Hoppa till sidans innehåll
22029 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   22545 True
    Huvudsponsor
    23255 False
     Huvudsponsor
     22014 False
      Huvudsponsor
      8167 False
       Huvudsponsor
       5982 False
        Huvudsponsor

        Nostalgi: Murbräckorna spräckte VM-barriären i Danmark

        2015-12-04 13:00

        Precis just nu, klockan 13.00 4/12 2015 åker damlandslaget anno 2015 till VM i Danmark som medaljkandidat. Det var också där, på andra sidan Öresund, damerna för 26 år sedan välte Östtyskland och kvalade in till sitt första A-mästerskap efter att tidigare ha firat jul med salmonella istället för att spela EM och VM. MATCH har pratat med en av murbräckorna.

        Reportaget är hämtat ur Match Handboll #12 från augusti 2015. Den här versionen innehåller tidigare opublicerat extramaterial, som Britt Forsells eget all-star-team med gamla lagkamrater.

        Foto: Mikael Markai.

         

        Britt Forsell utsågs samtidigt – säsongen 1989/90 – till Årets Spelare på damsidan i Sverige. Idag är hon en 56-årig trebarnsmamma, jobbar som lärare i gymnastik och matematik, och kör motorcykel till och från arbetet. En tuffing i skinn- och läderställ.

        Britt lever fortfarande i högsta grad för och med handbollen. Samtliga söner – Eric (född 1991), Olle (1993) och Anders (2001) – spelar i Sävehof. Ex-maken Ulf Schefvert är tillbaka som tränare i elitserien för nykomlingen Karlskrona efter många års uppdrag som bland annat förbundskapten i Danmark, Grekland, och Sverige. Britt själv ser all handboll hon över huvud taget kan.

        – Det har blivit en livsstil. Inte minst för att följa mina pojkar.

        Britt Forsell föddes in i sporten tack vare pappa Sven-Eric (Majorna och AIK) som spelade 16 landskamper mellan 1938 och 1947. Sin egen landslagsdebut gjorde hon 1977 i Mässhallen i hemstaden Göteborg som 18-åring. Först uttagen i b-landslaget som fanns på den tiden – men snabbt uppkallad till de stora tjejerna.

        Britt spelade elithandboll under tre decennier. Totalt 129 landskamper, men alla var inte så glamourösa eftersom Sverige höll till på den så kallade bakgården. OS-kvalen var egentligen meningslösa med alla svåra matcher mot de oerhört starka öststatslagen.

        – Vi fick oftast möta Östtyskland (DDR) direkt och så försvann den chansen. En match mot Sovjetunionen glömmer jag aldrig. Vi förlorade med 21–7. Nä, vi fick åka till Polen och spela träningsturneringar när VM-medaljerna fördelades på andra håll i världen. Och det kändes som att vi varje gång kom hem kraftigt magsjuka, med något som liknande salmonella, strax före jul.

        Men en match mot just DDR i danska Silkeborg 1989 bröt trenden. Sverige – som vunnit C-VM i Frankrike året innan – chockade etablissemanget med en femmålsseger (22–17) i andra gruppspelsmatchen i B-VM. Det var för övrigt Blågults enda seger mot forna Östtyskland på fjorton försök dittills.

        Den oväntade triumfen bidrog till ett sällan skådat flow med utklassningssegrar mot även Frankrike (21–11) och Danmark (25–13). Biljetten till damlandslagets allra första A-VM var säkrad. Notera alltså att samtliga nio turneringar tidigare spelats utan Sveriges medverkan.

         

        Opererades efter sex år

        Britt Forsell minns tillbaka på sin 13-åriga landslagskarriär:

        – Ömsom vin, ömsom vatten. Jag spelade både mittsexa och mittnia med störst framgång i försvar, även om det inte var alls lika vanligt att byta försvar och anfall som idag. En förbundskapten bad mig att bara komma tillbaka till nästa landslagssamling om jag gått ner åtta kilo i vikt. Men det fanns också tränare och coacher som trodde starkt på mig och gav mig självförtroende.

        13 knäoperationer i olika omfattningar har av förklarliga skäl påverkat Britt Forsells karriär. Slitit henne mellan hopp och förtvivlan. Hon drog korsbandet första gången förmodligen redan 1978 – men opererades först 1984. Andra korsbandet slet hon av i sin 100:e landskamp mot just detta DDR 1988. Under flera långa perioder spelade Britt mer matchminuter än minuter hon kunde träna.

