet än utan valt att stanna i Sävehof där hon staplat SM-gulden på hög. Hon känner fortfarande ingen brådska ut i proffslivet, även om det är dit hon siktar framöver.

      – Jag är fortfarande ganska ung, målvakter blir ju ofta bättre ju äldre de blir. Jag har haft möjligheter att flytta utomlands, men känner samtidigt att jag hela tiden utvecklas i Sävehof och jag har mer att hämta där, säger Bundsen.

      I vintras skrev Johanna Bundsen – som lämnade Uddevalla som 16-åring för att gå på handbollsgymnasiet på Katrinelund i Göteborg och spela i Sävehofs juniorlag – på ett nytt tvåårskontrakt med Partilleklubben.

      – Sävehof är en fantastisk förening och jag har fått möjlighet att spela många utvecklande matcher i Champions League. Klubben har utvecklat många fantastiska spelare. Jag ser också fram emot de kommande två åren och det ska bli häftig att vara med i den storsatsning som sker i och med den nya arenan, säger hon och fortsätter: 

      – Men det klart att jag har en dröm att spela utomlands, kanske i Danmark. Jag tycker att de har världens bästa liga. 

      Målet är att kunna lämna med ett hundraprocentigt guldfacit från tiden i Sävehof. Hittills har hennes sju elitseriesäsonger har resulterat i lika många SM-guld.

      Efter att Grubbström lämnade för danska Viborg 2012 delade Bundsen i tre säsonger målvaktssysslan i Sävehof med Filippa Idéhn, ett målvaktspar som stöttat och utvecklat varandra i många år. De spelade även tillsammans i u-landslaget och när Sverige tog brons i EM senast var det firma Bundsen/Idéhn som vaktade det svenska målet.

      Duon splittrades inför den här säsongen och Idéhn vaktar nu målet i danska ligaledaren Team Esbjerg. Bundsen har därmed fått en ny roll, där hon står 60 minuter varje match.

      – Jag och Filippa har haft ett väldigt bra samarbete under de här åren. Man behöver konkurrens för att utvecklas, men samtidigt har var det en konstig situation när vi var så jämna. Vi kände båda att vi behövde mer speltid för att kunna ta nästa steg, säger Bundsen, som utvecklats enormt det senaste året.

      Hon briljerade i bronsmatchen i EM och storspelet fortsatte under hela våren och hösten i såväl klubb- som landslag.

      – Det har känts väldigt bra både fysiskt och tekniskt. Jag har fått den fys- och målvaktsträning som jag behövt och jag känner att jag utvecklats mycket. Kanske har jag varit för nöjd tidigare, säger hon.

      På vilket sätt?

      – Jag har fått höra från många olika personer att jag inte ska vara nöjd där jag är och det är klart att jag fått en tankeställe när så många har sagt det. Sen handlar det nog mer om att jag alltid har varit tillbakadragen, så det är en sak jag har fått jobba mycket med, att ta för mig mer. Jag försöker hela tiden ta steg framåt och det är väl en av anledningarna till att jag känner att jag har utvecklats sista året.

      Vad betydde EM-succén för dig personligen?

      – Väldigt mycket, det är inte varje dag man får vara med och ta medalj i EM. Vi målvakter fick kritik inför och under turneringen, så det var en revansch för oss också att det gick så bra och bronsmatchen är nog den match som betytt mest för mig i karriären.

      VM är startskottet på en 13-månadersperiod som kan bli oförglömlig för landslagsspelarna.

      – Det är en dröm att få vara med om den här resan med VM i Danmark, förhoppningsvis ett OS-kval och ett OS och sedan EM på hemmaplan i december nästa år. Det kan bli en fantastiskt go resa.

      Johanna Bundsen
      Tröjnummer: 1.
      Född: 3 juni 1991.
      Längd/vikt: 185 cm/70 kg.
      Position: Målvakt.
      Klubb: IK Sävehof (2007–).
      Moderklubb: GF Kroppskultur (–2007)
      Övriga klubbar: –.
      Landskamper/mål (per 12/12): 27/0.
      Tidigare mästerskap: EM 2014.
      Meriter: EM-brons, sju SM-guld.

      Johanna Bundsen om…
      …sin debut i A-landslaget:
      – Det var World Cup i Danmark 2009 mot just Danmark. Det var fantastiskt att få vara med när jag var så ung. Jag spelade dock ingenting och kommer tyvärr inte ihåg resultatet men har för mig att det var en ganska jämn match.
      …sitt bästa mästerskapsminne:
      – EM-bronset 2014.
      …hur det går för Sverige i VM:
      – Jag hoppas vi går långt. Vi får ta en match i taget och se vart det leder. Men vi har ett gött gäng med bra spelare på alla positioner så jag hoppas att vi presterar på topp.

      Edijana Dafe om Johanna Bundsen:
      – Hon är så otroligt lugnt till vardags, så det är rätt roligt, i alla fall om man är i samma lag, att se hur hon kan tända till på planen och ögonen svartna helt. Det är någonting som har vuxit fram mer och mer under åren. Mitt bästa minne av henne är när jag satt hemma hos en kompis och såg tredjeprismatchen i EM förra året och ”Burre” var helt magisk. Det var så häftigt att hon kunde visa alla det vi andra sett tusen gånger på träningarna. Hon var så otroligt välförtjänt av det och har fortsatt att vara magisk efter det. Det är hennes tur att stå i rampljuset nu.

      Svenska mästerskapsmålvakterna på 2000-talet:
      EM 2014 (brons): Johanna Bundsen och Filippa Idéhn.
      EM 2012 (8:a): Cecilia Grubbström och Maria Olsson.
      OS 2012 (11:a): Cecilia Grubbström och Gabriella Kain.
      VM 2011 (9:a): Cecilia Grubbström och Gabriella Kain.
      EM 2010 (silver): Cecilia Grubbström och Gabriella Kain.
      VM 2009 (13:e): Cecilia Grubbström och Gabriella Kain.
      EM 2008 (9:a): Madeleine Grundström (numera Gustafsson) och Gabriella Kain.
      OS 2008 (8:a): Therese Bengtsson och Madeleine Grundström.
      EM 2006 (6:a): Madeleine Grundström och Therese Brorsson.
      EM 2004 (14:e): Madeleine Grundström och Therese Brorsson.
      EM 2002 (15:e): Madeleine Grundström och Jenny Holmgren.
      VM 2001 (8:a): Madeleine Grundström och Jenny Lindblom.

      Uppdaterad: 2015-12-13 10:17
      Skribent: Daniel Vandor

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000