Hoppa till sidans innehåll
19372 True
  Huvudsponsor
  18931 True
   Huvudsponsor
   4042 False
   Huvudsponsor
   8167 False
    Huvudsponsor
    3755 False
    Huvudsponsor
    5982 False
     Huvudsponsor

     VM-BLOGGEN

     Damernas tur att knäcka Danmark

     13 december 16.53

     Det är bara några timmar kvar till Sveriges åttondelsfinal mot Danmark. Vi kom till Herning vid lunchtid i går och trodde att vi skulle träna i Boxen i går eftermiddag. Så blev det inte, vi fick träna i en hall i närheten i stället. Förra förbundskaptenen Helle Thomsen gästade träningen och satt också och pratade med flera av spelarna på hotellet på kvällen.

     Hon har fem av sina spelare i Midtjylland på planen i kväll – tre i Danmark och två i Sverige. Ser man till tidigare möten mellan länderna är det också övertag för Danmark. De har vunnit 90 av de 119 matcher som spelats och Sverige har bara vunnit 23.

     Danmark var fantastiskt bra på 90-talet och början av 2000-talet, men skrämmer inte motståndarna på samma sätt i dag. Laget har många duktiga spelare, men har inte fått spelet att stämma i VM. Och laget kommer till den här åttondelsfinalen med två raka förluster plus en enorm press från 12 000 danskar som räknar med att de ska ta sig vidare. Det kan bli en belastning för dem om de inte får det att stämma från start, vilket har varit fallet i förlustmatcherna mot Ungern och Montenegro. I båda matcherna inledde man dåligt och kunde sedan inte hämta tillbaka underlägena.

     Sverige har en jättechans att skriva ny historia i Boxen. Det var där de tog Sveriges första dammedalj någonsin på ett seniormästerskap för fyra år sedan. Nu ska spelarna spela inför en motståndarpublik som till antalet är större än någon av dem varit med om innan. Å andra sidan har flera av svenskorna spelat tuffa bortamatcher i Ungern, Montenegro och Makedonien, matcher som varit tuffa på andra sätt.

     Känslan i truppen är otroligt bra. Det finns en glädje och harmoni som är svår att sätta ord på. Jag kan förstås inte lova vinst, men jag kan lova att spelarna är laddade och kommer att göra allt de kan för att ta sig vidare till kvarten.

     I somras gav John Guidetti Danmark pisk i semifinalen i fotbollens U21-EM, för en månad sedan skickade Zlatan hela Danmark i pension. Nu är det handbollsdamernas tur att knäcka vårt grannland och tysta 12 000 fans. Nathalie Hagman leder VM:s skytteliga, Bella Gulldén leder poängligan – det är två av spelarna som kommer att leda Sverige i kväll. Och Sabina Jacobsen, som bytte sitt danska pass till ett svenskt som tonåring, kommer som lagkapten att visa vägen.

     Jag hoppas att ni följer matchen på Kanal 5 i kväll. Avkast 20.45, men sändningen börjar redan 20.00.

     Heja Sverige!

     /Daniel Vandor


     Sverige måste se upp med Estavana Polman

     8 december 15.09

     Några timmar kvar till matchen mot Nederländerna, den viktigaste i gruppen. Mycket talar för att vinnaren i kvällens match vinner gruppen, men det kan också bli så att Sverige, Nederländerna och Polen kan hamna på samma poäng i händelse av nederländsk seger i kvällens match och polsk seger mot Nederländerna senare. I så fall avgör målskillnaden mellan de tre lagen. 

     Estavana Polman, klubbkamrat i Esbjerg med Filippa Idéhn och Jenny Alm, är tjejen att se upp med i kväll. En riktig världsklasspelare som styr och ställer och gör som hon vill på planen. 18 mål på 20 skott har det blivit och så sent som för tolv dagar sedan hängde hon tio bollar på Sverige när de möttes i Møbelringen Cup i Norge.

