Hoppa till sidans innehåll

Spelregler Minihandboll på tvären

MINIHANDBOLL - REGLER


Alla kan spela. Alla får mycket bollkontakt. Alla gör mål. Minihandbollen stimulerar fantasin, förbättrar spelarnas teknik och ger dem mod 


MÅLEN

Minimålen skall ha innermåtten 2,0m brett och 1,7m högt. Sex mål ingår i en normalt utrustad fullmåttshall. Finns att köpa hos flera leverantörer, fråga efter leverantörsförteckning hos SHF. 
Vill ni tillverka egna mål som är anpassade för er hall så är det okej. Även leverantörer av nät finns med på leverantörsförteckningen. 
 
BOLLAR  

Hela idén med minihandboll bygger på att vi använder mjuka bollar av skumgummi med plastöverdrag. Inga former av vanliga bollar får användas. Skumgummibollen gör att tekniken förbättras då bollen är lätt att greppa.
 Målgårdslinjen är endast fyra meter från målet. Med skumgummiboll vågar varje målvakt försöka rädda bollen och utespelarna vågar täcka skott. Skumgummibollen går bra att studsa. Lämpliga skumgummibollar finns med på leverantörsförteckningen.

REGLER

Snälla regler, förklara, låt spelarna "göra om". Vägled och utbilda spelarna på planen. Håll i bollen och förklara avblåsningarna, då får ni bäst kontakt med spelarna. Använd föräldrar, ungdomsspelare eller andra som matchledare. Detta är ett utmärkt sätt att rekrytera nya domare. Det är inte viktigt att ha en fot på linjen vid inkast. Inga straffar vid pass till målvakt i egen målgård och det gör inget om målvakten går in och ut ur målgården med bollen. Vem som helst får stå i mål, det behövs ingen avvikande målvaktströja. Eftersom det inte finns någon frikastlinje får spelarna stå var dom vill vid frikast. Ett lag består av 5 spelare. Endast en får vara innanför målgården som målvakt. Lämpligt antal spelare per lag är 6-7st.
 
SPELFORM/ANMÄLAN

Bilda många lag i varje åldersgrupp (t.ex. 20 spelare = 3 lag). Distriktsförbunden frilägger tid i hallarna där föreningarna får genomföra "sammandrag" med inbjudningar för varje tillfälle. Inga serietabeller görs. Gör en festlig inramning när de små spelarna ska få känna på det spännande matchmomentet. Har de och föräldrarna roligt så fortsätter man med handboll länge.


MATCHTIDER 

Anpassa tiden till antal lag, spela många korta matcher utan halvtid, små barn orkar inte koncentrera sig länge. Spela flera matcher samtidigt med gemensam matchklocka.
 
SPELET

Styr inte spelarna för mycket. Låt dom jaga boll det är roligare, 6-0 spel har dom hela sin "handbollskarriär" att lära sig. Det är viktigt att små nya handbollare lär sig röra sig från början och att inte vara i passningsskuggan. Spelarna utvecklas snabbare, bollkontakten är större, avsluten blir fler. Var inte fixerad vid resultat, låt spelarna ha roligt det är det viktiga med minihandboll. 

Uppdaterad: 2015-12-21 11:34
Skribent: David Olsen

Nyheter

Info och Lottning UDM 2019/2020!

2019-08-07

Lottningen för UDM 19/20 är nu skickad till…

Inbjudan till Småland-Blekinge HF tävlingskonferens 1/9!

2019-08-07

Småland-Blekinge HF bjuder in till den årliga…

Lottning ungdomsserier 2019/2020!

2019-06-26

Lottningsarbetet är nu klart och lottningen har…

Fastställd serieindelning 19/20

2019-06-04

Den fastställda serieindelningen för de lokala…

Preliminär serieindelning säsongen 19/20, version 2

2019-05-21

Tävlingskommitténs förslag på serieindelning för… 

 
Småland-Blekinge Handbollförbund
Box 3098
350 33 Växjö
Telefon: 047021834