Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      14 dagar kvar till VM: Edijana Dafe

      2015-11-21 13:33

      Livet leker för Edijana Dafe. Hon stortrivs i Köpenhamn, är nyförlovad och ska snart spela sitt första seniormästerskap. Möt vänstersexan som står upp för allas lika värde, som känner en oerhörd stolthet över att få bära den svenska landslagströjan – och som hoppas få gå MMA-fajter när handbollskarriären är över.

      Det går inte att inte fascineras av Edijana Dafe när man pratar med henne. Öppen, energisk, tacksam, full av glädje och med påtaglig stolthet över den resa som hon gör och som hon inte har några planer på att avsluta på länge.

      – Handbollen har gett mig så oerhört mycket, den har visat sig så mycket av världen. Den lär barn så mycket bra. Disciplin, att det att det inte bara är dig själv det handlar om, saker som är väldigt viktiga att lära sig som barn, säger 25-åringen. 

      Hon är född och uppvuxen i Göteborgsförorten Angered av nigerianska föräldrar och har fått kämpa för att ta sig dit hon är i dag.

      – Jag tänker kanske inte på Angered som en förort eftersom jag är uppvuxen där, men det är klart att det är ett tuffare klimat där. Det är invandrartätt och mycket arbetslöshet. Jag är tacksam för att jag kom in i handbollen så tidigt, så jag har tack och lov inte upplevt så mycket av den tråkiga sidan.

      Karriären började i GIK Wasaiterna redan som sexåring efter att hon ofta följt med sin storasyster Gloria till hennes träningar.

      – Wasaiterna var en fantastiskt förening som plockade upp många barn och ungdomar. Jag vet inte hur det hade gått för många om ledarna som fanns där inte hade funnits. De gjorde så otroligt mycket för mig och många andra och jag hoppas verkligen att de vet om det.

      Handbollsspelandet har tagit henne från Angered, via sju säsonger i Kärra och fyra i Sävehof, till livet som heltidsproffs i Köpenhamn. Under vägen har hon bland annat fått utstå rasism både på och utanför planen på grund av sin hudfärg.

      – Jag tycker ändå att jag har blivit relativt skonad, men jag har definitivt upplevt det. Sverige är ett fantastiskt land och jag älskar det, men det finns en vardagsrasism som är viktig att prata om. Det är inte jätteenkelt att se annorlunda ut, att få kommentarer, frågor och bli pekad på när man är ute och går.

      – Jag kan störa mig på att föräldrar inte berättar för sina barn att man kan vara lika mycket värd fast man har ett annat utseende, att det inte är okej att de går och pekar och skrattar när de möter någon som är mörkhyad. Jag är så himla stolt över att jag haft handbollen och att jag med mitt nigerianska utseende och namn på tröjan får spela för Sverige.

      Har du upplevt rasism även på handbollsplanen?
      – Ja, det har jag. Men det var först när jag var 16 som jag insåg att det fanns personer som inte ville att jag skulle spela för att jag är mörk. Vi var med flicklandslaget på EM-kval i Ukraina och det var glåpord och kastade saker, det var obehagligt. Det har varit svårare att möta de länderna som har det lite svårare och det är både från spelare och publik det kommer. Det är inte lätt att vända den andra kinden till, men jag känner ändå att det har stärkt mig.

      – Jag är stolt över mitt ursprung och det som jag har uppnått. Jag tycker att det är oerhört häftigt att jag, Loui (Sand) och Jamina (Roberts), tre mörka tjejer, spelar i den svenska landslagströjan. Det är häftigt att visa de unga tjejerna att det går. Jag önskar att fler skulle lyckas, men det är tyvärr relativt få med utländsk bakgrund som spelar handboll.

      ***

      Edijana, eller Eddie som hon mestadels kallas, gör sin första säsong som heltidsproffs. Efter fyra säsonger och lika många SM-guld med Sävehof, spelar hon numera för Köpenhamn (med bland annat Höör-bekantingen Mia Rej) i den danska högstaligan. Studierna till lärare – hon har ett år kvar – har hon tagit uppehåll från för tillfället.

      – Jag blev släppt från Sävehof ganska sent så jag fick inte så mycket spelrum att hitta en ny klubb. Men jag hade några alternativ och något som var viktigt för mig var att det skulle vara lätt att åka hem till Göteborg. Det kändes rätt när det blev klart. Köpenhamn är en go stad som påminner om Göteborg. Jag trivs jättebra i både staden och laget. Och jag har fått användning för min cykel, här cyklar ju alla (skratt). Jag har bara fem minuter med cykel till vår hall.

      Träningsmässigt är det ungefär lika som i Sävehof, skillnaden är att hon kom från ett lag som vann i princip allt till ett lag som för tillfället ligger näst sist i ligan.

      – Men jag har varit i den situationen tidigare, när jag spelade i Kärra. Då fick verkligen kriga för varje poäng. Det har tagit en tid att vänja sig vid det igen, men å andra sidan är det sköna segrar när de kommer.

