Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   5982 False
    Huvudsponsor

    Månadens spelare i december: Anna Bardis

    2016-12-31 15:48

    En del är ringrostiga efter en månads uppehåll och julfirande på det. Inte Team Eslövs Anna Bardis. Förra säsongens skyttedrottning smällde in 23 mål på två matcher och belönas med utmärkelsen Månadens spelare i december i SHE.

    Förra säsongen vann Anna Bardis skytteligan i elitserien efter att ha gjort 118 mål på de 22 grundseriematcherna, ett mål mer än en annan LUGI-produkt, nuvarande landslagsspelaren Hanna Blomstrand.

    Inför den här säsongen tappade Team Eslöv mängder av spelare och nyförvärven blev inte så många som klubben, ledarteamet och spelarna hade hoppats på. Laget har därför varit nederlagstippat och många har räknat med att de kommer att få slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar i SHE.

    Efter häften av grundserien ligger laget nia med fem inspelade poäng, lika många som man har upp till en slutspelsplats. Bakom sig har laget Hellton Karlstad, Boden och Skara på fem, fyra respektive tre poäng.

    – Vi har inte tagit så många poäng, men någonstans måste vi ändå tro att det är rimligt att vi kan ta en åttonde plats. Vi har inte mycket att förlora på att sikta på det, även om det så klart blir tufft, säger Team Eslövs spelfördelare Anna Bardis.

    – De senaste säsongerna har det oftast avgjorts i sista omgången vilka som tar sista slutspelsplatsen eller åker ur. Nu tycker jag att många av lagen i botten är bättre än tidigare år, det är extremt jämnt. Vi skulle behöva ta lite poäng även mot slutspelslagen.

    Det gjorde Team Eslöv på annandagen. Borta mot Kristianstad HK klarade man 30–30 efter att Anna gjort hela 13 mål, inklusive kvitteringen från sjumeterslinjen i slutsekunderna.

    – Det var en svängig match. Vi låg under med två bollar i slutet, men ledde också med fyra mål med elva minuter kvar.

    Speciellt från den matchen var att Team Eslöv, som var rejält skadedrabbat, inte gjorde ett enda byte under andra halvleken. Samtliga spelade nonstop.

    – Det var helt extremt, det var nog första gången på seniornivå som jag var med om det, så med tanke på det får vi vara nöjda med poängen.

    Till derbyt mot H65 Höör i förrgår fick laget tillbaka en spelare från magsjuka och kunde därmed göra ett byte försvar/anfall. Det blev dock förlust med 26–32 mot finalaspiranten.

    Anna Bardis facit? Tio nya fullträffar, vilket totalt innebar 23 mål på två matcher på några dagar. Hon bättrade därmed på sitt målsnitt från 4,67 till 5,90, att jämföra med fjolårets slutnotering på 5,36.

    Om det var tomten som kom med toppformen är oklart. Själv tror hon att det är spelsuget som bidragit. 

    – Först och främst är det ju extremt roligt att det är igång igen. Man har suttit och kollat EM och varit så sugen på att spela, det har verkligen varit en glädje att spela match igen.

    – Sen är det två matcher får vi har gjort väldigt många mål och har fått vara en av dem som fått mycket ansvar. Vi har också fått väldigt många straffar efter att vi har blivit tydligare i vårt spel, har lyckats utnyttja utsida två bättre och dessutom hittat ett bättre samarbete med linjen.

    15 av Annas 23 mål har kommit från sjumeterslinjen. Åtta av åtta mot Kristianstad, sju av åtta mot H65. Det är hon och lillasyster Julia som delar på straffskyttet i laget. Tillsammans har de satt 37 av 41 straffar. Tillsammans har de gjort närmare hälften av lagets mål.

    Är det speciellt att spela tillsammans med sin syster?

    – Jo, det är klart att det är extra speciellt. Vi tillbringar mycket tid tillsammans och pratar mycket handboll. Det är högt i tak, på gott och ont. Ibland tar vi ut vår frustration på varandra, det hade vi inte gjort om det hade varit någon annan.

