Hoppa till sidans innehåll

Skånsk handboll sjösätter en ny spelarutbildning

2016-06-08 15:49

Här kommer en intervju med Mikael Ekdahl, Utbildningsansvarig i Skånsk Handboll genomförd i Lund den 8:e juni. Skånsk handboll sjösätter just nu en ny Spelarutbildning. Syftet med utbildningen är att utbilda och utveckla våra spelare. Ge våra spelare och tränare en så bra utbildning som möjligt. Vi vill tillföra kunskap, utbildningskvalité och inspiration som de sedan kan ta med sig tillbaka och införa i sina klubbar.


Mikael, Vad är anledningen till att Skånsk handboll ändrat sin spelarutbildning?

 

 


Vi kände att det var dags att revidera vår spelarutbildning. Vi ville få med ännu fler på resan genom att gå ut brett. Vi är emot tidig specialisering och genom att ha fokus på utbildning och utveckling tror vi att vi behåller spelarna längre inom vår idrott. 


På vilket sätt skiljer den sig från hur det fungerat tidigare?


Nu har vi en breddutbildning för alla under det första året. Vi kommer att köra olika teman med instruktörer av hög kaliber. Vi kommer även att inspirera tränarna i distriktet genom att de får med sig saker som de kan jobba vidare med hemma i föreningen! Vi kör också med två flick- och två pojklag i Sverigecupen så att fler får chansen att vara med. Vi tittar även på om vi överhuvudtaget skall ha distriktslag i framtiden!


Det finns en stor debatt i Svensk handboll kring selektering och dess negativa effekter. Varför tror du att den har kommit nu?


Det har funnits stor okunskap i föreningarna på området. Jag märker det när jag träffar tränare på  utbildningar. Det är en stor resultathets från föräldrar men också dubbla budskap i föreningar som säger sig jobba brett men sedan lyfter fram segrar på hemsidor och annat. 


Forskningen pekar tydligt mot detta sätt att tänka kring barn och ungdomsidrott. Du brinner också för barnrättsperspektivet inom tränarutbildningen i stort. Varför får vi inte ut budskapet fullt ut?


Även vi utbildare måste var självkritiska och fundera på hur vi förmedlar saker så att det når ut. Sedan måste vi måste vi titta på USM, Svenska cuptouren, Sverigecupen, Riksläger och andra rankningsystem som bidrar till att skapa hets. Vi vuxna verkar ha för dålig kunskap kring hur barn fungerar. Jag älskar professionell idrott men barnidrott är något helt annat! Forskningen pekar entydigt på att om vi kan få fler som spelar längre så blir eliten också bättre!

Uppdaterad: 2017-09-25 09:58
Skribent: Emme Adébo

Fler nyheter

Uppdaterad info om Skånelagen

2017-09-25

Info om skånelagen 02 uppdateras efter hand på…

Nu släpper vi utbildningar för dig som vill lära dig mer

2017-09-25

.

Mycket lyckat symposium

2017-09-11

Barn- och ungdomssymposiet i Malmö den 26…

Barn- och ungdomssymposium

2017-06-22

Skånsk handboll är mycket stolta över att kunna…

Tränarutbildningar hösten 2017 och våren 2018

2017-05-31

.

 
Skånes Handbollförbund
Stattenavägen 25
222 28 Lund
Telefon: 040 600 59 92, 040 600 59 93