Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Herrar A - 60 år sedan Sveriges första VM-guld inomhus

      2014-06-03 02:09

      Lördagen 7 juni och söndagen 15 juni spelar det svenska herrlandslaget årets viktigaste matcher. Kvalmatcherna mot Rumänien i playoff inför VM i Qatar 17 januari-1 februari 2015. Turneringen i Qatar är de 24:e Världsmästerskapen inomhus sedan starten 1938. Sverige har varit framgångsrika genom VM-historien och blivit guldmedaljörer inomhus fyra gånger, 1954, 1958, 1990 och 1999.

      I år, 2014, är det alltså 60 år sedan Sverige vann inomhus-VM första gången, 17 januari 1954 genom att i finalen inför 5 000 åskådare på hemmaplan i gamla Mässhallen i Göteborg besegra Västtyskland med 17-14 (8-5). (Sveriges allra första VM-guld i handboll erövrades dock redan 1948, men då gällde det utomhus-VM i Frankrike).

      Sveriges guldmedaljörer i VM 1954: (Bilden ovan): Bakre raden från vänster: Curt Wadmark (tränare, begreppet förbundskapten fanns inte då), Rolf Almqvist (IFK Karlskrona), Rune Lindkvist (Örebro SK), Gunnar Brusberg (IK Heim), Per Olov Larsson (IK Heim), Rolf Zachrisson (IK Heim) och Carl Erik Stockenberg (Kristianstad). Främre raden från vänster: Bertil Rönndahl (IK Heim), Hans Olsson (Redbergslids IK), Sten Åkerstedt (Redbergslids IK), Åke Moberg (IFK Kristianstad), Roland Mattsson (Örebro SK), Ewerth Sjunnesson (IFK Kristianstad) och Kjell Jönsson (AIK). Foto: Göteborgs-Bild (1954).

      Målvakten Gunnar Brusberg ende kvarvarande i livet

      Enligt uppgift finns i dag bara en av spelarna i VM-truppen kvar i livet, och det är målvakten Gunnar Brusberg från IK Heim, en av lagets dominanter. Vi letar rätt på honom och finner den snart 87-årige målvakten i Västra Frölunda - och får en pratstund med honom.

      Brusberg minns allt

      Han var lätt att intervjua, för orden bara sprutade. Efter en bra stunds prat om Göteborgshandbollen då och nu, kom vi in på VM 1954 och jag frågade om han minns någonting från detta, och särskilt då finalen i Mässhallen i Göteborg:

      - Jag minns allt! var det snabba svaret.

      - Det är inget fel på mitt minne. Trots att jag fyller 87 i år, så är det intakt.

      - Det kändes jättebra att spela inför en fullsatt Mässhall, vi hade ju fördelen att spela hemma. Och det var  heller inte så många lag som deltog. Vi hade Danmark och Tjeckoslovakien, som det hette då. Och vi klarade  båda.

      Räddade straff från ”Atom-Otto”

      - Och finalen mot Västtyskland var inte dålig, med 5 000 i Mässhallen. Jag kommer särskilt ihåg att vid ett tillfälle på slutet så ledde vi med fyra mål, då västtyskarna fick en straff. Och där hade de en ”kanon”. En tysk polisman som spelade i Hamburg (Otto Maychrzak, gemenligen kallad ”Atom-Otto” för sina hårda skott).

      Han brukade aldrig missa, men det gjorde han den gången.

      - Jag tog den! (Men dessvärre för Brusberg, gjorde en annan tysk mål på returskottet som uppkom).

      - Då var det bara några minuter kvar, och de gick sedan upp och gjorde ytterligare ett mål. Vi vann sedan med tre.

      - Vi hade ett bra lag då 1954, men tyvärr så finns det inte så mycket kvar av det.

      - De har gått bort allihop, Kristianstads Åke Moberg gick bort i höstas, så nu är det bara jag kvar.

      - Det var ju verkliga stjärnor i landslaget på den tiden. Det var Sten Åkerstedt, och det var Stockenberg (Carl-Erik), man kände ju dem allihop.

      Inte lättare att stå i mål då jämfört med nu

      Någon hade berättat för mig att det var mycket lättare att stå i ett handbollsmål på den tiden, jämfört med nu, med alla knallhårda skott. Jag dristade mig till att fråga om det var så.

      Gunnar Brusberg kontrade blixtsnabbt:

      - De som säger så, har fel. De vet inte vad de pratar om. Det finns namn som Stig Nilsson i Majorna och Gösta Carlsson i Redbergslid och Stockenberg i Kristianstad. De hade ”kanoner” i skott. För att inte tala om hela Örebro SK:s lag, med bland annat Åhrling (Rune) och Irebro (Tord).

      Så nog fanns det skott, alltid.

      - Och då gäller det ju att mota dem.

      Och det gjorde i allmänhet Gunnar Brusberg, så bra att det totalt blev 40 landskamper åren 1950-1961. Han deltog också i svenska VM-truppen 1961 (trea) som andremålvakt efter Redbergslids Donald Lindblom. Brusberg finns självklart med som en av legendarerna i Handbollförbundet Västs eget ”Hall of Fame”.

      Brusberg VM 1954

      BILDEN: Gunnar Brusberg i sin glans dagar, här i en landskamp mot Tyskland 1951. Foto: Håvi-Foto 

      Bara sex nationer med i VM 1954

      I VM-turneringen 1954 deltog sex nationer, uppdelade i två trelagsgrupper. Gruppsegrarna möttes i finalen, tvåorna i bronsmatchen och treorna om placeringarna 5-6.