      Dafe har sällskap av den rutinerade danskan Louise Føns på vänstersex. Från ganska jämnt fördelad speltid i inledningen har det på slutet varit övertag för Dafe i speltid.

      – För egen del tycker jag att det har funkat ganska bra, men vi får inte så jättemånga utspel till kanten (skratt). Men som lag började vi ganska dåligt och vi förlorade mycket i början. På slutet har vi dock slagit både Viborg och Randers, så vi har visat att vi faktiskt är bra när vi får till det.

      Hade du räknat med platsen i VM-truppen?

      – Jag hoppades och trodde att jag skulle bli uttagen, men man är ju aldrig säker innan man får mejlet. Förra året var det en tuffare situation, men i år har ju Jessica Helleberg fått barn och jag visste att chansen var större.

      Vad tänker du inför VM?

      – Mest tänker jag på att det ska bli så otroligt roligt, jag ser verkligen fram emot VM. Jag har aldrig varit på ett seniormästerskap tidigare, så det ska bli en häftig upplevelse. Än har jag inte hunnit bli nervös, men det kommer nog.

      ***

      Så var det det där med MMA. Dafe har alltid haft ett stort intresse för kampsporten, även om hon inte följer alla galor och matcher lika slaviskt längre. Men drömmen om att själv gå några fajter finns där.

      – Jag tycker att det är otroligt kul och hade jag inte hållit på med handbollen är det kanske det jag hade sysslat med. Jag vill testa när handbollskarriären är över, nu är det för stor skaderisk. Jag skulle vilja veta hur det är att stå där i ringen, face to face med en motståndare som vill slå ner en.

      Edijana Dafe
      Tröjnummer:
      21.
      Född: 27 maj 1990.
      Längd/vikt: 164 cm/60 kg.
      Position: Vänstersex.
      Klubb: Köpenhamn Håndbold (2015–).
      Ligamatcher/mål i höst: 10/16.
      Moderklubb: GIK Wasaiterna (–2004).
      Övriga klubbar: Kärra HF (2004–2011), IK Sävehof (2011–2015).
      Landskamper/mål: 13/20.
      Tidigare mästerskap: –.
      Meriter: Fyra SM-guld.

      Edijana Dafe om…
      …sin debut i A-landslaget:
      – Det var i samma veva som Carin Strömberg debuterade. Jag skulle vara med under andra halvan av lägret, i Skövde, men Helleberg kunde inte vara med under första halvan i Tyskland och jag blev blixtinkallad. Jag minns inte så jättemycket av matcherna, det enda jag kommer ihåg är att jag lobbade in mitt första mål.
      …sitt bästa mästerskapsminne:
      – Det var i Ungern när vi spelade U19-EM och det är finalen mellan Ungern och Norge jag minns mest. Det var så häftig inramning och så mycket folk, jag blev så imponerad att det kunde vara sån stämning på den nivån. Tyvärr presterade vi inte så jättebra själva under våra år. Vi kvalade bara in till två mästerskap, men det är jättehäftigt att vi är så många 90/91:or i VM-truppen nu, att vi blev så bra senare.
      …hur det går för Sverige i VM:
      – Jag hoppas att vi vinner, det hade varit så häftigt! Eller i alla fall tar medalj, jag tycker verkligen att vi förtjänar det. Vi har så många tjejer som är så bra och har så stora roller i sina klubblag och vi har en underbar harmoni i truppen, så jag hoppas verkligen att vi får till det.

      Emma Hawia-Svensson om Edijana Dafe:
      – Eddie är en väldigt glad dramaqueen och det händer oerhört mycket runt henne. Vi har upplevt mycket roligt tillsammans i J- och U-landslag. Som spelare är hon väldigt snabb och explosiv och bra både i genombrott och läget. Under alla år i flicklandslagen hade Eddie en gosedjursmaskot med sig, en blandning mellan en giraff och häst och som hette Pricken. Vi hade så roligt med den och försökte altid gömma den för henne. En sommar hittade Lina (Emmas tvillingsyster) en likadan. Vi tog med den till en samling och klippte sönder den och la på hennes kudde. Hon blev verkligen helt knäckt och vi var tvungna att berätta nästan direkt att det bara var en likadan.

      VM-spelarna som har spelat i Sävehof:
      Johanna Bundsen (2007–)
      Filippa Idéhn (2012–2015)
      Frida Tegstedt (–2014)
      Linn Blohm (2008–2014)
      Jamina Roberts (–2014)
      Loui Sand (2009–)
      Johanna Ahlm (–2009)
      Bella Gulldén (–2011)
      Edijana Dafe (2011–2015)
      Jenny Alm (2011–2015)

      90/91:orna som återförenats i A-landslaget:
      Johanna Bundsen
      Filippa Idéhn
      Jamina Roberts
      Emma Hawia-Svensson
      Edijana Dafe
      Nathalie Hagman

      Uppdaterad: 2015-11-21 15:25
      Skribent: Daniel Vandor

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000