        Själv minns hon en semesterresa till Rhodos:

        – Jag packade ner en sandsäck på tre kilo i resväskan för att kunna använda i rehabsyfte och bygga upp knät. Jag var ändå lycklig som fick vara med så länge. Idag drabbas allt för många av allvarliga skador allt för tidigt på grund av den tuffa belastningen.

         

        Statsministermord & bonngårdsnätter

        Flytten från Göteborg till Stockholm 1984 gav henne tre SM-guld med Tyresö som då kunde ställa upp med en hel förstasexa i landslaget. Mycket gick på räls, men inte allt. Olof Palme mördades och Tyresö-lagkaptenen Pia Carlsson-Törnqvists pappa, Ingvar, fick ta över som statsminister.

        – Det är klart att en så allvarlig händelse påverkade oss alla. Vi kom så nära inpå varandra.

        Under studietiden på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) i Stockholm träffade Britt massor av kurskamrater som blivit framstående ledare: bland andra Erik Hamrén, Pia Sundhage och Glenn Östh. Då mötte hon även sin blivande make Ulf Schefvert.

        Säsongen 1989/90 var Ulf tränare för Drott samtidigt som Britt Forsell flyttade till hårdsatsande Sävsjö.

        – Vi tog oss till final första året, men det var först när jag lämnade Sävsjö som de började vinna titlar. Sex SM-guld i följd. Hur som helst var det en tuff tid. Jag hade 19 mil enkel resa till träningarna och hemmamatcherna eftersom jag jobbade i Våxtorp utanför Halmstad. Jag minns att jag smällde två bilar på fyra säsonger på de där resorna. Men ibland övernattade jag hos (klubb- och landslagskompisen) Kristina Jönssons föräldrar på en bondgård utanför Värnamo för att slippa köra hem i natten.

        Då och då tränade Britt Forsell även med Drotts herrlag som blev svenska mästare säsongen 1989/90. Hon och ikonen Bengt "Böna" Hansson kallades in när guldlaget skulle spela tvåmål.

        Nuvarande förbundskaptenen för herrarna, Ola Lindgren, var en av stjärnspelarna. Ola delade förresten priset som Årets Spelare på herrsidan med och Magnus Wislander samma år som Britt tilldelades utmärkelsen.

        – Visst minns jag Britt, säger Ola Lindgren. En tuffing som bet ifrån bra. Hon var stenhård att möta och hennes make berättade ofta om hennes vinnarskalle utanför planen. Det märktes tydligt på hur hon slängde in väskan i hallen efter en match om hon vunnit eller förlorat.

         

        Fortsatte efter två födelser

        De två första graviditeterna hindrade inte Britt Forsell från att fortsätta spela handboll på högsta nivå. Eric har gjort minst två landskamper i mammas mage och Olle ett antal elitseriematcher. 37 år ung spelade Britt elitseriekval med Kroppskultur – hennes sjunde klubblag – när klassiske ”Kropps”-ledaren Nisse Blomqvist uttryckte från sin läktarplats:

        – Forsell är så överlägsen att hon spelar både mittnia och mittsexa samtidigt…och spelar in till sig själv!

        Ett annat återkommande omdöme om årets spelare 1989/90 är: "En tjej som kombinerar varm humor med temperament".

        I samband med en ceremoni på Liseberg förra sommaren valdes Britt Forsell in i idrottens Hall of Fame i Göteborg samtidigt som handbollsprofilerna Stefan Lövgren och Lars-Erik Säll. Den senare var både hennes lärare på GIH och under tre år (1986-89) förbundskapten för Britt. Det var även Säll som lyfte ut Britt från mittsex till nio meter i landslaget.

        – Jag ville ge utrymme för hennes speluppfattning. På samma sätt som för Danny Augustsson som tillhörde samma generation på herrsidan, säger Säll.

        I dagens damlandslag är lagkaptenen Sabina Jacobsen den som mest liknar dåtidens Britt Forsell. Vad skiljer då handbollen om vi tittar 25 år tillbaka i tiden?

