Hem / Vår gröna boll

Vår gröna boll

Foto: Lasse Pehrson.

Verksamhetens utgångspunkt är den gröna, mjuka, streethandbollen som med sin unika utformning bjuder in till lek och rörelse. Den är också en symbol för positivt idrottande.

Bollens kvalitet är som en vanlig boll och den är lätt att hålla i, den studsar inte bort från barnen och gör framförallt inte ont att ta emot. Den kan därför med lätthet användas av alla åldersgrupper och till olika typer av aktiviteter. Materialet är slitstarkt och framarbetat för att bollen ska klara av att användas både inomhus och utomhus även på steniga underlag. Ändå är den mjuk nog för små barn att hålla i och fånga.

Den gröna bollen har flera effekter inom Hand The Ball konceptet, både bokstavligen och symboliskt. Bollen gör Hand the Ball och streethandboll till en ”light”-variant av handbollen och tröskeln till vår idrott för barn som är inaktiva eller inte spelat förut blir lägre. På det individuella planet bidrar aktivitet med bollen även till träning av individens motoriska färdigheter då den är väldigt lätthanterlig. Bollen bär ett starkt symboliskt värde i sitt arbete inom vår verksamhet där vi aldrig kompromissar med de värderingar och pedagogiska tankesätt vi har.

Tillsammans med Hand the Ball Foundation sprider vi budskapet om en positiv fritid genom vår gröna boll och våra ledare.

Hand The Ball Sverige startades 2017 i syfte att agera plattform för en positiv fritid och att få barn och ungdomar i rörelse genom konceptet med streethandboll. Sedan 2020 ingår verksamheten i Svenska Handbollförbundet, vilket ger distrikt och föreningar möjlighet att anmäla sig till utbildningar och bedriva egna Hand the Ball-inspirerade projekt.

Målet med Hand the Ball-aktiviteter är att verka hälsofrämjande och konfliktförebyggande samt att ge barnen en god upplevelse som vidare stärker självförtroendet och sociala kompetenser. Aktiviteten kan äga rum där ungdomarna är naturligt – på torget, fritidsgården, inomhus eller liknande. Målet är att uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och lagsport, för att förebygga ohälsa.

Hur skapar vi kreativ aktivitet hos barnen? Hur utmanar och utvecklar vi motoriska färdigheter utan att lägga fokus på prestation och resultat? Hur kan vi få alla barn att delta, även dom som i vanliga fall inte vågar?, är exempel på frågor som vi anser är viktiga. Genom vårt inkluderingspedagogiska tillvägagångssätt med leken och glädjen i fokus är målet att alla barns olikheter och särskilda behov tillgodoses. Verksamheten arbetar utifrån Riksidrottsförbundets riktlinjer om barn och ungdomars rättigheter och materialet ”Idrotten vill”.

Läs mer på handtheball.se

Kontakta projektledare Jennie Linnéll