Hoppa till sidans innehåll

Regeringens krispaket till föreningar

2020-04-20 09:41

Riksidrottsstyrelsen (RS) har beslutat om ramar och övergripande principer för fördelning av regeringens krispaket. Föreningar och förbund kommer kunna söka krisstöd från första maj och RS kan ta beslut om utbetalning i mitten av juni.
Följande text är kopierad och hämtad från rf.se

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. Nu är de formella bitarna från regeringen på plats och stöd ska fördelas med syfte att rädda idrottsförbunds och idrottsföreningars fortsatta överlevnad.

Riksidrottsstyrelsen beslutade torsdagen den 16 april om ramar och övergripande principer som blir grundstenarna för fördelning av stödet. Principerna är nödvändiga för att kunna säkerställa ett hållbart regelverk och tydliga riktlinjer för att hantera stödet.

– Föreningar kan få pengar till midsommar och från maj kommer föreningar att kunna söka krisstöd. Det kan tyckas som att det tar tid men det måste det få göra för att fördelningen av stödet verkligen ska ske på rätt sätt. Vi är väl medvetna om att det inte kommer kompensera alla fullt ut. Om denna pandemi fortsätter under längre tid kommer vi behöva återkomma till regeringen med ytterligare behov av stöd. Vi ska inte heller glömma bort att kommersiella aktörer inom idrotten kan söka stöd från regeringens övriga stöd redan idag, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Runt om i landet ställer nu många föreningar om sin verksamhet. Man fortsätter på många håll med träning för att hålla barn, unga och vuxna i rörelse, men på ett sätt som följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Flera föreningar visar på idrottens kraft och betydelse för lokalsamhället där man även hjälper till med att handla mat eller hämtar mediciner till isolerade äldre.

– Idrottsrörelsen visar verkligen vilken betydelse vi har i samhället. Idrottsrörelsen är den tredje viktigaste miljön efter skola och hem och vi kommer vara en viktig kraft både nu under krisen men även efter. Vi ser också att kommuner söker stöd från oss och övriga civilsamhället i dessa kristider, säger Björn Eriksson.

Tidsplan för RF:s fortsatta arbete

  • Information till specialidrottsförbund och idrottsföreningar om ansökningsprocessen fortsätter fram till slutet av april.
  • Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kommer att kunna ansöka om krisstöd för sin verksamhet från första maj.
  • Beredning av ansökningar kommer att inledas omedelbart därefter och pågå under maj och inledningen av juni.
  • Beslut om utbetalning av stöd till specialidrottsförbund och idrottsföreningar beräknas kunna fattas av Riksidrottsstyrelsen i mitten av juni.
Uppdaterad: 2020-04-24 09:50
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

Rapport från föreningsträff 8/3

2020-04-24

Innan spridningen av Corona-viruset påverkade…

Digitala utbildningar från RF-SISU

2020-04-21

Nu kan ni sitta hemma och följa med i RF-SISU's…

Uppdatering kring idrott för barn och ungdomar

2020-04-17

Uppdatering kring barn och ungdomsidrott kom…

Föreningsenkät om Coronas konsekvenser

2020-04-17

RF har nu lagt upp en enkät som föreningar kan…

Glad påsk! 💛

2020-04-09

Påsken är här även om den inte är sig helt lik…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890