        – Framförallt farten och tekniken, säger Britt Forsell. Många tjejer tränar och spelar på heltid. Vi pluggade och jobbade även om vi också tränade hårt. Till och med "straffträning" förekom efter att vi förlorat en match. Men inte på onsdagar. De var heliga som tvättdagar.

        Taktiskt menar Britt Forsell att hennes årgångar var minst lika skolade som dagens landslag. Kommande spelår ser hon fram emot med stor förväntan medan hon river väggar på sommarhuset på Bohus Malmön och kör motorcykel. Som när Eric och Olle möter pappa Ulf i elitserien:

        – Det ska bli intressant att se hur han tänker försöka stoppa sina söner. Jag håller på pojkarna, men kommenterar sällan deras insatser i Sävehof om de inte frågar.

        Britt Forsell har också höga tankar om det svenska VM-deltagandet i Danmark 5-20 december.

        – Sverige är verkligen att räkna med numera. Bara de inte gör om samma misstag som när vi åkte till Sydkorea 1990. Vi visste ingenting om Kina vi skulle möta i första matchen och förlorade. På den tiden var vi enbart nöjda med att vi kvalat in för första gången i historien.

         

        •••

        Britt Forsell

        född: 16 april 1959 i Göteborg.
        landskamper/mål: 129/92 (1978-91).
        klubbar: Kvinnliga IK Sport (1971-80), Göteborgs Kvinnliga IK (1980-84), Tyresö HF (1984-89), Sävsjö HK (1989-93), HK Drott (1993-94), Greve IF, Danmark (1994-96), GF Kroppskultur (1997).
        övrigt: Årets Spelare på damsidan i Sverige säsongen 1989/90.

        •••

        Britt Forsells all-star-team
        – med spelare hon själv spelat med

        målvakt: Kristina Jönsson.
        vänstersexa: Ewa Jansson.
        mittsexa: Gunilla Olsson.
        högersexa: Helena Johansson.
        vänsternia: Ann-Britt "Ampan" Furugård (före detta Carlsson)
        mittnia: Mia Hermansson-Högdahl.
        högernia: Christina Pettersson.
        försvar: Britt Forsell.

        •••

        Historiska kvalet
        Kvalvägen till Sveriges första A-VM-slutspel i samband med B-VM i Danmark 1989.

        Ungern 18–18 (Odder)
        Östtyskland 22–17 (Silkeborg)
        Holland 14–15 (Hvide Sand)
        Österrike 15–15 (Holstebro)
        Frankrike 21–11 (Ribe)
        Danmark 25–13 (Århus)
        Västtyskland 18–20 (Randers)

        Fotnot: Till VM i Sydkorea kvalade de åtta bästa europeiska nationerna in. Sverige slutade på 13:e plats.

        •••

        Röster om Britt Forsell

        Klasskamrater på GIH 1985-87:
        "Britt är för mig en fantastiskt social person och medmänniska som alltid visar empati och omtanke för omgivningen. Hon är en pålitlig telefon- och sms-kontakt sedan jag blev förbundskapten. Speciellt om vi förlorat en landskamp kommer alltid ett uppmuntrande och glatt tillrop. Hon är inte bäst när vi spelar vår årliga klassgolf – men är lika go och glad ändå. En vinnarskalle i grunden, alltid rak och ärlig i sina åsikter."

        Erik Hamrén, förbundskapten för svenska fotbollslandslaget sedan 2009.

         

        "En klipsk kvinna, en av de smartaste jag träffat. Och en vinnare av guds nåde. Vi lottades ihop i ett mixedpar i badminton under skoltiden på GIH och skåpade ut två numera etablerade manliga fotbollstränare. Britt vägrade helt enkelt att förlora. När man ser henne spela golf i shorts förstår man att handboll är en tuff sport. Britts knän har tagit mycket stryk genom åren.”

        Glenn Östh, före detta förbundskapten i bordtennis, numera sportchef i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

         

        Klubb- och landslagskamrater:
        "Jag träffade Britt första gången 1973 på ett j-landslagslagsläger i Partille. Jag hade debuterat i a-landslaget året innan. Britt var blott 14 år, tre år yngre än oss andra, men stack redan ut på handbollsplanen. Under skoltiden var hon lågmäld. Fast en otrolig kämpe. Hon var duktigare än hon trodde och gav sken av och var oftast bäst på proven."

