Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      15 dagar kvar till VM: Emma Hawia-Svensson

      2015-11-20 15:24

      När det var som tyngst under skadeperioden var det drömmen om landslaget och mästerskap som fick henne att kämpa vidare. Efter en stark höst är Emma-Hawia Svensson där. Om några dagar åker hon till sin första VM-samling.

      Den 5 december spelar Sverige VM-premiär mot Angola. Vi räknar ned till den genom att varje dag presentera en av de svenska spelarna. Vi går i landskampsordning, från den med minst antal till den med mest.

      Det är både glädje och sorg hos Skuru IK:s Emma Hawia-Svensson just nu. Onsdagens derbymatch mot Spårvägen var hennes sista i elitserien före VM, men det var i värsta fall också tvillingsystern Linas sista på lång tid.

      För den som inte kan historien så kom i våras Emma tillbaka till handbollsplanen efter en korsbandsskada, den andra i hennes karriär. På uppvärmningen i hennes comebackmatch rök korsbandet på Lina, som därmed missade hela inledningen av den här säsongen. I sin tredje match landade hon snett i efter ett kantläge och kände något i det andra knät.

      Gårdagen tillbringade systrarna tillsammans på sjukhus för att göra en magnetröntgen på Lina, men då svullnaden fortfarande är för stor har ingenting kunnat konstateras ännu.

      – Det känns så fruktansvärt tungt när hon nyss kommit tillbaka, säger Emma.

      Tvillingarna Hawia-Svensson har följts åt hela karriären, från moderklubben Mariefred, till Torshällaklubben Göksten, genom flicklandslagen och sedan till Skuru 2009. Tillsammans har de pendlat mellan Eskilstuna och Nacka i hundratals timmar, även om Emma numera är bosatt i Stockholm. 

      – Det har betytt jättemycket att ha Lina vid sidan, hon är min bästa vän och ger mig oerhört mycket energi, säger Emma, som på tisdag tar flyget till Oslo för vidare färd till Lillehammar där Sverige ska möte Nederländerna, Ryssland och Norge i Møbelringen Cup.

      Det blir Hawia-Svenssons andra seniormästerskap. Det första spelade hon 2012, då EM avgjordes i Serbien. Då fick hon chansen efter att Nathalie Hagman var korsbandsskadad. Sedan rök alltså Emmas korsband 2014 och i vintras var det Hanna Fogelströms otur.

      – Usch, det har verkligen varit en otursposition, nu hoppas jag att det inte blir fler skador.

      Emmas rehabilitering var tung och det var drömmen om att få spela ett nytt mästerskap som motiverade henne.

      – Man måste ha en morot när man är borta så länge, något stort mål man satt upp som man kan sikta mot. För min del var det långsiktiga målet EM på hemmaplan 2016, men att vara tillbaka i landslaget var ett mål på kortare sikt.

      Inför det att landslaget samlades i oktober för ett träningsläger på Fuerteventura fick Emma det positiva beskedet från förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

      – Vi hade haft en del kontakt under min rehab, så jag visste att jag fanns med i diskussionen, men det var ändå överraskande när jag blev uttagen. Sedan kände jag att det gick jättebra där, så uttagningen till VM var kanske inte lika överraskande, men förstås väldigt roligt.

      Hennes och tvillingsystern Linas gemensamma 25-årsfest – de fyller år mitt under VM – får skjutas på till januari, likaså de sista delarna av examensarbetet. När det är färdigt i vår är hon färdigutbildad jurist efter många år studier.

      – När man mår bra och allt flyter på, då reflekterar man inte så mycket över att det är mycket att göra i perioder, det har snarare varit skönt att ha något vid sidan av handbollen. Det var mer när jag var korsbandsskadad det var jobbigt, faktiskt. Då tog jag en paus från studierna.

      Emma Hawia-Svensson
      Nummer: 13.
      Född: 10 december 1990.
      Längd/vikt: 171 cm/67 kg.
      Position: Högersex.
      Klubb: Skuru IK.
      Facit 15/16: 9 matcher, 26 mål. 
      Moderklubb: IFK Mariefred (–2005).
      Övriga klubbar: Gökstens BK (2005–2009).
      Landskamper/mål (per 12/12): 21/24.
      Tidigare mästerskap: EM 2012.

      Emma Hawia-Svensson om…
      ...sin debut i A-landslaget:
      – De var när vi spelade dubbellandskamper mot Island i Varberg och Uddevalla 2012, Per Johanssons sista landskamper som förbundskapten. Jag kollade faktiskt upp resultatet nyligen i den första, för jag mindes inte det, men vi vann med 23–16. Mitt första skott kommer jag i alla fall ihåg, det blev mål på det efter att jag hade fått ett utspel av Bella Gulldén.
      …sitt bästa mästerskapsminne:
      – Det får bli premiären i EM 2012, jag tror att vi mötte Danmark och vände och vann. Det var ju inget superspel i övrigt i den turneringen, jag tror att vi slutade sjua eller åtta, men det var i alla fall det starkaste minnet.
      …hur det går för Sverige i VM:
      – Jag tror att det kan gå riktigt bra. Det gäller att vi gör bra ifrån oss i gruppspelet så att vi kan få en lättare motståndare i åttondelen, även om det är en tuff krupp vi korsas med. Men lyckas vi i åttondelen kan vi bli riktigt starka och svåra.
      ...om sitt efternamn:
      – Jag är inte så konsekvent själv. Jag heter ju Hawia-Svensson, med bindestreck emellan, men ibland kör jag bara Hawia också. På tröjan i VM kommer det bara att stå Hawia.

      Carin Strömberg om Emma Hawia-Svensson:
      – En supersmart tjej som är väldigt tankspridd. Hon är helt uppe i det blå ibland och kan glömma matchtröja och shorts. Vi brukar ofta bo tillsammans, så jag får väl hålla extra koll på henne. Sen är hon en superbra spelare, ett riktigt energiknippe, är spelare med stort hjärta. Hon är som en iller bakåt när hon är halvback i vårt 3–2–1-försvar.

      Urval av handbollssspelande tvillingar:
      Emma & Lina Hawia-Svensson, Skuru
      Nora & Thea Mørk, Larvik
      Nathalie & Gabrielle Hagman, Tvis Holstebro/GT Söder
      Johanna & Emelie Westberg, Randers/Nykøbing Falster
      Nils & Gunnar Pettersson, Hammarby
      Silje & Sanna Solberg, Tvis Holstebro/Larvik
      Kévynn & Olivier Nyokas, Frisch auf Göppingen/Balingen
      Maximillian & Alexander Herrman, Bergischer
      Michael & Philipp Müller, Melsungen

      Tidigare tvillingpar på handbollsplanen:
      Kristine & Katrine Lunde (Katrine spelar fortfarande)
      Anders & Mathias Franzén
      Linn & Lina Larsson
      Emma & Anna-Carin Pettersson
      Anna & Maria Olsson
      Linda & Trine Hansen

      Tidigare delar i nedräkningen:
      19 nov: Carin Strömberg

      Uppdaterad: 2015-12-13 10:24
      Skribent: Daniel Vandor

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000