    Vad betyder det att ha en så pass tunn trupp som ni har?

    – På ett sätt är det kul att alla får spela mycket och att alla måste ta ansvar, det ger en fin känsla i truppen. Sen kan det vara tufft rent psykiskt när man spelar dåligt och det inte finns utrymme för att gå och sätta sig, ladda om och få lite perspektiv på spelet.

    Elva spelare i truppen bor i Lund, inklusive Anna som spelade i moderklubben LUGI HF fram till 2012. Efter ett år i allsvenskan med OV Helsingborg gör hon nu sin fjärde säsong i Eslöv, men sitter på ett utgående kontrakt.

    – Jag får se vad det dyker upp för möjligheter, det handlar mycket om vad som händer i andra trupper också. Samtidigt har jag trivts bra i Eslöv och det tar bara 20 minuter att pendla från Lund. Jag stänger inga dörrar alls för nästa säsong.

    Vad betydde det personligen för dig att vinna skytteligan förra säsongen?

    – Det betydde nog ganska mycket, det var en speciell säsong. Jag var borta hela säsongen före efter en operation i hälen och det var tufft mentalt, så det en skön att kunna bevisa för framför allt mig själv att jag höll.

    ANNA BARDIS I DECEMBER
    Matcher: 2
    Spelmål: 8
    Straffmål: 15
    Mål totalt: 23
    Assist: 5
    Tilldömda straffar: 2
    MEP: 11,04

    SKYTTELIGAN I TEAM ESLÖV
    Anna Bardis, 65
    Julia Bardis, 49
    Betty Svensson, 48
    Andrea Johansson, 40
    Lina Wessberg, 30

    SYSKONKAMPEN – ANNA VS JULIA
    Matcher: 11–11
    Spelmål: 44 (45%)–33 (50%)
    Straffmål: 21 (88%)–16 (94%)
    Assist: 28–29
    Tilldömda straffar: 6–8
    Orsakade straffar: 2–6
    Tekniska fel: 32–35
    Utvisningar: 2–4
    MEP: 28,68–21,09

    BÄST MEP PER POSITION I DECEMBER
    MV: Viktoria Börjesson, Skövde HF, 4,5
    V6: Kristin Ullén, IF Hellton Karlstad, 4,9
    V9: Ellenor Nilsson Åström, VästeråsIrsta HF, 4,6
    M9: Anna Bardis, Team Eslöv, 5,6
    H9: Martina Chrova, Kristianstad HK, 4,5
    H6: Lina Wessberg, Team Eslöv, 3,6
    M6: Anna Lagerquist, LUGI HF, 3,4

    MÅNADENS SPELARE I SHE:
    September: Loui Sand, IK Sävehof
    Oktober: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK
    November: Hanna Blomstrand, LUGI HF
    December: Anna Bardis, Team Eslövs IK
    Utmärkelsen Månadens spelare går till den som har bäst MEP-poäng under aktuell månad.

    Foto: Peter Eskilsson

    Uppdaterad: 2017-04-12 08:51
    Skribent: Daniel Vandor

    Fler nyheter

    Jönsson och Önnered mot SHE-rekord

    2018-02-17

    Ibland upp och ibland ner är den normala…

    Mouratidou: "Taggad för att få revansch"

    2018-02-07

    I uppväxtorten Kalmar höll hon sig ifrån…

    Månadens spelare i januari: Emmy Nordmark

    2018-02-05

    Det är 31 grader kallt i Boden i dag – men det…

    Nilsson: "Gått snabbare än jag trodde"

    2018-02-04

    Blott 19 år gammal har hon redan hunnit att vara…

    "Vi har äntligen nått fram till planen"

    2018-01-31

    Boden Handboll behöver poäng i jakten kring…

     
    Svenska Handbollförbundet
    Idrottens Hus
    110 16 Stockholm
    Telefon: 086996000