Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      16 dagar kvar till VM: Carin Strömberg

      2015-11-19 13:15

      Hon skulle lämna in sin C-uppsats, erhålla sin kandidatexamen i historia och hälsa på en kompis i Kina. Carin Strömberg fick skrota de planerna och kommer i stället att jaga en VM-medalj och försöka skriva svensk handbollshistoria i december.

      Den 5 december spelar Sverige VM-premiär mot Angola. Vi räknar ned till den genom att varje dag presentera en av de svenska spelarna. Vi går i landskampsordning, från den med minst antal till den med mest.

      Carin Strömberg är både yngst och den som har spelat minst antal landskamper i den svenska VM-truppen. Samtidigt är hon en av få som vet hur det är att vinna ett internationellt mästerskap.

      2010 blev Strömberg utsedd till turneringens mest värdefulla spelare när Sverige vann U18-VM på Dominikanska Republiken. Det var första gången någonsin som Sverige ens tog en medalj i ett mästerskap på damsidan.

      Två år senare var det dags att kyssa ännu en VM-buckla, Strömberg & Co vann även U20-VM i Tjeckien.

      Nu gör hon sitt första seniormästerskap och är rejält taggad.

      – Det ska bli fantastiskt kul. Det blir mycket nytt också, jag kan tänka mig att det är skillnad mot ungdomsmästerskap, säger 22-åringen. 

      Hon känner att hon är med för att lära, men ser heller ingen anledning till att dra i nödbromsen när hon får chansen.

      – Nej, det är bara att gå in och köra när jag får chansen, att göra det jag är bra på i klubblaget, att använda de styrkor som gjorde att jag blev uttagen. Jag känner förtroende från Thomas (Sivertsson) och tror att det ska gå bra.

      VM-uttagningen innebär att hon fått skjuta på andra saker, som slutdelen av sin kandidatutbildning i historia. Hon har fått uppskov med C-uppsatsen till i vår och kan lägga allt fokus på VM nu.

      Sista matchen med Skuru spelades i går – seger mot Spårvägen – och under helgen ska hon plugga in VM-motståndarna innan hon och de andra i det svenska landslaget samlas i norska Lillehammer på tisdag.

      Förra säsongen vann hon MEP-ligan i elitserien och svarade för nästan 30 fler målgivande passningar än tvåan i assistligan. I höst har allt som oftast blivit punktmarkerad, men när hon fått vara med i spelet har hon fortsatt att leverera. Hon är den klart bästa svenska framspelaren i serien och har bara Sävehofs norska Stine Lund Andreassen före sig i assistligan.

      – Det har inte varit jättekul att spela i höst när jag blivit punktmarkerad så mycket. Jag får försöka hitta andra lösningar och jag har gått in och spelat mittsex. Det är i alla fall ganska roligt, jag gillar det mentala spelet där.

      De två senaste säsongerna har hon på nära håll fått se Sävehof lyfta SM-bucklan. Båda gångerna har nämligen Skuru, som hon spelat i under hela karriären, förlorat i finalen. 2014 var det utklassning, i våras lyckades man pressa Sävehof till slutet.

      I Malmö Arena i maj 2016 hoppas Strömberg att det är Skuru som får jubla mest. Efter två raka finaler är målet SM-guld.

      – Jag tycker att vi har potentialen att vara det bästa laget. Ser man till vår trupp så ska vi kunna vara med och slåss om det, säger Strömberg, som inte skulle kunna se sig själv spela i Partilleklubben.

      – Nej, jag kan inte se mig i någon annan svensk klubb än Skuru. Jag trivs jättebra, både i klubben och i Stockholm. Skuru har en jättebra organisation. En som har varit jätteviktig för mig är fystränaren Calle Tagesson, som verkligen hjälpt mig att utveckla fysiken. Klubben satsar och det finns tydliga ramar.

