Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola

       2019-10-09 14:29

       Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare. Därför inleder fem av de största förbunden för inomhusidrott; Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet nu ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för framtidens idrottshall.

       Framtidens idrottshall ska bidra till ökad rörelseglädje och präglas av multifunktionalitet och yteffektivitet. Hållbarhetsperspektivet är bärande för hela konceptet. Socialt genom att lyfta idrottshallen som en mötesplats som uppmuntrar till att fler blir aktiva och kan utveckla sin rörelseförståelse, men även ekonomiskt och ekologiskt genom en hållbar livscykelkostnad på hallen.

       -Det här samarbetet ger oss chansen att skapa mer attraktiva idrottshallar som såväl skolan som idrottsrörelsen kan få nytta av, helt i linje med det ökade intresse kring rörelse och folkhälsa vi ser i samhället. Vi bidrar med egen forskning och lösningar som skapar mervärde för såväl utövare som samhälle, säger Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt på White.

       Främsta målgruppen för den moderna idrottshallen är barn och ungdomar inom idrottsrörelsen och skolan. Med en inkluderande process och dialog som fångar in flera perspektiv av rörelse och idrottande kommer inspel att hämtas från de medverkande förbunden, barn och ungdomar, föräldrar och ledare, Sveriges Kommuner och Landsting och andra intressenter.

       Konceptet för framtidens idrottshall kommer att kunna användas av kommunala och privata aktörer som mall och inspiration i byggandet av moderna idrottshallar, för såväl träning som skolundervisning i idrott och hälsa. Idrottshallen ska också kunna nyttjas till tävling på lägre nivåer inom respektive idrott.

       Att vi nu tagit ett gemensamt grepp i frågan kring hur vi ser på en bättre utformad framtida idrottshall är något som kommer att gynna utvecklingen av handbollen men också förutsättningarna för idrotten och idrotten i skolan generellt.

       Vi vill bidra till att optimera nyttjandet av ytorna för en flexiblare användning. Att utifrån den viktiga mötesplats som idrottshallen på många orter är skapa förutsättningar för lek, delaktighet och tillgänglighet genom att skapa mer rörelse och fysisk aktivitet för barn och vuxna.

       -Vi vet redan idag vad vi vill göra med befintliga hallar för att öka aktivitetsgraden. Vi vill krympa ytor, ha fler mål i olika storlekar osv. och kan vi då göra det smart från start tillsammans med våra idrottskamrater så gynnar det svensk idrotts progress. Vi vet dessutom att tillgängligheten till idrottsytor påverkar aktivitetsgraden hos alla och det är viktigt att detta blir rätt i samband med framtida nyetableringen av nya skolar och skolidrottshallar i direkt anslutning till bostadsområden runt om i Sverige, säger Robert Wedberg, Generalsekreterare Svenska Handbollförbundet.

       Fakta:
       Projektet ägs gemensamt av Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet och delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab. Projektet startar i oktober 2019 och beräknas vara klart i april 2020 och planeras att visas upp i samband med Träffpunkt idrott i Göteborg 17-19 mars.

       Kontaktpersoner på förbunden är Daniel Glimvert, projektledare. På White arkitekter är Niklas Singstedt ansvarig arkitekt och Rebecca Rubin är processledare.

       Kontakt:
       Daniel Glimvert, projektledare, daniel.glimvert@gymnastik.se, tel. 08-699 64 90
       Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt, niklas.singstedt@white.se, tel. 08-402 26 08
       Rebecca Rubin, processledare, rebecca.rubin@white.se, tel. 076-639 47 73

       Uppdaterad: 2019-10-09 19:14
       Skribent: Svenska Handbollförbundet

       Fler nyheter

       EM 2020 satte handbollen på kartan i Stockholms ytterstad

       2020-07-09

       Stockholms stad valde att satsa på projektet…

       Riktlinjer för turneringar

       2020-07-08

       Med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens…

       Med anledning av coronaviruset

       2020-07-08

       Text uppdaterad torsdag 8 juli 16:14.

       Sommartider på SHF

       2020-07-06

       Vi lägger ner bollarna och stänger kontoret…

       SHF livesänder webbinarier

       2020-07-01

       Nu tar våra webbinarier sommarlov, men den 1…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information