      Grupp A avgjordes i Göteborg, Jönköping och Örebro. Och där vann Sverige över Danmark med 16-8 och över Tjeckoslovakien med 23-14. Tjeckoslovakien besegrade Danmark med 18-13. Sverige vann gruppen före Tjeckoslovakien och Danmark.

      Grupp B som avgjordes i Kristianstad, Malmö och Lund, vanns av Västtyskland före Schweiz och Frankrike.

      I finalen, inför 5 000 åskådare i gamla Mässhallen i Göteborg, vann Sverige över Västtyskland med 17-14 efter 8-5 i paus. Sverige tog kommandot redan från början och matchens målbild visar bland annat svensk ledning med 2-1, 5-4, 8-5 i paus och i andra halvlek 10-5 och 16-10 fram till slutsignalens 17-14.

      Tjeckoslovakien vann bronsmatchen i Mässhallen över Schweiz med 24-11 och Danmark placeringsmatchen 5/6 i Växjö över Frankrike med 23-11.

      Feta rubriker efter segern

      Tidningarna hade svarta feta rubriker dagen efter finalen: I Dagens Nyheter kunde man 18 januari 1914 läsa ”Fantastisk uppvisning, men svag avslutning” som rubrik över en artikel som inleddes med ingressen: ”Så står svensk handboll vid sina drömmars mål – världsmästare i inomhushandboll” och med en text som bland annat bestod av dessa vackra ord: ”Med en obändig segersisu, med kämpahumör utöver det vanliga, med sportslig överlägsenhet och med artistisk fulländning besegrades Tyskland i finalen med 17-14 inför en överfull och extatisk Mässhall i Göteborg.

      Och Dagens Nyheters legendariska sportchef och krönikör Rudolf ”R-et” Eklöw noterade i sin spalt ”Ronden” apropå uppgifter att VM-arrangemanget gått med förlust:

      ”Hur skulle det vara om Radiotjänst i ett anfall av välvilja ersatte de två-tre tusen som evenemanget gick back som tack för rätten att göra utsändningen”.

      Dåvarande Radiotjänst (nu Sveriges Radio) sände matchen direkt utan kostnad. Så gick det till då.

      Finalmatchen gick 30 000 plus

      Nu behövdes inte dessa extra pengar för Svenska Handbollförbundet eftersom Expressen samma dag kunde rapportera att bara finalmatcherna i Mässhallen gick med vinst 30 000 kronor”.

      Och dåvarande Expressen-journalisten Bengt Bedrup, sedermera TV-ikon, skrev om det svenska laget:

      ”Blågult framträdde utomordentligt tydligt som en lagenhet. Inga utespelare dominerade. Det var målmannen Gunnar Brusberg som angav tonen den här gången. Hans målvaktsarbete var föredömligt”.

      ”Deras arbetssätt var tekniskt fulländat”

      Tränaren och lagledaren m.m. Curt Wadmark skrev om laget i Handbollsboken 1954:

      ”Laget vi ställde upp, hade två utomordentliga målvakter, Brusberg och Mattsson. Deras arbetssätt närmar sig det teoretiskt fulländade, antingen man tänker på deras samarbete med uteförsvaret, deras placeringsförmåga, deras reaktionsförmåga eller deras snabba utkast.

      Vidare hade laget fyra goda försvarsspelare, som när det verkligen gällde, alla fyra visade sig ypperliga ur defensiv synpunkt. Ur offensiv kan man nog bara räkna Stockenberg och Hans Olsson till allra högsta klassen, även om Zachrissons goda blick och Rönndahls upplugnande spel väl motiverade deras medverkan i ett segrande VM-lag.

      Kedjorna slutligen var den största glädjekällan. De hade båda helt olika spelstilar, men hade det gemensamt att de såg till att vi gjorde fler mål än motståndarna.

      ”Artistkedjan” Lindkvist-Åkerstedt-Moberg spelade en tekniskt fulländad, variationsrik handboll som inte bara är synnerligen tröttande för motståndarna, utan även är förstklassig publikunderhållning.

      Kedjan Almqvist-Peo Larsson-Kjell Jönsson spelade mera efter modellen ”raka spåret” varvid snabba kontrastötar – sådana som satte sin prägel dels på ett par perioder mot tjeckerna och dels utmärkte första hälften av andra halvlek mot tyskarna – var det förnämsta vapnet.

      ”Artistkedjan” hade svårt med spelbredden

      Som helhet var vårt VM-lag mycket homogent och troligen det bästa lag som någonsin ställts upp i innehandboll.”

      Detta alltså skrivet efter VM-triumfen 1954. Fanns det då verkligen inga svagheter?

      Curt Wadmark svarar själv i den ”gamla” texten:

      ”Jo, först och främst hade laget, i synnerhet när ”artistkedjan” var inne, svårt att hålla spelbredden åt vänster. Med den stil som kedjan har, är det svårt för någon av kedjespelarna at svara för den detaljen, som istället någon av försvarsspelarna får ta hand om.

      Otvivelaktigt borde också linjespelet kunna förbättras, men den uppgiften är svårare än att hitta full spelbredd.”

      Fotnot::: VM-turneringen 1954 i Sverige var den andra i ordningen. Den första arrangerades redan 1938 i Berlin i Tyskland, och hemmanationen vann före Österrike, Sverige (bronsmedaljörer) och Danmark. Endast dessa fyra länder deltog. Hela turneringen avgjordes under ett veckoslut i februari.

       

      Uppdaterad: 2015-07-10 23:12
      Skribent: Björn Persson

      Fler nyheter

      Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

      2017-06-17

      EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

      Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

      2017-05-03

      Sverige noterade sin tredje raka seger och…

      Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

      2017-05-02

      Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

      Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

      2017-05-01

      Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

      Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

      2017-04-21

      Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000