Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Damer U 18 – Svenskt brons i Ungdoms-OS

      2014-08-25 08:24

      Sveriges U 18-landslag på damsidan blev bronsmedaljörer när handbollsturneringen i Världsungdoms-OS i Nanjing i Kina avslutas på måndagen. Sverige besegrade för andra gången i denna turnering Brasilien. För några dagar sedan i gruppspelet blev det 32-24, bronsmatchen slutade 23-16 efter 11-5 i paus.


      BILDEN: OS-medaljörerna i Nanjing. Sveriges U 18-landslag vann bronsmedaljerna efter seger mot Brasilien i matchen om tredje pris. Foto: Linda Sandgren, SOK

      Sydkorea blev guldmedaljörer genom att besegra Ryssland med 32-31 (17-14) i finalen. Matchen dömdess av det svenska paret Natasha Engberg och Alexandra Laurell. De har tidigare dömt några matcher i OS och gjort så bra ifrån sig att de  blev tilldelade OS-finalen. Grattis tjejer.

      Sydkorea kommer på bred front i den internationella handbollen. De vann guld tidigare i år i damernas U 20-VM och nu alltså olympiskt ungdomsguld.

      Angola blir femma och värdnationen Kina sexa i handboll sedan Angola vunnit det inbördes dubbelmötet med sammanlagt 53-40 efter 31-18 respektive 22-22.

      Den svenska handbollstruppen i Nanjing som blev bronsmedaljörer:

      Målvakter:                                                          

      Joumana Chaddad, Torslanda HK                     

      Isabella Mouratidou, IK Sävehof 

      Vänster-6:

      Emma Rask, H65 Höör 

      Julia Bardis, Eslövs IK 

      Olivia Mellegård, Önnereds HK 

      Mitt-6:

      Sofia Hvenfelt, Önnereds HK 

      Thess Krönell,  IK Sävehof 

      Höger-6:

      Emma Ekenman-Fernis, Spårvägens HF 

      Lina Wessberg, Skånela IF 

      9-meters:

      Albana Arifi, Lugi HF 

      Hanna Blomstrand, Lugi HF 

      Anna Johansson, H65 Höör 

      Emma Lindqvist, OV Helsingborg 

      Julia Sandell, Eslövs IK 

      Ledare:

      Ola Månsson, Förbundskapten

      Niklas Blomgren, Förbundstränare
      Ulrika Andersson-Moberg, Sjukgymnast

      I bronsmatchen satte Brasilien upp farten i början och tryckte in både 1-0 och 2-0 på två minuter, men sedan var det roliga slut för deras del. Sverige kom igång de också, kvitterade till 3-3 och drog ifrån till 7-4 efter knappa kvarten och sedan var Sverige hela tiden i en komfortabel ledning.

      Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 0-2, 2-2, 2-3, 3-3, 5-3, 7-4, 11-5 (paus), 12-7, 15-9, 17-10, 18-11, 20-14 och 21-15 fram till slutsignalens 23-16.

      Ett bra försvarsspel framför en ypperlig Joumana Chaddad (Torslanda) som målvakt och ett snabbt svenskt anfall med kontringar och ett väl spritt skytte, med fyra fyramålsskyttar och en tremålsskytt bland annat.

      Olivia Mellegård, Önnereds vänstersexa var tillbaka efter vristskadan i går, men matchades sparsamt, men hon hann i alla fall med att bli en av fyramålsskyttarna.

      - Det har varit en rätt så rolig sommar, och nu fick vi en medalj denna sommar också (EM-guld U 17 i fjol, OS-brons i år) säger förbundskaptenen Ola Månsson på telefon från Nanjing.

      - Vi har fullständigt grepp om bronsmatchen hela första halvlek, med ett jättemålvaktsspel och ett jätteförsvarsspel. Det säger sig ju självt när det står 11-5 i paus.

      - Tyvärr så bränner vi lite  frilägen och lite kontringslägen, men i andra halvlek är det ju bara frågan om vi skall gå ifrån mer eller om de skall komma ikapp. Vi är nära ett par gånger att gå ifrån ytterligare, men till slut så blir det klockan som gör det.

      - Vi spelade Olivia Mellegård så lite som möjligt. Vi har ju väldigt tunt med spelare på den sidan (vänster) i och med att Julia Sandell (knäskadad, benet gipsat) också är borta.