      Drömmen om att bli utlandsproffs finns dock, men hon känner ingen brådska.
      – Det är ett mål jag har, sedan om det blir nästa säsong eller nästnästa, det vet jag inte.

      Carin Strömberg
      Nummer: 6.
      Född: 10 juli 1993.
      Längd/vikt: 183 cm/80 kg.
      Position: Mittnio.
      Klubb: Skuru IK.
      Moderklubb: Skuru IK.
      Landskamper/mål (per 12/12): 13/1.
      Meriter: Två UVM-guld.

      Carin Strömberg om…
      …debuten i A-landslaget:

      – Vi var i Tyskland och mötte dem i en dubbellandskamp. Jag satt på bänken hela matchen och tror att vi förlorade med något mål. Det var först i tredje landskampen som jag fick spela, när vi mötte Slovakien i Jönköping.
      …sitt bästa mästerskapsminne:
      – Jag har ju inte varit med på något seniormästerskap så det får bli mitt första UVM, i Dominikanska Republiken. Vi bodde på ett riktigt paradishotell, spelade jättebra och vann guld trots att vi hade misslyckats i EM året före. Linn Blohm var med där också, vi har känt varandra sedan bollskolan.
      …hur det går för Sverige i VM?
      – Jag tror att det kommer att gå bra. Om vi lyckas i gruppspelet och därmed kan få en lite enklare åttondelsfinal så finns det stora chanser. 

      Svenska guldlaget i U18-VM 2010:
      Målvakter: Emma Friberg (H43/Lundagård), Ame Ogbomo (Kungälvs HK), Fredrika Zeidler (Flottans IF). Utespelare: Marie Wall (Kungälvs HK), Linn Blohm (IK Sävehof), Maria Lindh ( Önnereds HK), Vanessa Tellenmark (H 43/Lundagård), Alexandra Domeij (Spårvägens HF), Sara Johansson (Örebro SK), Linn Hallberg (Önnereds HK), Clara Monti Danielsson (Lugi HF), Carin Strömberg (Skuru IK), Maria Adler (Lugi HF), Lina Larsson (Örebro SK), Linnéa Claeson (Skuru IK), Linn Larsson (Örebro SK).
      Carin Strömberg och Linn Blohm är uttagna till VM i Danmark. Marie Wall, Clara Monti Danielsson och Maria Adler är med i bruttotruppen.

      Svenska guldlaget i U20-VM 2012:
      Målvakter: Emma Friberg (Lugi HF), Hanna Daglund (VästeråsIrsta HF). Utespelare: Maria Lindh (IF Hellton), Vanessa Tellenmark (H43/Lundagård, Alexandra Domeij (Spårvägen HF), Lina Barksten (HF Kroppskultur), Ida Skoglund (Skövde HF), Linn Blohm (IK Sävehof), Loui Sand (IK Sävehof), Carin Strömberg (Skuru IK), Linnéa Claeson (Skuru IK), Clara Monti Danielsson (Lugi HF), Maria Adler (Lugi HF), Linn Larsson (Lugi HF), Lina Larsson (Lugi HF), Anna Lagerquist (Lugi HF).
      Carin Strömberg, Linn Blohm och Loui Sand är uttagna till VM i Danmark. Hanna Daglund, Clara Monti Danielsson, Maria Adler och Anna Lagerquist är med i bruttotruppen.

      Så många landskamper har VM-spelarna gjort:
      156 Linnea Torstenson
      138 Bella Gulldén
      127 Johanna Ahlm
      89 Jamina Roberts
      68 Sabina Jacobsen
      83 Anna-Maria Johansson
      72 Nathalie Hagman
      57
      Jenny Alm
      42 Loui Sand
      41 Filippa Idéhn
      35 Linn Blohm
      23 Frida Tegstedt
      18 Johanna Bundsen
      13 Edijana Dafe
      12 Emma Hawia-Svensson
      4 Carin Strömberg

      Uppdaterad: 2015-12-13 10:19
      Skribent: Daniel Vandor

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000