Hem / Utbildning / Spelarutbildning (SU)

Spelarutbildning (SU)

Spelarutbildningen
Svenska handbollförbundet sjösatte 2018 den nya Spelarutbildningen som ger en röd tråd från förening till distrikt, vidare till J, U och A-landslag. Den nya spelarutbildningen 2.0 är synkad med NIU-gymnasierna.

Syftet med Spelarutbildningen 
Vi vill utbilda och utveckla ungdomsspelare. Ge våra spelare och tränare inspiration att brinna för handbollsporten. Handbollförbundet Syd vill tillföra kunskap som sedan tas med tillbaka till klubbarna. Fokus ligger på individuell teknik och utbildningen är en del i Svensk Handbolls Spelarutbildning 2.0 Förhoppningen är att ge alla spelare inspiration och motivation. Fokus ligger på utbildning och inte på selektering. Alla spelare får var med oavsett nivå.

Materialet till spelarutbildningen 2.0
Materialet tar höjd i att fler spelare skall vara med längre, med tydligt fokus på utbildning och lärande, samt där förbundets intention att vara i världsklass står i centrum. Ett gediget material är framtaget och om någon är intresserad kan man köpa materialet t här https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/handbollens-spelarutbildning/

Systemet fram till A-landslaget
SHF har också tagit fram en översiktsbild där man kan se hur systemet fungerar. Du hittar den här: 
https://www.svenskhandboll.se/Spelare/Spelarutbildning/ 

Hur fungera spelarutbildningen?
HF Syd arrangerar spelarutbildningspass för ungdomsspelare inom distriktet. Alla spelare inom den aktuella årskullen blir erbjuden 6 tematräningspass på tre helger under en 1-2 års period. Tematräningspassen hålls av erfarna handbollstränare som följer svensk handbolls utbildningsmaterial. De helgerna som spelarutbildningen är planerad är även serielottningen frisatt för ålderskullen från HF Syds sida.

All administration kring HF Syds Spelarutbildning och Distriktlagsverksamhet kommer att ske via SportAdmin och det är enklast om varje spelare anmäler sig själva. Här skapar varje spelare en profil och sedan bokar varje spelare en plats på antingen Spelarutbildningen och/eller Distriktsträning när anmälan är öppen. Efter anmälan sker en gruppindelning och varje spelare bli kallad till träningspass. Se specifik SU-åldersgrupp för datum och när anmälan öppnar.Sparbanken Skåne Spelarutbildningspass 1–2 (gratis för alla i HF Syd genom Sparbanken Skånes ägarstiftelser som bidrar till att alla får en basutbildning i handboll)

Arr: HF Syd

Spelarutbildningspass 3–4 (kostnad 300 kr för 2 träningspass)

Arr: HF Syd

Spelarutbildningspass 5–6 (kostnad 300 kr för 2 träningspass)

Arr: HF Syd

Steget efter spelarutbildningen är att Distriktslagsträningar startar. Syftet med distriktlagsträningar är att fortsätta utbilda handbollsspelare i vårt distrikt och tillsslut forma de distriktslag som kommer att representera HF Syd i Sverigecupen. Detta är två olika utbildningsblock som inte är beroende av varandra. Spelare väljer om de vill vara med på båda verksmaheterna (SU & D) eller bara den ena. Då alla inte är intresserade av att gå vägen till distriktslag finns möjlighet att de som är intresserade får anmäla sig på nytt. Så småningom tas spelare ut till distriktslag. Sverigecupen spelas normalt sett i november varje år. 

 

Spelarutbildningspass 7–8 Distriktslagsverksamhet (kostnad 300 kr för 2 träningspass, viss selektering då distriktslagsverksamheten driver dessa utbildningspass)

Arr: HF Syd

Efter spelarutbildningspass 7–8 Distriktslagsverksamhet och fram till Sverigecupen genomförs uttagningsträningar som spelare som distriktlagsledarna vill se mer av blir kallade till.