        Ann-Britt "Ampan" Furugård (fd Carlsson), Sveriges första kvinnliga utlandsproffs och har över 130 landskamper. Arbetar idag som polis och är stark supporter till svensk landslagshandboll som arrangör av resor till mästerskap.

         

        "Mitt första minne av Britt är hennes storlek som motståndare i GKIK. Det var som att springa in i en vägg. En tuffing, en riktig lagspelare som man fruktade och såg upp till. Det fick jag erfara åt andra hållet när hon senare kom till oss i Tyresö och vi vann tre SM-guld tillsammans. Det var alltid laget före jaget i Britts fall. Hon var hänsynslös mot sig själv, och alltid hjälpsam såväl på som utanför planen".

        Camilla Wislander (tidigare Häverby), 57 landskamper. Gift med Magnus Wislander.

         

        "Lärde känna Britt i landslaget före klubblaget. Hon var noga med att stå för den göteborgska jargongen även som stockholmare. Vi bildade mittförsvar tillsammans. Hade ofta ont, men bet alltid ihop och offrade sig. Jag var lagkapten i Tyresö, fast Britt var minst lika utmärkande som ledare. Hon gav dessutom tuff träning ett ansikte. Hon tog tid på sig i omklädningsrummet. Brydde sig om allt och alla."

        Pia Carlsson-Törnqvist, 45 landskamper. Dotter till förre statsministern Ingvar Carlsson. Idag kommunikation- och marknadschef på Folksam.   

        •••

        Alla årets spelare på damsidan

        1980/81: Ann-Britt Carlsson, Stockholmspolisen.
        1981/82: Gunilla Eriksson, Stockholmspolisen.
        1982/83: Lollo Andreini, Irsta.
        1983/84: Lena Högdahl, Stockholmspolisen.
        1984/85: Mia Hermansson, Warta.
        1985/86: Ingrid Pinét, Tyresö.
        1986/87: Mia Hermansson, Tyresö.
        1987/88: Christina Pettersson, Tyresö.
        1988/89: Anna-Lena Pihl, Stockholmspolisen.
        1989/90: BRITT FORSELL, SÄVSJÖ.

        1990/91: Helena Johansson, Irsta.
        1991/92: Kristina Jönsson, Sävsjö.
        1992/93: Ulrika Olsson, Irsta.
        1993/94: Mia Hermansson-Högdahl, Hypo Niederösterreich (Österrike).
        1994/95: Åsa Eriksson, Sävsjö.
        1995/96: Kristina Jönsson, Sävsjö.
        1996/97: Lina Olsson, Larvik (Norge).
        1997/98: Åsa Eriksson, Ikast (Danmark).
        1998/99: Anna Ljungdahl. Skuru.
        1999/00: Theresa Claesson, Sävehof.
        2000/01: Katarina Arfwidsson, Skuru.
        2001/02: Jenny Lindblom, Sävehof.
        2002/03: Veronica Isaksson, Skuru.
        2003/04: Katarina Arfwidsson, Skuru.
        2004/05: Madeleine Grundström, Skövde.
        2005/06: Annika Wiel Fredén, Horsens (Danmark).
        2006/07: Matilda Boson, Ålborg (Danmark).
        2007/08: Johanna Ahlm, Sävehof.
        2008/09: Johanna Wiberg, FC Köpenhamn (Danmark).
        2009/10: Linnea Torstenson, Midtjylland (Danmark).
        2010/11: Linnea Torstenson, Midtjylland (Danmark).
        2011/12: Isabelle Gulldén, Viborg (Danmark).
        2012/13: Sabina Jacobsen, Lugi.
        2013/14: Isabelle Gulldén, Viborg (Danmark).
        2014/15: Ida Odén, Sävehof.

        Uppdaterad: 2015-12-04 09:46
        Skribent: Kjell-Ove Andersson/Match

        Fler nyheter

        Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

        2017-06-17

        EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

        Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

        2017-05-03

        Sverige noterade sin tredje raka seger och…

        Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

        2017-05-02

        Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

        Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

        2017-05-01

        Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

        Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

        2017-04-21

        Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

         
        Svenska Handbollförbundet
        Box 11016
        100 61 Stockholm
        Telefon: 086996000