Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Elva dagar kvar till VM: Linn Blohm

      2015-11-24 17:28

      För två veckor sedan skrev vi en artikel på Svenskhandboll.se med rubriken ”Blohm visar toppform inför VM”. Att den fina formen inte försvunnit visar de dubbla uttagningarna i omgångens lag i Danmark, som båda kommit efter det.

      I dag lämnade Linn Blohm Stockholm för att flyga till Oslo och sedan åka buss till den tidigare OS-staden Lillehammer. Där samlades nämligen den svenska VM-truppen för träningar och matcher inför premiären i Danmark nästa lördag.

      Det blir Linn Blohms första VM på seniorsidan, men räknar man med ungdomsmästerskapen så är hon den enda svenskan någonsin som i egenskap av lagkapten har fått lyfta en VM-buckla. Hon har gjort det två gånger om dessutom.

      Såväl 2010 som 2012 bar hon kaptensbindeln när 92/93-landslaget blev världsmästare.

      Då ska man ha i åtanke att hon började att spela handboll relativt sent, som tolvåring, och att hon var niometersspelare när hon som 16-åring lämnade Gustavsberg ute i Stockholms skärgård för Partille och Sävehof, några kilometer utanför Göteborg. 

      Efter att ha gått högstadiet på Skuru skola i Nacka hade det naturliga steget förstås varit att gå dit, men både hon och klubbkompisen Linnea Larsson blev antagna tlll rikshandbollsgymasiet på Katrinelund i Göteborg.

      – Jag hade möte med Skuru och de ville att jag skulle vara kvar, men sedan kom jag in i Göteborg och jag kände att jag ville testa det. Jag vet att jag hade ångrat mig om jag inte hade sagt ja. Det blev verkligen rätt för mig, säger 23-åringen.

      Hon spelade inledningsvis med Sävehofs juniorer, men flyttades 2010 upp i A-truppen och var med och tog vann fyra SM-guld innan hon lockades över till Danmark förra året.

      Förra året gjorde hon 28 mål – efter tio matcher den här säsongen så har hon redan gjort 38. Och som ett bevis på hennes fina form blev hon alltså uttagen i omgångens lag de två senaste gångerna.

      – Det är klart att man blir väldigt glad när man kommer med där, det betyder att man jag gjort någonting bra. Men man är ändå ännu gladare för sin prestation. Jag tycker att det har gått bättre och bättre under säsongen, säger hon.

      En av anledningarna till framgångarna är att hon har fått betydligt mer ansvar i år.

      – Jag känner att jag har fått en större roll i år och ska inte bara rycka för att norna ska få öppna luckor. Jag ska skapa lägen till mig själv också, det har blivit mer linjespel, säger Blohm, som spelar i princip 60 minuter per match.

      Många av inspelen kommer från Nathalie Hagman på högernio, en av ligans absolut bästa spelare under hösten.

      – Hon har varit extremt bra och det har varit välförtjänt att hon tagit plats i omgångens lag fyra gånger i höst. Hon gör massor av mål, men skapar också så många lägen för andra. Hon har en grym överblick och det kommer ofta tittabortpassningar, det gäller för mig att alltid vara med, säger Blohm.

      Linn Blohm
      Tröjnummer: 7.
      Född: 20 maj 1992.
      Längd/vikt: 180 cm/79 kg.
      Position: Mittsex.
      Klubb: Team Tvis Holstebro (2014–).
      Ligamatcher/mål i höst: 10/28.
      Moderklubb: Gustavsbergs IF HK (–2008).
      Övriga klubbar: IK Sävehof (2008–2014).
      Landskamper/mål (per 12/12): 44/92.
      Tidigare mästerskap: EM 2012, EM 2014.
      Meriter: EM-brons, två UVM-guld, vinnare av EHF-cupen, fyra SM-guld.

