Hoppa till sidans innehåll

Föreningsfunktionärer 2019-2020

2019-04-10 15:49

Denna information berör alla föreningar som har lag i seriespel i högre ålder än U11. Ni har förmodligen blivit upplysta om att från och med säsongen 2019–2020 kommer EMP börja användas från U12 och uppåt. Med anledningen av att EMP kryper nedåt i åldrarna har vi tagit fram ett nytt utbildningssteg som ska underlätta för er förningar att utbilda funktionärer med behörighet att sitta som funktionär på matcher med EMP. Här nedan följer information om det nya utbildningssteget och hur det praktiskt ska gå till.

 


 

Föreningsinstruktörer

Det kommer finnas möjlighet för alla föreningar att skicka en eller två personer på en föreningsinstruktörsutbildning. Föreningsinstruktören kommer efter avslutad kurs ha behörighet att utbilda föreningsfunktionärer. Kravprofilen för en föreningsinstruktör är följande: kan EMP samt har erfarenhet som funktionär. Föreningsinstruktörsutbildningen kommer med all sannolikhet ske under maj månad. Stockholms Handbollförbund vill be samtliga föreningar att hålla utkik på hemsidan när föreningsinstruktörsutbildningen kommer att hållas. Kostnaden för att utbilda en föreningsinstruktör är 1000 kr.

Föreningsfunktionär

Föreningsinstruktören kommer sedan att utbilda föreningsfunktionärer i egen regi. Under kursen kommer deltagarna få lära sig grunderna i EMP och hur programmet fungerar. Skillnaden från föregående år är att föreningsfunktionären ska införskaffa sig grundläggande kunskaper om hur EMP fungerar samt hur hen arbetar i programmet, till skillnad mot tidigare då hen enbart arbetade med pappersprotokoll.

Skillnaden mellan en föreningsfunktionär och en distriktsfunktionär är att distriktsfunktionären besitter en större kunskap om regler och matchledarskap. Distriktsfunktionären har även behörighet att sitta som funktionär på matcher med EMP i åldrarna U12 upp till H3/D2. Föreningsfunktionären däremot får behörighet att, efter avslutad kurs, sitta som funktionär på matcher med EMP i åldrarna U12-U14 samt lägre seniorserier (Trim, H5, H4, D5, D4. I Trimserien räcker det med resultatrapportering via EMP). Efter avslutad kurs kommer kursdeltagarna få en legitimation som visar att hen har genomfört utbildningen och kan titulera sig föreningsfunktionär. Kostnaden för att utbilda föreningsfunktionärer är valfri. Vill föreningen ta ut en kostnad för varje utbildningsdeltagare är det tillåtet, men bör ej överstiga 300 kr. Rekommenderad ersättning till extern föreningsinstruktör är 200 kr/h. Detta arvoderas av föreningen som håller utbildningen.

Praktiskt tillvägagångssätt

  1. Föreningarna skickar personer med rätt kravprofil på föreningsinstruktörsutbildning. Dessa får sedan behörighet att utbilda föreningsfunktionärer.
  2. Föreningen tar direktkontakt med en föreningsinstruktör och bokar in en föreningsfunktionärsutbildning.
  3. Utbildningen hålls i egen regi med en föreningsinstruktör som kursledare och blivande föreningsfunktionärer som deltagare.
  4. Efter avslutad kurs skickar föreningsinstruktören in en deltagarlista till Stockholms Handbollförbund för att legitimera de nya föreningsfunktionärerna.
  5. Föreningsfunktionärerna får sitta som funktionärer på matcher i ovannämnda nivåer med EMP.
Uppdaterad: 2019-06-04 14:47
Skribent: Carl Andersson

Fler nyheter

 
Stockholms Handbollförbund
Smedjegatan 8
131 54 Nacka
Telefon: 0855606890