Hoppa till sidans innehåll

Kungsbacka Elitidrottsgymnasier

NATIONELLT GODKÄND ELITIDROTTSUTBILDNING

Målsättningen med Kungsbacka elitidrottsgymnasier är att ungdomar ska kunna kombinera elitinriktad utbildning inom handboll eller fotboll tillsammans med gymnasiestudier.

Undervisningen bygger på eleven/spelaren i centrum. Den enskilde spelaren ges möjlighet att utifrån sin egen förmåga utveckla teknik- och spetsegenskaper samt spelförståelse och speluppfattning i respektive idrott, för att kunna tillämpa dessa i matchsituation.

 

 

Träning 

 Tre träningar/undervisningstillfällen i veckan genomförs. Tränarna inom respektive idrott har den utbildningsnivå som respektive specialförbund kräver. Träning sker på förmiddagar på de idrottsplatser/planer/hallar som finns i Kungsbacka.

Du kommer att läsa Idrottsspecialisering 1–2 och Tränings- och tävlingslära 1–2, totalt 400 poäng inom ämnet specialidrott. Genom detta upplägg kopplas teori och praktik ihop på ett tydligt sätt. Poängen tas från det individuella valet, 200 poäng och programfördjupningsdelen 200 poäng.

Program

Som idrottselev väljer du mellan flera av de program/utbildningar som finns på Aranäsgymnasiet, Elof Lindälvs gymnasium samt Beda Hallbergs gymnasium.

Du kan till exempel vara handbollsspelare och gå på Hotell- och turismprogrammet vid Elof Lindälvs gymnasium eller vara fotbollsspelare och gå på Samhällsvetenskapsprogrammet på Aranäsgymnasiet eller Beda Hallbergs gymnasium. Valet är fritt och ditt.

På Aranäsgymnasiet kan du kombinera dessa program med NIU

  • Samhällsvetenskapsprogrammet

  • Naturvetenskapsprogrammet

  • Teknikprogrammet

  • Barn- och fritidsprogrammet

Ansökan

Det finns ett begränsat antal platser till respektive idrott. 12 platser till fotbollsinriktningen och 16 platser till handbollsinriktningen. 

Sista ansökningsdatum 1 december 2016

Ansökan till fotbollen gör du genom att skicka in en intresseanmälningsblankett.

För handbollen sker ansökan via Svenska handbollsförbundets webbplats.

Programval

När du söker program kryssar du i att du vill gå till exempel Teknikprogrammet/NIU Fotboll som ditt förstahandsval. Vill du gå Teknikprogrammet ändå även om du inte kommer in på NIU Fotboll kryssar du i endast Teknikprogrammet som ditt andrahandsval.  Efter en första granskning kallas du till två provträningar/uttagningar.

Att komma in

De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde vid urval till utbildningen. Idrottsutbildningen har en tydlig elitkaraktär där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. Du konkurrerar med ditt betyg om platserna för att komma in på programmet som du valt.

 


 

Uppdaterad: 2016-09-26 10:04
Skribent: Elin Sandström
 
Hallands Handbollförbund
Växjövägen 11
302 44 Halmstad
Telefon: +46738428200