Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Full fart inom domarverksamheten

       2020-04-30 09:28

       I Sverige spelas varje år flera tusen handbollsmatcher av våra drygt 130 000 spelare. Alla dessa matcher kan spelas tack vare våra domare. Under två års tid har ett stort arbete gjorts för att modernisera utbildningen och uppföljningen av våra domare och snart lanseras den nya domarutbildningen och tydliga mentorsmallar för varje nivå, för att vi bättre ska kunna stötta våra befintliga- och morgondagens domare.

       Bilden: En ung domare bland barn som spelar minihandboll. Foto: Hamid Ershad Sarabi.

       På grund av flera omständigheter har Svenska Handbollförbundets lansering av den nya domarutbildningen försenats, men nu är utbildningen i slutskedet av färdigställandet och kommer att lanseras under sensommaren. Vi översätter också det internationella materialet gällande utbildningar för handbollsdomare som dömer beachhandboll samt -domare som dömer rullstolhandboll till digital form i den nya utbildningsportalen för domare.

       Nya domarutbildningen
       Den nya utbildningen är en sammanslagning och utveckling av de tidigare utbildningarna förenings- och distriktsdomarutbildningarna och är omformad till en stegutbildning. Utbildningen går från steg 1 = minihandboll upp till steg 4 = handboll på seniornivå, där varje steg i utbildningen är anpassad efter den nivå man ska döma på med uppföljning och vidareutbildning. Den nya utbildningen är delvis digital och därmed mer lättillgänglig för fler och förhoppningen är att det ska bidra till att det blir lättare att rekrytera fler domare. Rekryteringen är en angelägenhet för hela svensk handboll och den naturliga rekryteringsbasen finns hos klubbarna.

       Internationella framgångar
       Domarskapet är ett spännande uppdrag med möjligheter som på sikt kan innebära lika stora framgångar som man kan nå som spelare eller tränare för den som är beredd att satsa. Under senare år har svenska handbollsdomare vid flera tillfällen nominerats att döma matcher i stora internationella mästerskap som EM och VM, både inom den traditionella handbollen, men även inom beachhandbollen. Vi har återkommande representation av svenska domare också i de stora internationella klubblagstävlingarna som exempelvis Champions League och Challenge Cup.

       Mentorer blir viktig komponent 
       Domaryrket är traditionellt mansdominerat och det är glädjande att det under de senaste åren är en betydande ökning, främst på lägre nivåer, av tjejer som väljer att bli domare. Svensk handboll har, liksom många fler idrotter, få tjejer/kvinnor i högre tränarpositioner och det är samma problematik inom domaryrket, även om det finns några domarpar på högsta nivå.

       Inom svensk handboll utbildas över huvudtaget många domare på lägre nivåer men svårigheten är att behålla domarna över tid. En nationell utvecklingsgrupp har bildats för att bättre kunna ta hand om domare på lägre nivåer. Och en särskild utbildning för mentorer är på gång, den beräknas lanseras under nästa år (2021). Vi har sett att det ibland är attityden mot framförallt unga domare som gör att dessa väljer att sluta döma handboll och det krävs en förändring. Många föreningar gör ett fantastiskt jobb gällande attityder, normer och värderingar och det är många gånger helt avgörande för att skapa ett positivt klimat på planen. Handboll är en fysisk och tuff sport, men också ärlig. Vi pratar ofta om fair play och den mentaliteten ska genomsyra all vår verksamhet. Vi ska alltid visa respekt för varandra, både på- och utanför planen och det gäller alla, med- som motspelare, tränare, ledare, funktionärer, domare, föräldrar och publik. Mentorerna kommer att ha en viktig uppgift i att stötta domarna under deras aktiva karriär och är en viktig komponent för vi ska kunna behålla fler domare under längre tid.

       Lansering
       Vi kommer att starta med en genomgång av den nya utbildningen för alla domaransvariga i distriktsförbunden, med anledning av coronaviruset kommer genomgången att genomföras online. Vi planerar att starta kurserna i nya utbildningen för domare och funktionärer i augusti (istället för juni) och förhoppningsvis har vi då möjlighet att träffas fysiskt, men vi planerar för genomförande även i digital form om läget inte lättat tills dess. Instruktörer till den nya domarutbildningen kommer att utbildas både genom Svenska Handbollförbundet och våra distriktsförbund.

       Projektstöd
       För föreningar finns möjlighet att söka projektstöd för utbildning av domare och mentorer.

       Vill du bli domare?
       Kontakta ditt distriktsförbund för att komma igång med din domarkarriär.

       Kontakt
       Niklas Axvallen, domaransvarig, Svenska Handbollförbundet.

       Uppdaterad: 2020-04-30 09:29
       Skribent: Therese Bringefors

       Fler nyheter

       SHF förlänger samarbetet med Solidsport

       2020-08-06

       Svenska Handbollförbundet och Solidsport…

       SHF förlänger samarbetet med Solidsport

       2020-08-06

       Svenska Handbollförbundet och Solidsport…

       Med anledning av coronaviruset

       2020-08-06

       Text senast uppdaterad onsdag 5 augusti 10:14.

       SHF livesänder webbinarier

       2020-07-16

       Nu finns våra tidigare webbinarier som repriser…

       Ligornas spelprogram offentliggjorda

       2020-07-14

       Spelprogrammen till svensk handbolls högsta…