Hoppa till sidans innehåll

Vecka 38 2017

2017-09-25 08:59

Satsa på utbildning

Vid Svenska Handbollförbundets (SHF) temakonferens sista helgen i augusti var en fråga uppe som gällde att ställa krav på alla tränare och ledare som har uppdrag att träna handboll för barn- och ungdomslag ska ha adekvat utbildning.
Beslut om krav på utbildning kommer att tas under våren 2018 och kommer att gälla från någon av kommande säsonger. Temakonferensen diskuterade denna fråga och det förslag som vi lämnade till SHF:s styrelse är att man kan kräva att alla tränare/ledare ska minst ha basutbildningen Framtidens Handbollsspelare. Här gäller det för våra föreningar att börja planera hur ni ska hinna utbilda era tränare/ledare innan kravet är verklighet.
Som en tanke genomför förbundet en basutbildning helgen 30/9-1/10 och ännu finns det platser kvar på denna utbildning så att ni kan redan nu anmäla era tränare/ledare. Genom att redan börja nu och utbilda så undviker ni rusningen som kan befaras senare då kravet kommer från SHF.
Hur man anmäler sig och mer information om utbildningen finns på vår hemsida. Vår utbildningsansvariga Helena Eriksson kan svara om det finns några funderingar om utbildningen. Kontaktuppgifter finns på vår hemsida. Det är viktigt att föreningarnas styrelse tar detta på allvar och börja redan nu och planera för framtiden. Varför vänta, anmäl redan idag.

 

Det är dispenstider

Våra ungdomsserier i VYZ startar upp den närmaste tiden och erfarenhetsmässigt vet vi i förbundet att det brukar komma en del dispenser och det är ett önskemål från oss att ni i god tid skickar in era dispensansökningar eftersom det tar lite tid att hantera varje dispens.
Drömmen är ju att vi inte skulle behöva några dispenser alltså att det skulle finnas lag i alla åldersgrupper men förbundet vet också hur verkligheten ser ut i små föreningar och ibland även i större. Står man i begrepp att skicka någon dispens så kan det vara några saker som är bra att tänka på:

 • På vår hemsida finns en särskild blankett som man ska använda.

 • På ansökan skriver man spelarens namn, födelsenummer, vilket åldersgrupp spelaren ska delta i samt en motivering varför dispensen söks.

 • Varje dispens ska innan den skickas in undertecknas av föreningens ordförande.

 • Ofullständiga dispenser kommer att skickas tillbaka till föreningen för komplettering och det fördröjer handläggningen.

 • Efter behandling hos förbundet kommer den att skickas tillbaka till föreningen med ett följebrev och en faktura. Här är det viktigt att mottagare av posten ser till att dispensen kommer till rätt tränare/ledare och att fakturan kommer till kassören.

Mer om dispenser kan man läsa om på vår hemsida under Tävling och Aktuella dispenser. Där finns också uppgift vilka spelare som fått dispens under aktuell säsong.

USM är igång

Första USM helgen har det varit i helgen och först ut var pojkar 18 och vi hade ett lag från vårt distrikt och det var Brännans HK:s juniorkillar som på hemmaplan mötte Sollentuna, Sävehof och Lindesberg och det började bra för Brännan med vinst i första matchen mot Sollentuna.
På söndagens första match stod Sävehof för motståndet och laget från Härnösand stod bra upp mot Partille-laget och spelade jämn i stor del av första halvlek men sedan orkade man inte hålla emot och till slut vann Sävehof. Lindesberg kvar att möta och kampen om andra platsen i gruppen men troligtvis hade killarna bränt allt krut i Sävehof-matchen så det blev en förlust i sista matchen och en tredjeplats i gruppen så inget direktavancemang till steg 3 utan laget får en ny chans i steg 2.

Nästa helg är det dags för flickor 18 att starta upp med steg 1 och här har distriktet två lag, Kramforsalliansen får åka till Enköping och där möter man förutom hemmalaget även Lugi och Redbergslid och det låter som en tuff grupp men allt kan ju hända i handboll det har vi lärt oss genom åren.
Tjejerna från Härnösands HK får stanna på hemmaplan och där har det varit en urdragning från gruppen så det är bara tre lag som möts och det blir bara matcher under söndagen. HJK möter Uppsala och Tyresö. Läs i nästa veckas brev hur det har gått för Kramfors och HHK.

Ny omlottning

Tyvärr har Nordmaling fått dragit ur sitt F14-lag ur VYZ så nu måste den serien lottas om. Förbundet meddelar när den nya lottningen är färdig. Omlottningen kan påverka andra sammandrag under säsongen.Håll koll på vår hemsida.

Besök den gärna och du hittar den via denna länk: >>www.svenskhandboll.se/VasternorrlandsochJamtlandsLansHandbollforbund

 

Kalendarium

Följande datum kan vara intressanta för framtiden:

 

 • 16-17september, TS1 utbildning startar i Nordmaling.

 • 19 september klockan 1830, EMP för nybörjare, Kramforsalliansens kansli, Krongatan 1, Kramfors.

 • 20 september klockan 1830, EMP för nybörjare, Handbollens kansli, Skeppar Karis gränd 11, Härnösand.

 • 23-24 september, U-SM för flickor 18, lag från Kramforsalliansen och Härnösands HK deltar.

 • 26 september klockan 1830, EMP för nybörjare, Handbollens kansli, Skeppar Karis gränd 11, Härnösand.

 • 26 september, sista dag att anmäla sig till basutbildningen Framtidens handbollsspelare.

 • 30 september-1 oktober, basutbildningen Framtidens handbollsspelare genomförs i Ådalshallen i Kramfors.

 • 4 oktober, nästa styrelsemöte för VJHF: s styrelse.

 • 10-12 november, Sverigecupen för länslag födda 2002 i Nyköping.

 • 1-17 december, VM för damer, spelas i Tyskland.

 • 12-28 januari 2018, EM för herrar spelas i Kroatien.

 • 14-15 april, Handboll Norrkonferens i Umeå.

 

Uppdaterad: 2017-09-25 09:04
Skribent: Anders Högström

Fler nyheter

 
Västernorrlands-Jämtlands Handbollförbund
Härnösands HK, Skeppar Karls gränd 11
871 32 Härnösand
Telefon: 0611-23166
E-post: vjhf@home.se