Hoppa till sidans innehåll

Matchfunktionärer

Distriktsinstruktörsutbildare  

Marit Johansson och Mattias Bredenfeldt

Bernt Norberg

Här hittar ni info om vad som gäller numera för matchfunktionärer

Handbollsfunktionärer i svensk handboll delas upp i följande:
• Elitfunktionärer, legitimeras av SHF

• Förbundsfunktionärer, legitimeras av SDF

• Distriktsfunktionärer, legitimeras av SDF

• Föreningsfunktionärer, legitimeras av SDF


Elitfunktionär: sitter på matcher i HL och SHE.

  • Förbundsfunktionärer: har vi i matcher i H2 (Borlänge HK) och D1 (Strands IF och Alfta GIF HF).
  • Distriktsfunktionärer: 2 st krävs för övriga seniormatcher och matcher för äldre ungdom (U15 och uppåt).
  • Föreningsfunktionär Ska vara minst 2 st i serier för yngre ungdom (U13-U14) samt i USM steg 1-2. För U14 och U16 även i steg 3. Utbildas inom föreningen av lägst en legitimerad Distriktsfunktionär.

Tidtagare: Ska assistera domare i matcher för barn. (upp tom U12) Ansvarar för att listor med spelare och ledare lämnats in före match.
Se komplett information i Tävlingsbestämmelserna och i de särskilda tävlingsbestämmelserna för barn och ungdom (TBBU).
Utdrag från TBBU:
1:7 Funktionärer Barn Det kan eventuellt även finnas en funktionär som har ansvar för resultatvisning och tidtagning i arenan, det är dock inget krav att ha resultat- eller tidsvisning centralt i arenan för denna åldersgrupp.
DGHF NOTERING: OBSERVERA att i matcher för Barn är det viktigt att resultatet 0-0 rapporteras in med SMS. Detta för att få ett kvitto på att matchen spelats.

Yngre ungdom SHF rekommenderar att det ska finnas två funktionärer per match och att minst en ska vara utbildad föreningsfunktionär*.

I matcher där det endast finns en utbildad funktionär ska denna vara tidtagare.

Föreningen ansvarar för tillsättningen. Om en serie har krav på elektroniskt matchprotokoll (EMP). så ska det vara minst en EMP-funktionär.

Äldre ungdom SHF har som krav att det ska finnas två utbildade distriktsfunktionärer, samt att matchen ska genomföras med EMP. Föreningen ansvarar för tillsättningen. Som föreningsfunktionär är man legitimerad över en tvåårsperiod, detta förutsatt att ingen stor förändring sker i regelverket för funktionärer.

 

Mattias Bredenfeldt och Marit Johansson, Dalarna och Gästrikland och Bernt Norberg, Hälsingland kommer att hålla i utbildningen av Distriktsfunktionärer.


Föreningarna erbjuds i samband med denna utbildning, att även delta med personer som ska bli föreningsfunktionärer och/eller vara EMP-utbildade. Utbildningstiden är 3 tim kvällstid. Denna utbildning kan hållas gemensamt för flera föreningar vid samma tillfälle. Rent praktiskt innebär detta att föreningen skickar sina funktionärer till ett lämpligt utbildningstillfälle (se nedan).
Efter utbildningen som är gemensam för Distriktsfunktionärer och Föreningsfunktionärer anger föreningen hur många och vilka som ska vara legitimerade Distriktsfunktionärer. Enbart de som är legitimerade Distriktsfunktionärer kan tjänstgöra där kravet är just legitimerade Distriktsfunktionärer. DGHF kommer sedan att debitera kursavgift för Distriktsfunktionärerna och utfärda legitimation till dem. Övriga kan sedan fungera som föreningsfunktionärer under 2 år framåt. De behöver bara läsa in ev. regelnyheter nästa säsong.


Observera att föreningen själv kan alltid välja att även utbilda sina egna föreningsfunktionärer vid annat tillfälle. Utbildningen ska då göras av legitimerad Distriktsfunktionär eller högre. Lista på utbildade Föreningsfunktionärer ska efter utbildningen skickas in till DGHF kansli.


Nytt för i år: Legitimationen för de som gick utbildning hösten 2018 gäller även för denna tävlingssäsong (dvs 2 år). Detta kommer att tillämpas löpande om inte större förändringar i regler eller praktiskt handhavande kräver att alla ska utbildas inför en tävlingssäsong.


Utbildningstillfällen i Hälsingland:
Hudiksvall 2019-09-25 18-21 Strands IF Kanslilokal, Vallvägen 14

Alfta 2019-10-01 18-21 Alfta Gästis

Hudiksvall 2019-10-02 18-21 Strands IF Kanslilokal, Vallvägen 14


Blir det många anmälda till Alfta kör vi en omgång till, men då i Bollnäs.
Anmälan till:
Bernt Norberg , berntn56@gmail.com  070-587 14 10

Uppdaterad: 2019-09-20 15:00

Nyheter

Distriktsfunktionärskurser i Hudiksvall och Alfta!

2019-09-20

Nu finns datum ute för när…

Domaransvariga se hit!

2019-09-20

Här kommer viktig information från…

Distriktsfunktionärskurs i Borlänge

2019-08-28

Inbjudan till Distriktsfunktionärskurs finns ute…

Domarkurser på G

2019-08-25

Nu börjar handbollssäsongen dra igång, med…

Förbundsfuktionärsutbildning i Sandviken

2019-08-22

Inbjudan till utbildning för kommande…

 
Dala-Gävleborgs HF
Lugnetvägen 1 B
791 31 Falun
Telefon: [saknas] Information