Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  8167 False
   Huvudsponsor
   19813 False
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     HJ 4:2 - En riktig rysare

     2017-03-20 09:26

     Eskilstuna Guif och LIF Lindesberg vidare till finalspelet i Malmö.

     Det blev en riktig rysare när LIF Lindesberg och Eskilstuna GUIF tog sig vidare från gruppspelet i Eskilstuna. Lindesberg var klara redan efter sina två första matcher som innebar segrar mot GUIF och Tyresö.

     I sista matchen var GUIF tvunget att vinna över Tyresö och vänstersexan Viktor Wansulin lyckades pricka in avgörande 26-25 för GUIF efter en målvaktsretur med endast tre sekunder kvar.

     Nedan följer korta matchreferat.

     Matcher lördag 18/3. 

     Lif Lindesbergs - Eskilstuna GUIF 22-20
     Först ut på lördagen var LIF Lindesberg och Eskilstuna GUIF och det blev målvakternas match.

     Lindesberg började med ett 5-1-försvar med Christoffer Thor som spets. Man hade också extra fokus på GUIFs högernia Erik Persson.  

     Det gjorde att GUIF hamnade i svåra lägen som Lindesbergs duktige målvakt Robert Mjörnander kunde rädda. 

     GUIFs försvarsspel gick till stor del ut på att ta bort Lindesbergs finske landslagsman, vänstersexan Christoffer Thor. Det lyckades men istället gav det stora ytor för vänsternian Fredrik Karlsson som hade stor framgång i både skytte och genombrott och Lindesberg kunde på drygt nio minuter gå till ledning med 6-2.

     Därefter kom GUIFs målvakt Mattias Hildenborg igång och började rädda samtidigt som GUIF hade bättre lycka framåt.

     Matchen blev tätare och i halvtid var ställningen 13-12 till Lindesberg.

     Andra halvlek började GUIF bäst, mycket tack vare en storspelande Mattias Hildenborg i målet och man kunde gå fram till ledning 17-15. 

     Det tvingade Lindesberg till en timeout som blev lyckosam. Robert Mjörnander började storspela i målet och GUIF lyckades bara få in ett mål på 13 minuter och Lindesberg vände matchen till sin fördel och tog ledningen med 20-18 med knappa nio minuter kvar. GUIF kom aldrig ifatt trots anfallsspel 7 mot 6 och Lindesberg kunde definitivt avgöra matchen när Fredrik Karlsson gjorde sitt nionde mål fram till 22-20 med två sekunder kvar.

     Priser till matchens lirare gick till de bägge målvakterna, Robert Mjörnander i Lindesberg och Mattias Hildenborg i GUIF.

     Tyresö - Redbergslid 28-25
     En riktigt svängig match där Tyresö började klart bäst och tog ledningen med 3-0 vilket fick Redbergslid att ta timeout redan efter 2.43.

     Redbergslid fick därefter ordning på sitt anfallsspel och framför allt var det mittnian och skytten Simon Örtelind som var lyckosam och Redbergslid kunde vända till ledning 6-4 innan tio minuter gått. 

     Tyresö vek dock inte ner sig utan fortsatte sitt effektiva samarbete mellan niometersspelarna och tunge mittsexan Ludvig Jurmala-Åström och släppte aldrig iväg Redbergslid. 

     I halvtid ledde Redberslid med 16-14.

     I andra halvlek fick Tyresö lite bättre koll på Simon Örtelind och när Redbergslid dessutom drog på sig fyra utvisningar under halvleken så punktade Tyresö bort honom.

     Redbergslid lyckades hyfsat ändå när högersexan Marcus Thorbjörn och högernian Kristoffer Sayeler tog stort ansvar. Med dryga kvarten kvar ledde Redbergslid med 22-20 när Tyresö tog timeout. Redbergslid hade nu fått koll på linjespelaren Ludvig Jurmala-Åström men det utnyttjade niometerspelarna Douglas Oreb och Fredrik Hellgren genom att komma till lägen från nära håll. Samtidigt raderade Tyresö ut Simon Örtelind ur matchen och han gjorde inget mer mål. Tyresö kunde vända matchen och till slut vinna med 28-25.

     Priser till matchens lirare gick i Redbergslid till Simon Örtelind och i Tyresö till Ludvig Jurmala-Åström.

     Matcher söndag 18/3.

     Eskilstuna GUIF - Redbergslid 23-20
     Tidigt såg man taktiken från GUIF. Isolera högersexan Markus Thorbjörn och lägg extra bevakning på skytten Simon Örtelind.

