Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    23255 False
    Huvudsponsor
    8167 False
     Huvudsponsor
     5982 False
      Huvudsponsor

      Webbutbildning mot matchfixning och spelberoende

      2019-04-09 15:19

      Matchfixning och spelberoende är problem som är viktiga att tidigt synliggöra och motverka. För att sprida kunskap om de baksidor som följer med spel och vadhållning rekommenderar Riksidrottsförbundet, Svenska Handbollförbundet och handbollens huvudsponsor Svenska Spel att spelare och ledare går en gratis webbutbildning i ämnet.

      Tillsammans med Svenska Spel rekommenderar Svenska Handbollförbundet samtliga lag som deltar i USM att genomföra RF:s webbutbildning tillsammans i sina respektive klubbar.

      Forskning har visat att det främst är unga idrottare som är i riskzonen i samband med att de tar klivet upp till seniorverksamheten inom idrotten och själva blir spelobjekt, därför riktar sig utbildningen till ungdomar i gymnasieåldern. Utbildningen är fritt tillgänglig och innehåller färdiga lektioner och kurser, utbildningsfilmer och en lärar- och ledarhandledning som hjälper till att utbilda och vägleda unga idrottare i hur de ska agera om de kommer i kontakt med problemen.

      – Det är viktigt att vi inom handbollen tar frågan om spelandets baksidor på allvar och att vi startar med preventivt arbetet i tidig ålder, säger Robert Wedberg, Svenska Handbollförbundets Generalsekreterare.

      För mer information besök RF:s webbplats mot matchfixing, www.minmatch.se. Där hittar du bland mycket annat webbutbildningen mot matchfixing och en tipsfunktion där du anonymt kan rapportera misstankar om matchfixing.

      Går direkt till webbutbildningen mot matchfixing och spelberoende.

      Här finns mer information om Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixing.

       

      Om matchfixning
      Matchfixing innebär att på ett otillåtet sätt förändra eller påverka utgången av en idrottstävling i syfte att dra nytta eller vinning för sig själv eller andra.

      Matchfixing är ett av de största hoten mot tävlingsidrotten med manipulerade idrottsresultat och spel på desamma. Företeelsen strider mot svensk idrotts grundläggande värderingar som integritet, rent spel och respekt för andra. Matchfixing involverar dessutom ofta organiserad brottslighet och med den följer risk för hot och påtryckningar mot den som är aktiv inom idrotten.

      Det är viktigt att den som är en del av den svenska idrottsrörelsen, vare sig det är som idrottare, ledare, domare eller annan funktionär, tar ansvar för sitt förhållningssätt till spel och vadhållning och följer de regler som satts upp i antimatchfixingreglementet. På så sätt kan vi tillsammans upprätthålla den grundläggande värderingen om rent spel inom idrotten. Källa: rf.se.

      Uppdaterad: 2019-04-09 15:53
      Skribent: Therese Bringefors

      Fler nyheter

      Missade du USM?

      2019-05-06

      Lugn, nu kan du köpa reprispaketet och se allt…

      Tack alla för en fantastisk USM-helg

      2019-05-05

      Finalhelgen den 3-5 maj i Uppsala blev en…

      Finalklart i F14- och P14-klasserna

      2019-05-04

      På lördagskvällen blev de första fyra…

      Huddinge till F14-semi när fredagen avslutades

      2019-05-03

      F14-klassen var sist ut när fredagens spel…

      Välkommen till IFU Arena och årets finaler av USM

      2019-05-03

      Det är med stor glädje jag har nöjet att hälsa…

       
      Svenska Handbollförbundet
      Box 11016
      100 61 Stockholm
      Telefon: 086996000