Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       EM 2020 satte handbollen på kartan i Stockholms ytterstad

       2020-07-09 08:55

       Stockholms stad valde att satsa på projektet Hand the Ball i samarbetet med Svenska Handbollförbundet, Stockholms Handbollförbund och organisationen för Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden. Det blev en succé!

       Drygt 6 000 barn har prövat på en enklare form av handboll i skolmiljö i Akalla, Hjulsta, Tensta, Sätra och Skärholmen – och därmed fått uppleva rörelseglädje och inkludering med hjälp av en mjuk, grön handboll. Projektet har pågått i knappt två år och är nyligen avslutat. Ett stort antal av barnen har varit med vid flera av aktivitetstillfällena. Det gör projektet unikt som ett socialt hållbart projekt kopplat till ett stort internationellt evenemang.

       – Det har inte funnits några handbollsföreningar i ytterstaden tidigare, men tack vare Hand the Ball vill två föreningar starta handbollssektion. Det är vi enormt stolta över och vill fortsätta att stötta, säger Joanna Stassos Wolf på Stockholms Handbollförbund och fortsätter:

       – Stockholms Handbollförbund vill att fler barn som inte har en aktiv fritid ska få möjlighet att börja spela handboll. Vi satsar vidare på Hand the Ball genom att utveckla föreningslivet i idrottssvaga områden med hjälp av nya medel från RF-SISU Stockholm.

       Projektets höjdpunkt ägde rum under EM-finalhelgen i Tele2 Arena i slutet av januari. Drygt tusen barn bussades in till arenan där de kunde delta i flera roliga Hand the Ballaktiviteter.

       Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten i handboll, tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding.

       – För oss har Hand the Ball-projektet verkligen satt fingret på vikten av rörelse i lekfull, organiserad form. En tydlig pedagogisk idé och skolornas engagemang har varit avgörande för projektets framgång. Vuxnas engagemang, lokal förankring och kontinuitet är också viktigt i ambitionen att öka barns vilja att delta och finna glädje i aktiviteterna, säger Ingemar Linnéll och fortsätter:

       – Vi tror och hoppas att man genom utbildning av lokala ledare och skolpersonalens engagemang kommer ha nytta av Hand the Ball under lång tid framåt. Ett bra exempel på det är Trygghetsresan som vi nu arbetar vidare på tillsammans med Hjulstaskolan. Anette Craas har fungerat som projektledare från Stockholms stad i Hand the Ball-satsningen. Hon säger:

       – Effekten av projektet med bland annat ökad rörelse bland unga i ytterstaden och två nya handbollssektioner i befintliga föreningar är frukten av ett stort engagemang från ledarna i Hand the Ball, Stockholms Handbollförbund och Stockholms stad. Samarbetet mellan oss parter i projektet har varit en nyckel till att det blev så lyckat.

       Camilla Hagman, kommunikations- och evenemangschef på idrottsförvaltningen Stockholms stad, ser Hand the Ball som ett mönsterprojekt på hur evenemangsstaden Stockholm kan arbeta med social hållbarhet.

       – Hand the Ball är det bästa legacy-projektet vi hittills sett kopplat till ett stort evenemang i Stockholms Stad. Det är mitt i prick hur vi från staden vill se mervärden av ett evenemang, parallellt med många andra värden såsom upplevelse, inspiration, internationell synlighet och ett välkomnande till staden, säger Camilla Hagman.

       Hand the Ball ingår efter Handbolls-EM 2020 som ordinarie verksamhet i Svenska Handbollförbundet. Projektledaren för satsningen inför och under Handbolls-EM 2020, elitspelaren och expertkommentatorn Jennie Linnéll, är anställd på halvtid av förbundet. Hennes uppdrag är att föra ut verksamheten i landet och därmed göra handbollen till ett föredöme för hur idrotten kan arbeta med ökad samhällsnytta – bland annat genom ambassadörer i varje handbollsdistrikt.

       Uppdaterad: 2020-07-09 09:29
       Skribent: Pressmeddelande - Stockholms stad

       Fler nyheter

       Med anledning av coronaviruset

       2020-08-15

       Text senast uppdaterad lördag 15 augusti 09:27.

       Beslut om start av seriespel och Gjensidige USM

       2020-08-15

       Med anledning av rådande läge har Svenska…

       Äntligen kan regionala kliv tas i sanden

       2020-08-14

       De uppskjutna regionala beachlägren för spelare…

       Påminnelse: Digital närvaroregistrering blir obligatorisk

       2020-08-14

       Enligt beslut av Riksidrottsstyrelsen (RS) blir…

       Internationell barnhandbollsvecka live

       2020-08-14

       Children's Handball Week lanseras av IHF i syfte…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information