     Det lyckades bra för GUIF och Erik Persson som mest är känd för sitt skott visade att han också är en kapabel försvarsspelare när han fick stopp på Simon Örtelind. 

     Visserligen slank Redbergslids Gerard Mach igenom två gånger om inledningsvis men Redbergslid fick svårare lägen som GUIFs utmärkte målvakt Mattias Hildenborg kunde rädda.

     GUIF ryckte åt sig en ledning på ett par mål när Marcus Ekman gjorde sitt fjärde mål fram till 6-4.

     Marcus fixade sen också en straff som Erik Persson satte till 7-5 och Redbergslid tog timeout. 

     Simon Örtelind flyttades in i mitten och Markus Thorbjörn gick upp på högernio. Redbergslid fick lite bättre fart i anfallsspelet men storspelande målvakten Mattias Hildenborg i GUIF tog det mesta och GUIF kunde gå till halvtidsvila i ledning 10-8.

     I inledningen av andra halvlek gjorde så GUIF ett litet ryck fram till 17-11 tack vare utmärkt försvars- och målvaktsspel. Erik Persson hade också fått igång sin bössa och svarade för ett par riktiga kanoner.

     Redbergslid kunde dock krypa lite närmare efter ett par fina räddningar av inbytte målvakten Kristian Zetterlund. Vid 19-16 och sju och en halv minut kvar tog GUIF timeout. 

     Långa anfall utan stress var modellen och Redbergslid kom sen aldrig närmare än tre mål. 

     Pris till matchens lirare i Redbergslid gick till Markus Thorbjörn och i GUIF till Marcus Ekman.

     Lif Lindesbergs - Tyresö 25-24
     LIF Lindesberg hade chansen att säkra avancemang till finalspelet vid seger och man började också bäst. Tyresö tog inledningsvis väldigt många avslut i mitten där det var trångt och mycket folk. Lindesbergs duktige målvakt kunde tämligen enkelt rädda och med flera fina utkast fick Lindesberg enkla kontringsmål. Vid ställningen 9-6 till Lindesberg kastade Tyresö in timeout-kortet. 

     Lite lugnare anfallsspel från Tyresö och lite mer bredd på spelet fick man och om det inledningsvis mest handlat om mittnian/vänsternian Douglas Oreb kom nu även Fredrik Hellgren med i spelet från sin högernioposition. Även linjespelaren Ludvig Jurmala-Åström blev mer delaktig. Lindesberg visade dock att man kan spela bra även mot uppställt försvar. Bra styrt av mittnian Karl Zetterlund fick Lindesberg lägen både från kanter och linje och kunde gå till pausvila 14-10.

     Andra halvlek blev ett ställningskrig. Tyresö fick nu även med vänsterkantens Tobias Svantesson i spelet och det innebar att man fick bättre bred och mer rörelse på Lindesbergs försvar som tidigare packat in i mitten. Lindesberg å sin sida fick igång skytten Fredrik Karlsson som varit ganska anonym i första halvlek men som nu klev fram ordentlig. 

     Tyresö kom aldrig riktigt ifatt och frågan är om inte matchen avgjordes med knappt tolv minuter kvar när först Douglas Oreb får en utvisning för slag i ansiktet på Karl Zetterlund och strax efter snackar Fredrik Hellgren till sig ytterligare än tvåa så Tyresö tvingas spela med två man mindre i en och en halv minut. Lindesberg passar på att göra två mål och gå fram till femmålsledning (24-19). 

     Lindesberg kontrollerar sen matchen och även om Tyresö närmar sig så är segern aldrig i fara. Douglas Oreb avslutar sen matchen med att reducera till 24-25 i matchens sista sekund men det är Lindesbergs som får jubla.

     Pris till matchens lirare i Lindesberg gick till vänsternian Fredrik Karlsson som gjorde åtta mål och i Tyresö till vänstersexan Tobias Svantesson (född 00) som svarade för 7 mål. 

     Redbergslid - Lif Lindesbergs 27-16
     En match som inte hade någon betydelse för något av lagen. Lindesberg var klara gruppsegrare och Redbergslid sist i gruppen.

     Lindesberg passade på att lufta de spelare som inte fått så mycket speltid tidigare medan Redbergslid med undantag av Simon Örtelind ställde upp med sin ordinarie förstauppställning.

     Gamle trotjänaren och lojale lagspelaren i Lindesberg , Jesper Söderlund, tog chansen på sin högerkant och svarade för Lindesbergs två första mål och även en i övrigt fin insats.

     Redbergslid ville säkert ta revansch för sina tidigare insatser och ryckte snart nog åt sig en ledning med några bollar.