     Då vann Sverige med fyra bollar, när de möttes i Lund i juni vann Sverige med tio. Men glöm inte att Nederländerna var sekunder från att besegra Sverige i EM förra året, men där Ida Odén kvitterade med sekunder kvar och såg till att Sverige fick en bättre väg mot medaljen.

     ***

     Vi hade mediaträff på hotellet i går där alla spelare fanns tillgängliga. Som oftast är det samma fem, sex spelare som pressen vill prata med. Det är mycket Linnea, Bella, Hagman och Sabina, spelare som är spektakulära både på och utanför planen.

     Fotograferna Maja Suslin (TT) och Petter Arvidsson (Bildbyrån) tog ut några av tjejerna till vattnet och kom tillbaka med riktigt häftiga och snygga bilder.

     ***

     Sätt Hagman tillsammans med Jamina Roberts och Loui Sand så blir det rätt roligt också. Johan Flinck bad dem beskriva alla andra spelare och de hade snackat ihop sig och berättade för Flinck hur Marie Wall hade varit med i Idol, gått vidare och hyllats av Alexander Bard.

     Det var bara det att Wall inte hade en aning om det själv när Flinck skulle prata med henne om det. Och då var han ju tvungen att kolla med de andra spelarna också om det Roberts/Sand/Hagman hade berättat. I de flesta övriga fall stämde påståendena, även om vissa var kryddade rätt rejält.

     ***

     Flinck blev för övrigt inropad till fotbollsuppvärmningen i går och svarade för en helt okej insats. Ja, förutom den självförvållade vurpan när han skulle göra mål.

     Tydligen har ryktet om mina fotbollskunskaper gått från Halmstad, där herrarna laddade upp senast och där jag tvingades utgå skadad, för jag fick inte ens frågan. Inte för att jag gjorde något bra på planen i Halmstad, men jag kommer alltid (jag fick spela i det unga laget, som aldrig vunnit) att hävda att vi var på väg mot en historisk seger när jag fick gå ut. Vi ledde med 1–0, men sedan höll inte nerverna för de andra och de äldre kunde vända till en 2–1-seger.

     ***

     Få handbollsintresserade har nog missat målet som inte blev något mål i går. Sydkorea sköt ett skott som gick över videogranskades, och felaktigt dömdes bort.

     Eller för att vara mer exakt: Delegaten gjorde rätt utefter de bilder han fick se, det olyckliga var att han inte fick se rätt bilder. På de bilder han fick se fanns inte hela sekvensen med, och IHF skyller på leverantören av videosystemet.

     Ändå är det den danske delegaten Bjarne Munk Jensen och de isländska domarna Jonas Eliasson och Anton Gylfi Pålsson som hängs ut och skickas hem.

     Som en konsekvens av haveriet har IHF beslutat att skrota videoövervakningen för resten av turneringen.

     Finast i historien är den sydkoreanske förbundskaptenens ord efter matchen. Munck Jansen berättar för danska TV2: 

     – När jag såg efter matchen att det blev galet gick jag ner till Sydkoreas omklädningsrum och sade till tränaren: ”Jag beklagar jättemycket, men det var mål, ni hade rätt”. Han gav mig en stor kram och sa att det bara är handboll och att matchen var över och att jag skulle glömma det. Det ändrar förstås ingenting, det var fel.

     ***

     Skytteligan:
     18 Estavana Polman, Nederländerna
     17 Karolina Kudlacz-Gloc, Polen
     17 Jovanka Radicevic, Montenegro
     16 Katarina Bulatovic, Montenegro
     16 Susann Müller, Tyskland
     17 Zsuzsanna Tomori, Ungern
     15 Nathalie Hagman, Sverige
     15 Mouna Chebbah, Tunisien
     15 Anna Vyakhereva, Ryssland
     13 Laura Chiper, Rumänien

