Hoppa till sidans innehåll

Handbollskaravanen-Vintrosa IS

2014-12-01 10:30

Under den gångna hösten har flertalet handbollsföreningar genomfört Handbollskaravanen inom MSHF. Här följer en liten rapport om hur Vintrosa IS har gått tillväga med sin rekrytering i skolan. Läs mer här.

Hur många skolor/dagar/lektioner har ni besökt/genomfört?
Vi har besökt 4 olika skolor i vårt närområde. På varje skola vi besökt. På varje skola vi besökt har vi haft mellan 2 och 5 lektioner så totalt 15 st.
Hur har ni gått tillväga med att finna ledare som genomför skolbesöken?
Grunden till detta är vår fadderverksamhet där flera A-lagsspelare har ställt sig till förfogande för att hjälpa till på träningar och matcher i ungdomsverksamheten. Det här var ännu en chans att bidra till klubbens utveckling. Ursprungligen var tre spelare intresserade men till slut valde vi ett stabilt upplägg med en och samma A-lagsspelare som antog utmaningen och till sin hjälp har han även haft med sig två ungdomsspelare på skolorna. För att ge fler potenteilla unga ledare chansen att prova vingarna har vi alternaterat med flera ungdomsspelare.
Hur har ni spridit/marknadsfört er ordinarie verksamhet till de barn ni träffat i skolorna?
Förutom träningsmaterial har klubbfoldrar om förenigen delats ut tillsammans med aktuella träningstider i Vintrosa Idrottshall. Tanken är sen att spelarna i sig ska vara reklampelare för en fantastisk idrott.
Hur har intresset varit i skolorna dvs. har ni fått fler barn till er verksamhet?
Vårt fokus med Karavanen ligger på åk 2-5 och under alla femton lektioner har gensvaret blivit över all förväntan. Runt hälften av alla elever har uttryck stort intresse för att prova på handboll. Flera föräldrar har hört av sig och redan förra veckan efter första skolbesöket hade vi fem nya spelare på våra träningara med yngre lag.
Är handbollskaravanen något ni tänker ansöka om igen för att rekrytera barn till verksamheten?
Vi är definitivt inne på att utveckla vårt Handbollskaravanupplägg till nästa år. Vintrosas handboll har en nära framtid som ser riktigt, riktigt bra ut. Kul också att handbollskaravanen bär frukt direkt efter skolbesöken.

Stort tack till Ted Rylander och Mats Juhlin för text underlaget och bilderna. Deras kontaktuppgifter ligger här nedan om ni föreningar vill ha tips och inspiration om hur ni själva kan genomföra rekrytering i skolorna.

Föreningen växer:
Vintrosa IS handboll har under några år ha haft väldigt svårt med återväxten i klubben men nu har vi 17 st spelare i Bollkul (08-10), drygt 30 st i FP06/07, drygt 20 i FP04/05 och drygt 20 även i FP02/03. Vår stora utmaning nu är att locka fler ledare och hitta bra träningstidslösningar, men i styrelsen håller vi nu också på att slå fast ett ansvarsfördelningsupplägg (inspiration från ett av våra lag där engagerade föräldrar har skapat ett excelupplägg) som ska bli synonymt med klubben.
Med tydlig spridning på ansvaret inom varje lag och med positiva hjälptränare från A-laget som gör punktinsatser hoppas vi att det ska bli lättare att rekrytera ledare som då helt kan fokusera på träningar och matchspel och inget annat. Vi har nu dessutom inspirerade ungdomsspelare närvarande i publiken (får ju dessvärre inte plats så många i vår lilla hall) varje hemmamatch under A-lagets succébetonade start i division 3.