Odén sköt guldet till Sävehof - Svenska Handbollförbundet - IdrottOnline Forbund
Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     Odén sköt guldet till Sävehof

     2018-05-10 16:04

     Det blev ett sagolikt slut på karriären för Ida Odén. Med tre sekunder kvar och 21–21 i finalen mot Höör, klev veteranen fram i sin sista match någonsin och sköt guldet till Partille via 22–21.

     Det var skrivet i någon bok, någonstans. Så var i alla fall känslan när Ida Odén i sina sista sekunder som elithandbollsspelare avgjorde hela SM-finalen 2018 för sitt Sävehof.

     – Jag hade aldrig kunnat drömma om det här. Det speglar på något sätt hela säsongen som varit oerhört märklig för oss, precis som den här matchen. Vi är grymt bra i första men kan inte spela handboll i andra. Ändå biter vi oss kvar och gör målet i slutsekunderna.

     Berätta om känslorna när du ser bollen gå in?

     – Jag ser bara att den går in, sedan springer man hem och ser att det bara är två sekunder kvar och inser att det är klart.

     Var det du som skulle ta läget eller blev det bara så?

     – Det enda jag hörde var när Signell skrek att det var 15 sekunder kvar när vi fick bollen. Den gick över till vänstern och då är man skitsugen på att ha bollen såklart!

     Det var en fysiskt tung, ofta nervös men likväl otroligt spännande final som H65 Höör och IK Sävehof bjöd på. Partillegänget fick näst intill en drömstart när man sprang ifrån till 1–4 på tavlan, men efter en time out av Ola Månsson i Höör började skåningarna hitta rätt.

     Inte minst tack vare Mikaela Mässing som tog ett enormt offensivt ansvar hela finalen. Åtta mål kom från hennes tunga skottarm men det var rutinerade Anna Olsson som kvitterade till 7–7 på straff bakom Sävehofs duktiga målvakt Wilma Andersson.

     Sävehof gjorde ett litet ryck igen i slutet av första halvlek, men några snabba Höör-mål såg till att ställningen var 10–13 i paus.

     Ett allt bättre försvarsspel och en Jannika Wiberg i Höörs mål som vaknade till liv innebar att H65 kopplade ett allt starkare grepp i den andra halvleken. Emma Rask gjorde 14–14 efter 12.08 och Mikaela Mässing Höörs första ledningsmål, 16-15, tre minuter senare.

     När Mässing sedan krutade in 18–15 med dryga tio minuter kvar vädrade Höör-klacken andra raka SM-guldet men Sävehof hade mer att ge. En time out från Henrik Signell, ett målvaktsbyte mellan Wilma Andersson och Isabella Mouratidou och ett jäklar anamma tog Sävehof tillbaka in i finalen.

     Slutskedet av matchen blev en rysare av högsta kaliber. Ola Månsson tog time out vid 28.04 och ställningen 20–20. Ida Gullberg satte 21–20 från kanten, Emma Fernis 21–21 på straff och sista anfallet såg ut att gå till Höör. Men ett snabbt avslut från Emma Lindqvist räddades av Isabella Mouratidou och med tre sekunder kvar klev Ida Odén fram och blev sagans hjälte.

     – Vi vänder och vinner, Ida får avgöra och det är talande för hennes karriär. Det är som i en saga, säger en rörd Henrik Signell efter guldmatchen.

     – Man bara hoppades att hon sätter den i det läget (skratt). Jag såg massa omfamningar och fattade att det var klart. Det här året har varit kämpigt och vi har inte varit vana vid det riktigt. Men de här tjejerna är grymma och att få dela guld med dom det här året är den starkaste guldupplevelsen av alla.

     Besvikelsen var såklart stor i Höör, inte minst hos lagkapten Sofia Hvenfelt.

     – Det känns fruktansvärt, skitsurt… Snuvad på guldmedalj, så känns det.

     Ni har det i säcken med 18–15 i slutet, varför kan ni inte knyta till det?

     – Dom slår om till 7-6-spel som dom får träff på och vi får inte löst det. Vi har egentligen svårt att göra mål hela matchen. Vi slappnar inte av, Sävehof gör det bra.

     Vad skiljer er åt, mer än Ida Odéns mål?

     – Vi får en ruggigt dålig start där vi släpper in sex raka, det ska vi bara inte göra. Hade vi satt det bättre där hade vi kunnat göra den här matchen bättre.

     Tränare Ola Månsson var självkritisk efteråt.

     – Skit. Det är tungt nu och man tänker på vad man hade kunnat göra annorlunda. Ska vi spela 7-6? Jag gör ett val med tio kvar där jag spelar de som är heta för dagen men det är lite för långt kvar. Vi stänger inte matchen tyvärr. Jag vet att tjejerna gjort sitt bästa och jag med, men det går alltid att göra saker och ting bättre.

     Foto: Bildbyrån/Michael Ericsen

     Uppdaterad: 2018-05-10 16:08
     Skribent: Marcus Löfström

     Fler nyheter

     Albana Arifi återvänder till LUGI

     2018-08-09

     Vi kan i dag meddela att den vänsterhänta…

     Transfernytt: Berndtsson gör comeback

     2018-07-31

     Längtan efter handbollsspel blev för stor och nu…

     Transfernytt: Polsk målvakt till Skara

     2018-07-26

     Skara HF har skrivit tvåårskontrakt med…

     Chans till revansch för Höör i EHF-cupen

     2018-07-17

     När EHF-cupen idag lottade den första…

     Så spelas SHE 2018/19

     2018-07-12

     Spelschemat för SHE-ligan 2018/19 är släppt och…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Box 11016
     100 61 Stockholm
     Telefon: 086996000