      - Joumana Chaddads första halvlek var ju fantastisk i målet, det måste man säga. Och sedan måste man också säga att Emma Lindqvist (vänsternia från Helsingborg) och mittsexorna Sofia Hvenfelt (Önnered) och Thess Krönell (Sävehof)  var hur stabila som helst hela matchen. Det är de som ser till at vi rycker ifrån.

      - Sedan tar Emma Rask (vänstersexa från H 65 Höör) chansen i dag och gör lite mål. Och det gjorde hon i går också. Mycket roligt.

      Som en sammanfattning över OS-dagarna avslutar Ola Månsson med att säga:

      - Detta med ungdoms-OS  är ju så många, många, många gånger mycket större än ett VM eller EM. Hela apparaten, förberedelserna, media, intervjuer, TV och  OS-byn etc. Det går inte att jämföra med ett EM eller VM. Det är mycket, mycket större. Det märker man inte minst på pojksidan här, där Slovenien och Norge valt att deltaga här istället för på EM (turneringarna gick samtidigt).

      - Ser man rent idrottsligt på det så är ju det svåraste att kvalificera sig. Du måste vara bland de två bästa i Eiuropa för att få komma hit (i år Sverige och Ryssland). Och det är ju ingen lätt historia.

      - Tittar vi på vår egen prestation här så har vi gjort fyra riktigt, riktigt bra matcher. Tre solklara segrar (Kina och Brasilien två gånger) och en förlust (Sydkorea i semifinalen) i en match som kunde gått hur som  helst.

      - Och mer värda en medalj än vad vi är kan man ju inte bli. Vi har ju slagit fyran (Brasilien) två gånger.

      - I morgon är det vila och sedan skall vi titta på golfungdomar som har chans att ta medalj, och vi skall vara med om en OS-avslutning inför 60 000 åskådare. Kanske hinner vi med att titta på Shanghai också, innan det är hemfärd 29 augusti.

      - Som en slutkläm på den här sommaren vill jag gärna säga att klubbarna (hemma i Sverige) gör ett fantastiskt jobb med våra spelare. Vi är jättebra tränade, om vi  jämför med andra länder.

      - Den passningen vill jag gärna ge ut i Handbolls-Sverige.

      Matchfakta Sverige-Brasilien   23-16  (11-5)

      Målgörare: Sverige: Julia Bardis (Eslöv) 4 (3 straffar), Olivia Mellegård (Önnered) 4, Hanna Blomstrand (Lugi) 4, Emma Rask (H 65 Höör) 4, Sanna Johansson (H 65 Höör) 3, Sofia Hvenfelt (Önnered) 2, Thess Krönell (Sävehof) 1, Emma Ekenman-Fernis (Spårvägen) 1.

      Brasilien: Anna Caroline Rodrigues Arruda 5, Mariane Cristina Oliveira Fernandes 3, Ligia Costa Maia da Silva 2, Juliana Borges Lima 2, Bruna Aparecida Almeida de Paula 1, Aline Koeke Bednarski 1, Barbara Vasconcelos Ferreira 1, Talita Alves Carneiro 1.

      Utvisningar: Sverige: 2 x 2 minuter, Brasilien: 3 x 2 minuter.

      Domare:  Mariko Shimajiro och Tomoko Ota från Japan.

      Slutställningen i handbollsturneringen damer U 18:

      1. Sydkorea   GULD

      2. Ryssland    SILVER

      3. Sverige      BRONS

      4. Brasilien

      5. Angola

      6. Kina

      Detta Världsungdoms-OS i sommaridrotterna arrangeras för andra gången. Det första arrangerades i Singapore sommaren 2010. Och de tredje arrangeras i Buenos Aires, Argentina sommaren 2018.

      I tävlingarna i Nanjing som pågår 16-28 augusti (handbollen 20-25 augusti) deltar 3 500 ungdomar i åldrarna 15-18 år i 28 olika idrotter. Sverige deltar med en trupp på 32 personer i tolv idrotter: Bordtennis, Boxning, Gymnastik, Golf, Fäktning, Handboll (Damer U 18), Ridsport, Segling, Simning, Simhopp, Taekwondo och Tennis.

      Uppdaterad: 2015-07-10 23:11
      Skribent: Björn Persson

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000