      Linn Blohm om…
      …sin debut i A-landslaget:
      – Min första A-landskamp var 2011 i Malmö, vi spelade mot Norge och förlorade. Vi hade samling med U-landslaget tillsammans med A-landslaget och dom hade fått flera skador på sina linjespelare innan matchen. Så kvällen innan matchen fick jag och Anna Lagerquist veta av Per Johansson att vi skulle få vara med. Jag fick väst på mig i slutet av matchen, men hann aldrig komma in på planen.
      …sitt bästa mästerskapsminne:
      – Jag har jättesvårt att välja bästa minne. När vi vann vårt första UVM-guld var vi det första svenska damlandslag någonsin som tog medalj. Jag hade också äran att vara lagkapten och höja bucklan. Samtidigt är ett EM-brons med A-landslaget ”större”. Där spelar man mot dom absolut bästa spelarna.
      …om hur det går för Sverige i VM:
      – Jag tror verkligen på oss. I ett VM är det direkt till åttondelsfinaler och alltså svårare att ta sig hela vägen till final. En dålig match då och man åker ut. Så en bra placering i gruppen är viktigt för att slippa möta toppländerna i en åttondel.

      Filippa Idéhn om Linn Blohm:
      – Jag spelade med Linn under två av mina år i Sävehof och det är en väldigt duktig linjespelare. Hon är grym på att fånga bollarna, är väldigt rörlig och är säker i avsluten. Det har blivit en stor skillnad för henne i klubblaget den här säsongen, då hon får många fler inspel.

      Svenskorna som tagit plats i omgångens lag i Danmark i höst:
      5: Nathalie Hagman, Tvis Holstebro
      2: Linn Blohm, Tvis Holstebro
      1: Emelie Westberg, Nykøbing Falster
      1: Johanna Westberg, Randers
      1: Clara Monti Danielsson, Randers

      Svenska guldlaget i U18-VM 2010:
      Målvakter: Emma Friberg (H43/Lundagård), Ame Ogbomo (Kungälvs HK), Fredrika Zeidler (Flottans IF).
      Utespelare: Marie Wall (Kungälvs HK), Linn Blohm (IK Sävehof), Maria Lindh ( Önnereds HK), Vanessa Tellenmark (H 43/Lundagård), Alexandra Domeij (Spårvägens HF), Sara Johansson (Örebro SK), Linn Hallberg (Önnereds HK), Clara Monti Danielsson (Lugi HF), Carin Strömberg (Skuru IK), Maria Adler (Lugi HF), Lina Larsson (Örebro SK), Linnéa Claeson (Skuru IK), Linn Larsson (Örebro SK).
      Carin Strömberg och Linn Blohm är uttagna till VM i Danmark. Marie Wall är med under de fyra landskamperna inför VM, Clara Monti Danielsson är med på lägret i Lund och Maria Adler är med i bruttotruppen.

      Svenska guldlaget i U20-VM 2012:
      Målvakter: Emma Friberg (Lugi HF), Hanna Daglund (VästeråsIrsta HF).
      Utespelare: Maria Lindh (IF Hellton), Vanessa Tellenmark (H43/Lundagård, Alexandra Domeij (Spårvägen HF), Lina Barksten (HF Kroppskultur), Ida Skoglund (Skövde HF), Linn Blohm (IK Sävehof), Loui Sand (IK Sävehof), Carin Strömberg (Skuru IK), Linnéa Claeson (Skuru IK), Clara Monti Danielsson (Lugi HF), Maria Adler (Lugi HF), Linn Larsson (Lugi HF), Lina Larsson (Lugi HF), Anna Lagerquist (Lugi HF).
      Carin Strömberg, Linn Blohm och Loui Sand är uttagna till VM i Danmark. Hanna Daglund, Clara Monti Danielsson, Maria Adler och Anna Lagerquist är med i bruttotruppen.

      Tidigare delar:
      19/11: Carin Strömberg.
      20/11: Emma Hawia-Svensson.
      21/11: Edijana Dafe (inte längre med i truppen).
      22/11: Johanna Bundsen.
      23/11: Filippa Idéhn.

      Uppdaterad: 2015-12-13 10:21
      Skribent: Daniel Vandor

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000