Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    23255 False
     Huvudsponsor
     22014 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Nedräkning inför VM: Markus Olsson

        2015-01-03 18:23

        Han har varit med och tagit IFK Kristianstad från allsvenskan till den absoluta Sverigetoppen – nu väntar nästa utmaning för Markus Olsson. Om 13 dagar kliver 24-åringen in i sitt första stora mästerskap.

        Med 16 dagar kvar till den svenska premiären i VM i Qatar inledde vi en nedräkning där vi varje dag presenterar en av de svenska VM-spelarna. I dag, med 13 dagar kvar till premiären mot Island, är det Markus Olssons tur.

        Tittar man på dagens elitserietabell och publiksiffrorna i svensk handboll är det svårt att förstå att det var mindre än sex år sedan IFK Kristianstad gjorde comeback i elitserien. Eller att det bara var tre år sedan man gjorde sitt första slutspel efter comebacken.

        Markus Olsson har varit med om resan från allsvenskan till dagens position som överlägsen serieledare och storfavorit till SM-guldet i vår.

        – Det är en jätteskillnad på många sätt. Då spelade vi i gamla hallen, ungdomsverksamheten var, om inte obefintlig, liten och det fanns ingen anställd på kansliet. Nu har vi en fantastisk hall, det finns flera anställda på kansliet och det finns flera ungdomslag i många åldersklasser. Det är häftigt att ha fått vara med om den här resan, men samtidigt tänker man inte så mycket på det viset när man är uppe i det, man vill ju hela tiden ännu mer när man spelat, säger han.

        Redan under Olssons första säsong i Kristianstad – han kom som 18-åring 2008 – fick han vara med om elitserieavancemanget. Olsson minns att Kristianstad ledde serien från start till sista omgången då Malmö gick förbi. Det hade dock mindre betydelse då de båda klubbarna redan var klara för elitserien sedan länge.

        Olsson fick redan under första säsongen stort förtroendet av tränaren Kenneth Andersson.

        – Jag ingick i A-truppen, men det var inte givet att jag skulle spela även om det förstås var min förhoppning. Men jag fick alltid 20 minuterna i matcherna av Kenneth och kände att jag var en del av laget.

        De två första säsongerna i elitserien, säsongerna 2009/10 och 2010/11, fick Kristianstad kvala sig kvar i elitserien, men när man gick till slutspel för första gången sedan comebacken, 2012, gick man hela vägen till final. 2013 blev det ny final innan laget i våras föll i semifinalen mot Lugi. Nu, när elitserien har VM-uppehåll, har Kristianstad ett försprång på hela åtta poäng och har dessutom en match mindre spelad än de närmsta konkurrenterna.

        – Det kändes som att klubben tog nästa steg när Ola (Lindgren) kom på våren 2012, hela föreningen tog ett stort skutt. Vi tog oss till slutspel och då fylldes hallen varje match och sedan har publikintresset fortsatt de två senaste säsongerna. Det som är coolt är när vi har trycket i hallen, det slutar jag aldrig få rysningar av. Även om man spelat inför en fullsatt arena många gånger blir det aldrig tråkigt.

        Olsson kom till Kristianstad som mittnia, men har de senaste säsongerna hållit till på vänsternio.

        – Det är ibland tillfälligheter som avgör vilken position man hamnar på. Jag spelade mest mittnia som ung, men gjorde också två riksläger som kantspelare. De första åren i Kristianstad spelade jag mittnia, men vi hade lite skador och jag fick vikariera på vänsternio och hittade min position. Jag blev kvar där.

        Det innebär också att han nu spelar på samma position som farbror Lasse Olsson, som under mitten av 90-talet öste in mål för IFK Kristianstad. Lasse var också länge den i släkten som hade flest A–landskamper, 16 stycken, men Markus har nu passerat med sina 17. Markus storasystrar, tvillingarna Maria och Anna, har också spelat A-landskamper, elva respektive fyra stycken.

        – För de flesta av oss har det varit handboll hela livet, så det är klart att det har varit naturligt att vi pratat mycket handboll. Men jag vet inte om det är mer än i andra familjer. Jag kan ringa mina föräldrar dagen efter en match utan att vi behöver prata om matchen.

        På måndag spelar Sverige den första av fyra träningslandskamper inför VM i Qatar. Danmark står för motståndet i Malmö Arena, innan Olsson den 9 januari får spela på hemmaplan i Kristianstad. Då står Island för motståndet, samma land som Sverige möter i VM-premiären en vecka senare.

        Olsson ska tillsammans med Viktor Östlund leverera från vänsternio. Två elitseriespelare och två mästerskapsdebutanter.

        – Vi har vi inte samma rutin som de andra, men vi har en jättechans att gå in och visa vad vi kan och jag är övertygad om att vi kan hjälpa laget. Förhoppningsvis har inte motståndarna så bra koll på oss heller.

        Markus Olsson
        Tröjnummer: 4.
        Född: 31 mars 1990.
        Klubb: IFK Kristianstad (2008–).
        Moderklubb: Karlshamns HF (–2008).
        Längd/vikt: 186 cm/90 kg.
        Position: Vänsternio.
        Landskamper/mål: 17/45.

        Så många mästerskap VM-spelarna gjort:
        9: Kim Andersson.
        8: Jonas Källman.
        7: Mattias Andersson, Tobias Karlsson.
        6: Johan Sjöstrand.
        5: Niclas Ekberg, Johan Jakobsson, Fredrik Petersen.
        4: Lukas Karlsson.
        3: Andreas Nilsson.
        2: Patrik Fahlgren.
        1: Niclas Barud, Jesper Nielsen.
        0: Markus Olsson, Anton Halén, Viktor Östlund.

        Här spelar de svenska VM-spelarna:
        Tyskland (9): Mattias Andersson (SG Flensburg-Handewitt), Tobias Karlsson (SG Flensburg-Handewitt), Johan Jakobsson (SG Flensburg-Handewitt), Johan Sjöstrand (THW Kiel), Niclas Ekberg (THW Kiel), Fredrik Petersen (Füchse Berlin), Jesper Nielsen (Füchse Berlin), Patrik Fahlgren (MT Melsungen), Anton Halén (Frisch auf Göppingen).
        Danmark (3): Kim Andersson (KIF Kolding Köpenhamn), Lukas Karlsson (KIF Kolding Köpenhamn), Niclas Barud (Ålborg Håndbold).
        Ungern (2): Jonas Källman (Pick Szeged), Andreas Nilsson (MKB-MVM Veszprem KC).
        Sverige (2): Markus Olsson (IFK Kristianstad), Viktor Östlund (Eskilstuna Guif).

        Tidigare delar:
        31/12: Viktor Östlund.
        1/1: Anton Halén.
        2/1: Andreas Nilsson.

        Foto: Bildbyrån

        Uppdaterad: 2015-07-10 23:11
        Skribent: Daniel Vandor

        Fler nyheter

        Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

        2017-06-17

        EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

        Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

        2017-05-03

        Sverige noterade sin tredje raka seger och…

        Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

        2017-05-02

        Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

        Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

        2017-05-01

        Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

        Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

        2017-04-21

        Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000