     Lindesberg hade väldigt svårt att komma till lägen och när man gjorde det stod Redbergslids målvakt, Kristian Zetterlund, fostrad just i Lindesberg i vägen för det mesta.

     Andra halvlek fortsatte i samma stil med Redbergslid som det bättre laget. Man kontrade sönder Lindesberg och Markus Thorbjörn hade riktigt roligt både som kontringsspelare och kantspelare.

     Redbergslid kunde till slut vinna väldigt komfortabelt med 27-16.

     Priser till bäste spelare gick i Redbergslid till linjespelaren Melker Norrman som svarade för 6 mål och i Lindesberg till Jesper Söderlund (4 mål).

     Eskilstuna GUIF - Tyresö 26-25
     Sista matchen i gruppspelet blev en riktig thriller. GUIF var tvunget att vinna för att gå till steg 5 och det blev en riktig thriller.

     Tyresö började precis som i matchen mot Redbergslid med ett bra samarbete mellan linjen och niometersspelarna. Mittnian Douglas Oreb och vänsternian Philip Hevinder hade stor framgång med sitt skytte inledningsvis,

     Hos Guif gjordes första målet av Viktor Wansulin från vänsterkanten sen var det högernian Erik Persson som hade laddat stora kanonen och stod för fyra mål på raken för GUIF.

     Tyresö ändrade då sitt försvarsspel och satte mittförsvararen Ludvig Jurmala-Åström som tvåa och det bromsade Eriks framfart men öppnade luckor för andra och efter att GUIF tagit ledningen med 8-5 tog Tyresö timeout efter drygt 10 minuters spel.

     Så småningom började man punkta GUIFs mittnia Marcus Ekman och Tyresö kom ifatt och i halvtid var det helt jämnt 15-15.

     Andra halvlek blev fortsatt jämn och det började nu märkas att spelarna var trötta. Dåligt tempo och många felaktiga beslut från bägge lagen.

     Tyresö fortsatte punkta Marcus Ekman men GUIF ryckte ändå till sig en tvåmålsledning fram till 22-20 efter att Mattias Hildenborg som dittills haft svårt i målet började komma åt några bollar.

     Därefter var det Tyresös målvakt Fabian Norsten som kom in i ett flytt med bland annat en dubbelräddning på en straff. Tyresö kunde vända till ledning 23-22 med knappa sju minuter kvar.

     När sen Marcus Ekman blev utvisad för snack trodde nog många att Tyresö skulle avgöra matchen. GUIF lyckades dock klara utvisningen och sen var det dags för Erik Persson att kliva fram igen och se till att GUIF återtog ledningen med två raka mål fram till 24-23.

     Slutet blev rafflande. Tyresö kvitterade två gånger om till 24-24 och 25-25. GUIF tar timeout med 20 sekunder kvar och sätter upp ett spel där Edvin Jobark får bollen långt till vänster på linjen. Hårt trängd får han iväg ett skott som Tyresömålvakten Fabian Norsten räddar men returen går ut till Viktor Wansulin som sätter 26-25 från vänsterkanten med tre sekunder kvar. Tyresö får snabbt upp bollen till avkast men Erik Persson drar ner en Tyresöspelare med sekunden kvar. Tyresöbänken och spelarna vill ha straff men domarna väljer att endast ge frikast och 15 meter från mål lyckas inte Tyresös Philip Hevinder få fram skottet och vilt jubel utbryter bland GUIF-spelarna.

     Till matchens lirare utses i GUIF tiomålsskytten Erik Persson och i Tyresö tillika tiomålsskytten Douglas Oreb.

     Notabelt är att Douglas Oreb fått pris som matchens lirare mot GUIF både som B-pojke, A-pojke och nu som junior.

     Uppdaterad: 2017-03-20 09:32
     Skribent: Bosse Hildenborg

     Fler nyheter

     USM 18-19 lockar 583 lag

     2018-05-28

     Den kommande säsongens USM-tävlingar har lockat…

     Välkommen till USM 2018-2019

     2018-04-24

     Härmed bjuder Svenska Handbollförbundet in…

     Se alla matcher från USM-helgen

     2018-04-23

     Finalspelet av USM är nu avslutat med många…

     Tack USM 2018 och Malmö.

     2018-04-22

     Tack Baltiska med alla dess arenor.

     Semifinaler klara.

     2018-04-21

     Semifinaler klara i flera grupper

      
     Svenska Handbollförbundet
     Box 11016
     100 61 Stockholm
     Telefon: 086996000