Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Lovisa Ohlin & Ema Arsic, HF Syd

"Vi kommunicerar, backar upp varandra, informerar och är alltid vid varandras sida"

Hur länge har du varit domare?

Lovisa: Jag har varit domare i 4 eller 5 år, men regelbundet dömt i nu 3 säsonger.

Ema: 5år, men aktivt dömt i 2 år inne på mitt tredje.

Hur kom det sig att du blev domare?

Lovisa: Jag blev domare då jag hade ett stort intresse för handboll och såg det som ett litet extra jobb utanför skolan och handbollen.

Ema: Jag spelar ju handboll själv, så det blev att föreningen skicka intresseanmälan för DU1. Sen dömde jag knappt som föreningsdomare, så gav DU3 en riktig chans och fastna för det.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Lovisa: Jag ser mest framemot att få utvecklas och få feedback tillsammans med min domarpartner Ema. Det kommer även bli roligt att träffa alla domare, delegater och lagen.

Ema: All feedback man kommer få och utveckling det kommer ge. Sen ska det bli kul att se, träffa och lära känna andra domare. Och såklart få uppleva Sverigecupen tillsammans med Lovisa. 

Vad är din målsättning med dömandet?

Lovisa: Vårt kortsiktiga mål var att döma Sverigecupen. I framtiden har vi pratat om att vill vi döma USM finalspelet, komma med i NUG och klättra oss uppåt.

Ema: Nå högre i dömandet, nå USM finalspelet samt NUG är mål vi snackat om, tills dess är vårt mål att fortsätta utvecklas och utmana oss själva.

Har du några förebilder?

Lovisa: Ett par som inspirerar mig är Alice Watson och Line Welin.

Ema: Watson/ Welin och Kurtagić/ Wetterwik är intressanta att följa, sen är det alltid kul att se bröderna Gomér döma. 

Vad är det bästa med att vara domare?

Lovisa: Det bästa med att vara domare är att få se en annan sida av handbollen och umgås med Ema. Det är även roligt att hela tiden utmanas och lära sig saker som till exempel konflikthantering och kommunikation. Det ger mig en möjlighet att både utvecklas inom handbollen men även som person. 

Ema: Gemenskapen som skapas med alla domare och folket runtomkring. Och att när man väl hittar sin domarpartner så blir dömandet så mycket roligare, till och med de långa resorna fram och tillbaka från matcher blir värt det. Sen är det en otrolig känsla att få höra av folk att dom ser en utveckling i vårt dömande och ger oss positiv beröm, respons och även feedback. Det är saker man själv inte märker av, och är bland det bästa att få höra om senare. 

Hur samarbetar ni?

Lovisa: Vårt samarbete är både innan, under och efter match. Utanför plan diskuterar vi situationer från våra egna matcher samt videoklipp. Vi diskuterar även mål inför varje individuell match. På plan samarbetar vi självklart genom att stötta och kommunicera med varandra. Vi hjälper även varandra med saker vi har svårt med. Efter matcherna diskuterar vi det vi gjorde bra samt dåligt för att vi ska kunna utvecklas.

Ema: Samarbetet sker i princip hela tiden. På plan, innan, efter och även på vår fritid. Vi pratar konstant om situationer vi ser. Kan vara egna från en match vi dömt, sett eller spelat eller klipp online. Ser vi på en situation olika hör vi varandras tankar och resonemang. På samma sätt stöttar vi varandra på plan. Vi kommunicerar, backar upp varandra, informerar och är alltid vid varandras sida.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-01

Senast uppdaterad: 2023-11-01

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!