     Assistligan:
     14 Cornelia Groot, Nederländerna
     11 Bella Gulldén, Sverige
     11 Katarina Bulatovic, Montenegro
     11 Jiaqin Zhao, Kina
     10 Kristina Kristiansen, Danmark
     10 Karolina Kudlacz-Gloc, Polen
     10 Milena Raicevic, Montenegro
     10 Patricia Vizitiu, Rumänien
     9 Stine Jørgensen, Danmark
     9 Allison Pineau, Frankrike
     9 Anna Lörper, Tyskland
     8 Jenny Alm, Sverige
     8 Filippa Idéhn, Sverige

     /Daniel Vandor


     Filippa Idéhn tvåa i VM:s assistliga

     6 december 10.13

     Efter en god natts sömn på den omtalade bäddsoffan (ja, den är faktiskt skön att sova på) har vi vaknat upp i ett regnigt och blåsigt Karrebæksminde. Redan i kväll är det match igen och det gäller för spelare och ledare att ladda om. Polen blir en betydligt tuffare nöt att knäcka än Angola.

     ***

     Jag trodde att Angola skulle hända med i lite mer än en en halv halvlek, men Sverige drog ifrån snabbare än så. Även om man inte ska dra för stora växlar på en storseger så gör jag det. Det var oerhört kul att se lagets prestation i går.

     ***

     Ta en sån som Filippa Idéhn till exempel. Hon var med och tog EM-brons i fjol, men när Sverige spelade playoff till VM i somras var hon inte en av de två uttagna målvakterna. Efter en fin höst i Esbjerg gick hon in och briljerade i premiären. Lugn, fokuserad, säker – och med underbara utkast.

     Förvisso bara en match spelad, men det är ändå häftigt att se hennes namn som nummer två i VM:s assistliga. Åtta stycken blev det och det hade kunnat bli en handfull till om fler avslut hade suttit. Imponerande, Filippa!

     ***

     Nathalie Hagman är en fantastisk handbollsspelare. I danska ligan spelar hon högernia och är den som varit uttagen flest gånger i omgångens lag av alla spelare i ligan. Hon har öst in mål och levererat assist i mängder. I landslaget har hon en annan roll, där är hon högersexa, men kliver ner där och briljerar. Åtta mål från hennes sida i går.

     ***

     Och supermorsan Anna-Maria Johansson smällde in sju bollar i går. Det är också häftigt. Hon debuterade i landslaget först som 27-åring och tycks bara bli bättre och bättre. Att hon har kunnat ha sin dotter och sambo i närheten av sig under uppladdningen har uppenbarligen gjort gott.

     ***

     Jag gillade också inställningen som spelarna visade upp, hur de slängde sig och ville vinna varje boll trots stor ledning. Det var fullt fokus till sista minuten. Och det var kul att se inhoppen av Jamina Roberts och Emma Hawia-Svensson

     ***

     Två av de gladaste i går: ledarna Janne Ekman och Peter Glas. Först fick de se Eskilstuna Guif vinna med 15 bollar mot Aranäs, sedan Sverige vinna med 14 mot Angola.

     ***

     Vakterna är nitiska och det är förstås bra. Dock frustrerande när Jamina Roberts inte först inte släpptes in i arenan i går för att hennes ackreditering låg i en väska som någon annan redan hade hunnit ta in i omklädningsrummet.

     ***

     Det var några minuters gång från entrén, genom ett par hallar och tält innan man kom fram till omklädningsrummet. Spelarna gick sedan tillbaka hela långa vägen för att ta en promenad, varpå Linnea Torstenson inte blev utsläppt för att ackrediteringen låg kvar i omklädningsrummet. Redan där, när man såg hur förbannad hon var när hon fick hämta den, då insåg man att hon skulle göra en kanonmatch.

