Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    22014 False
     Huvudsponsor
     18334 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Damer A: Nya Förbundskaptensteamet klart

        2014-04-22 16:59

        Thomas Sivertsson och danska succétränaren Helle Thomsen. Där har ni damlandslagets nya förbundskaptensduo.

        Helle Thomsen är chefstränare för den danska mästarklubben FC Midtjylland, som är mitt uppe i avslutningen av ett nytt starkt år. Laget är i semifinal i det danska slutspelet och i början av maj spelar FC Midtjylland Final 4 i Champions League, där ungerska Györi väntar i semifinalen. Danskorna tog sig dit via andraplatsen i Sävehofs grupp.

        Den 1 juni tillträder också Helle Thomsen sin nya tjänst som förbundskapten för Sveriges damlandslag, något hon ser fram emot.

        – Jag gläder mig helt vilt mycket. Sverige har många spännande spelare, flera av dem ser jag här i den danska ligan. Damhandbollen i Sverige håller på att växa sig allt starkare, på ungdomssidan är landslagen ute och vinner titlar och damlandslaget tror jag har något riktigt stort på gång, säger Helle och fortsätter:

        – Det har länge varit en dröm för mig att få jobba med ett landslag. Nu är den dagen här och att det är i Sverige känns väldigt, väldigt ärofyllt.

        Thomas Sivertsson är ett bekant namn för Helle Thomsen, främst från hans år i danska Kif Kolding, klubben han spelat för, tränat och varit sportchef för.

        – Vi träffades för några veckor sedan och pratade igenom uppdraget. Det känns som vi delar samma typ av handbollsfilosofi. Thomas är en person som jag hyser stor respekt för. Det ska bli kul att jobba tillsammans med honom, avslutar Helle.

        Thomas Sivertsson har följt Helles arbete med FC Midtjylland och gillar det han ser.

        – Det är en spännande tränare med bra handbollsgrundtänk. Hon är uppfinningsrik och vågar hitta på nya grejer. Hon vill spela en snabb och positiv handboll, precis som jag själv. Jag fick ett gott intryck när vi träffades och det känns spännande och roligt att få jobba tillsammans med henne.

        Sivertson och Thomsen delar uppdraget på lika villkor.

        Handbollslandslagets General Manager Stefan Lövgren kommenterar det nya teamet.

        – Det är två mycket kompetenta ledare som jag är övertygad kommer att komplettera varandra och tillsammans ge damlandslaget de bästa möjligheter till utveckling.

        Landslagschefen Lasse Tjernberg är mycket glad över lösningen.

        – Vi har haft en mycket bra kommunikation med FC Midtjylland. Och de har verkligen velat hitta en lösning för oss och Helle. Det är vi glada för. När vi letade efter en ny förbundskapten vände vi blicken mot Skandinavien och Helle Thomsen kändes klockren tillsammans med Thomas, säger Tjernberg.

        Och i FC Midtjylland ser man mycket positivt på att Helle Thomsen nu får handbollsinspiration från ett internationellt tränarjobb. Inspiration som hon kan ta med till sitt dagliga arbete i klubben.

        -Vi är stolta över att det är vår tränare de har valt till att stå i spetsen för  det svenska damlandslaget tillsammans med Thomas Sivertsson. Det visar att det arbete vi gör i FC Midtjylland får uppmärksamhet runt om i Europa, i detta fall Sverige, säger Torben Kølbæk, handbollsdirektör i FC Midtjylland.

        - Vi har sedan Svenska Handbollförbundet kontaktade oss haft en tät och positiv dialog med såväl svenskarna som med Helle. Vi har inte på något sätt önskat att stå i vägen för detta spännande tillfälle. Vi sätter möjligheter framför begränsningar och det är ingen tvekan om att Helle kommer att utvecklas och bli ännu vassare av detta, säger Kølbæk och lyckönskar Sverige till valet av Helle Thomsen, Danmarks vinstrikaste tränare sedan 2010.

        Helle Thomsen kommer att finnas med i ledningsgruppen redan till landslagets samling i början av juni då bland annat de två avlutande EM-kvalmatcherna spelas mot Slovenien borta 11 juni och hemma mot Schweiz i Scandinavium den 15 juni. Laget kommer dock då att ledas av Thomas Sivertsson och tillsammans med ordinarie målvaktstränaren Janne Ekman på samma sätt som vid kvalmatcherna mot Serbien i mars.

        De båda förbundskaptenernas kontrakt sträcker sig från 1 juni 2014 till den sista december 2016. Alltså över såväl ett eventuellt OS-deltagande som EM på hemmaplan i december 2016.

        FAKTA

        Porträtt Helle Thomsen

        Helle Thomsen

        Född: 30 november 1970

        Bor: I Herning och Fredrikshamn

        Yrke: Tränare för FC Midtjylland på halvtid från och med nästa säsong och svensk förbundskapten för damlandslaget från 1 juni

        Klubbar som aktiv: Fredrikshamn KFUM, Fredrikshamn FI, Lyngså, Skogn (Norge), Drammen (Norge), Sindal IF som spelande tränare

        Klubbar som tränare: Team Tvis/Holstebro och FC Midtjylland (huvudansvarig sedan 2012)

        Främsta meriter: Ett DM-silver och ett DM-brons som spelare. Seger i EHF-cupen, två DM-guld och dansk Pokalmästare 2012 med FC Midtjylland som tränare.

         Porrätt Thomas Sivertsson

        Thomas Sivertsson

        Född: 21 februari 1965

        Familj: Hustrun Kicki, dottern Sally som fyller 16 år och sonen Hugo som fyller 13 år

        Bor: I Halmstad

        Yrke: Förbundskapten för Sveriges damlandslag

        Klubbar som aktiv: Halmstad HP, HK Drott, Granollers (Spanien), Kif Kolding (Danmark)

        Uppdrag som tränare: Kif Kolding, Wisla Plock (Polen), assisterande förbundskapten för Portugal, assisterande förbundskapten svenska damlandslaget, förbundskapten för Sveriges damlandslag.

        Antal A-landskamper: 208

        Främsta meriter: tre EM-guld, ett VM-guld, två VM-silver, två OS-silver, fyra SM-guld, dansk mästare fem gånger som spelare. Dansk mästare 2009 som tränare.

        Uppdaterad: 2015-07-10 23:12
        Skribent: Pressmeddelande från Svenska Handbollförbundet

        Fler nyheter

        Herrarnas EM har börjat

        2020-01-09

        På torsdagen inleddes årets EM i Handboll för…

        Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

        2017-06-17

        EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

        Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

        2017-05-03

        Sverige noterade sin tredje raka seger och…

        Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

        2017-05-02

        Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

        Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

        2017-05-01

        Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000