Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Mäkinen nominerad till EM

       2019-10-10 18:30

       Ännu en svensk är klar för herrarnas EM i januari. Ordförande i Svenska Handbollförbundets domarkommitté - Henrik Mäkinen - har fått uppdraget att vara delegat under mästerskapet.

       Bilden: Henrik Mäkinen, ordförande, Svenska Handbollförbundets domarkommitté. Foto: Viktor Ljungström.

       De svenska herrarna, som är regerande vicemästare, har ett EM på hemmaplan att se fram mot i januari och vi kunde nyligen rapportera att det att svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik ska skipa rättvisa under mästerskapet i januari, som arrangörsmässigt delas mellan Sverige, Norge och Österrike. 

       Nu står det också klart att Henrik Mäkinen debuterar i mästerskapssammanhang. Han är en av 18 delegater som nominerats av Europeiska Handbollförbundet (EHF). 

       Mäkinen, som tillsammans med tidigare parhästen Göran Jonsson, var elitdomare i 25 år, varav 20 i högsta herrligan i Sverige och tolv på internationell nivå, är inne på sin fjärde säsong som ordförande i Svenska Handbollförbundets domarkommitté. Det har också inneburit att han suttit som delegat på Champions League-matcher och gjort ett så pass bra jobb att EHF nu valt ut honom till mästerskapet. 

       – Det ska förstås bli väldigt spännande och en ynnest att få arbeta med det kvalitetsmässigt bästa handbollsmästerskapet i världen, även om jag inte siktar på en karriär som delegat. Jag har engagerat mig internationellt för att det gett mig en möjlighet att hänga med i internationella frågor och coacha våra domare, sedan har det utvecklats till det här, säger Mäkinen som i helgen kommer att vara delegat på Champions League-matchen mellan Barcelona och Elverum. 

       Hur viktigt är det att Sverige är representerat även på domar- och delegatsidan i stora mästerskap? 

       – Ur ett domarperspektiv tycker jag att det är oerhört viktigt. Precis som spelarna som siktar på att komma med i landslagen siktar de bästa domarna på att få vara med i de stora mästerskapen och att bli utvalda att döma EM är ett kvitto på att de är rankade som ett av världens bästa domarpar. Så för dem är det ett naturligt mål att sikta mot OS, VM och EM. 

       – Sedan kommer det viktiga spinoffeffekter av det som är viktiga för utvecklingen av domarna i Sverige och till viss del även för delegaterna. I mästerskapen formas riktlinjerna för hur handboll ska dömas och utvecklas och mycket styrs av det Internationella- och Europeiska Handbollförbunden. Det blir lättare för oss att ta med oss anvisningar, fördjupad information om regeltolkningar och implementera dem på hemmaplan om vi finns med på den internationella scenen. 

       – För min del som domarchef är det ett kvitto på att vi arbetar med rätt saker och det ger bra input till vidare utveckling inom vår verksamhet, vilket är gynnsamt för alla inom svensk handboll. 

       I sina förberedelser för EM kommer Mäkinen att finnas på plats som domarobservatör när det norska paret Lars Jorum och Håvard Kleven dömer dubbellandskamperna mellan Sverige och Island i Kristianstad (25 oktober) och Karlskrona (27 oktober). 

       Uppdaterad: 2019-10-10 16:56
       Skribent: Daniel Vandor

       Fler nyheter

       Regionalisering

       2020-05-26

       Diskussioner har förts inom idrottsrörelsen om…

       Med anledning av coronaviruset

       2020-05-26

       Text uppdaterad torsdag 14 maj 09:31.

       Årsmöten 2020

       2020-05-25

       Det kan vara svårt att genomföra…

       Bli en del av Hand the Ball Sverige - anmäl dig till instruktörsutbildning!

       2020-05-14

       SHF erbjuder åtta utbildningstillfällen av…

       Tidigarelagd sponsringsutbetalning om 5,3 miljoner kronor underlättar för svensk handboll

       2020-05-13

       Svenska Spel tidigarelägger en…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information