     ***

     De flesta resultaten under premiärdagen var väntade, men det var tre som stack ut lite:
     * Serbien, som förvisso var VM-tvåa senast, men som många tror ska sluta fyra i gruppen då de saknar flera stjärnspelare, knep en poäng mot Montenegro, 28–28.
     * Att Frankrike skulle slå Tyskland var kanske ingen överraskning, men att de skulle göra det så enkelt, 30–20, sticker ut.
     * Regerande världsmästaren Norge inledde VM med förlust mot Ryssland. I Møbelringen Cup förra veckan slutade matchen mellan lagen oavgjord, nu vann ryskorna med uddamålet, 26–25, efter att niomålsskytten Anna Vyakhereva avgjort från från sjumeterslinjen med minuten kvar att spela. Nora Mørk tog sedan Norges sista avslut med fick se Anna Sedoykina rädda. Sedoykina stannade på 25 i räddningsprocent, norska målvakten Kari Grimsbø på 43 – ändå vann Ryssland matchen. Det visar hur svårt det var att komma till avslut mot Ryssland.

     ***

     Skytteligan:
     11 Karolina Kudlacz-Gloc, Polen
     10 Mouna Chebbah, Tunisien
     10 Laura Chiper, Rumänien
     9 Susann Müller, Tyskland
     9 Anna Vyakhereva, Ryssland
     8 Nathalie Hagman, Sverige
     8 Katarina Bulatovic, Montenegro
     8 Martinez Ayling, Kuba
     7 Anna Maria Johansson,
      

     Assistligan:
     11 Nycke Groot, Nederländerna
     8 Filippa Idéhn, Sverige
     8 Milena Raicevic, Montenegro
     8 Jiaqin Zhao, Kina
     7 Patricia Vizitiu, Rumänien
     6 Ana Belo, Brasilien
     6 Stine Jørgensen, Danmark
     6 Laura van der Heijden
     6 Eun Hee Ryu, Sydkorea
     5 Jenny Alm, Sverige
     5 Bella Gulldén, Sverige

     /Daniel Vandor


     Snart dags för VM-premiären

     5 december, 18.00

     VM-premiären närmar sig. Nu är det bara 45 minuter kvar till laget samlas för ett sista kort möte och kvarten senare går bussen till den nya arenan i Næstved. Räkna med att tjejerna är laddade inför matchen mot Angola.

     De flesta hade nog hellre kommit till VM med tre raka segrar än tre raka förluster, men just nu går det inte att göra så mycket åt det. Snarare är det så att framför allt förlustmatchen mot Rumänien har gjort att spelarna vill ta revansch på sig själva, vill visa vad de kan.

     Lagkaptenen Sabina Jacobsen kommer inte att spela i kväll, men åker med till arenan. Däremot är Linnea Torstenson redo för spel och den som sett och pratat med henne de senaste dagarna vet hur sugen hon är på spel. Det går inte annat än älska hennes citat från träningen i går: "Jag hoppas att någon springer över mig och att jag får ont överallt så att jag vaknar".

     Linnea är den mest rutinerade spelaren i truppen och hon gör nu sitt tionde mästerskap. Sävehofprodukterna Bella Gulldén och Johanna Ahlm gör sina nionde mästerskap. Tre stycken mästerskapsdebuterar: Frida Tegstedt, Carin Strömberg och Emma Hawia-Svensson.

     Carin och Emma har spelat två SM-finaler var, Frida har spelat nio, varav åtta har resulterat i guld. Hon har dessutom gott om Champions League-rutin, så där har vi verkligen en rutinerad debutant.

     Hur det går i matchen i kväll? Om jag säger att Angola hänger med i 20–25 minuter, Sverige gör ett litet ryck precis före halvtid, kontrollerar den andra och vinner med sju bollar, hur låter det? Räkna i alla fall med att det kan komma skott från Angola precis när som helst och varifrån som helst och att det kommer att göras rejälsa satsningar.

     /Daniel Vandor

     Uppdaterad: 2015-12-13 16:51
     Skribent: Svensk Handboll

     Nyheter

     Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

     2017-06-17

     EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

     Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

     2017-05-03

     Sverige noterade sin tredje raka seger och…

     Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

     2017-05-02

     Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

     Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

     2017-05-01

     Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

     Damer A – mot Makedonien och Serbien i EM-kval

     2017-04-21

     Sverige får möta Makedonien, Serbien och ett…

      
     Svenska Handbollförbundet
     Idrottens Hus
     110 16 Stockholm
     Telefon: 086996000