Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Sju dagar kvar till VM: Sabina Jacobsen

       2015-11-28 14:56

       Tack, Danmark! För tolv år sedan petades Sabina Jacobsen i danska u-landslaget och skaffade svenskt pass. "De kommande tre mästerskapen har vi definitivt större medaljchans än danskorna", säger Sveriges lagkapten.

       För Sabina Jacobsen blir VM i Damark nästan som ett hemmamästerskap. Hennes mamma är danska och flyttade till Sverige när hon var 20 år. Ett decennium senare föddes Sabina i Lund.

       – Mormor och morfar bor en bit utanför Köpenhamn. Jag var mycket hos dem på sommarloven. Hemma hade vi det väldigt svenskt och har aldrig ätit särskilt mycket dansk mat eller något sånt.

       Länge hade Jacobsen endast danskt pass. I tidiga tonåren var hon på två uttagningar till danska u-landslaget, varav den ena bara 30 spelare var kallade till. Men när de skulle åka på ungdoms-OS fick hon inte åka med. Sedan bytte hon nationalitet.

       – Jag skaffade passet när jag var 14 år för att kunna spela för Sverige. Tanken var att jag skulle flytta till Göteborg för att gå på riksidrottsgymnasiet Katrinelund och då hade det inte funkat att pendla till landslagssamlingar i Danmark.

       Banden till Danmark har blivit starkare igen sedan hon värvades till danska ligan.

       – Jag har bott där i fyra år nu och det känns mer och mer som hemma. Dessutom har jag flera danska vänner, säger Sabina Jacobsen.

       Hon har minst sagt märkt av att det snart är dags för VM i vårt grannland.

       – De danska landslagsspelarna är överallt. När jag var i affären och handlade häromdagen var någon på locket på en syltburkar och vår högernia Louise Burgaard på en saftflaska. De har en annan kultur här.

       Tidigare har Team Tvis Holstebros svenska skyttedrottning Nathalie Hagman synts på en dansk annons för cupcakes iklädd en rosa ylletröja och jeanshängslebyxor. VM marknadsför danskarna bland annat med kroppsmålade spelare och en låt där spelarna dansar i videon.

       – Kroppsmålningarna är verkligen häftiga. Men musikvideon är vi på dem om hela tiden. Det ser så roligt ut när de dansar i handbollskläder och alla inte riktigt har taktkänsla. Det tycker dom är lite pinsamt. Men jag vågar inte säga för mycket, eftersom jag inte vet vad vi kommer hitta på inför hemma-EM nästa år.

       Om Sverige dessutom fixar en plats i sommarens OS kommer Sverige spela tre mästerskap med stor medaljchans på ett år.

       – Det kommer bli ett riktigt roligt.  

       Har du ändrat något i din träning på grund av att det är mycket mästerskap?

       – Det är tuff belastning, framför allt nu när vi spelar Champions League. Jag har inte lagt till mer träning, utan snarare mer rehab för att kroppen ska hålla. Det känns som att det enda som står i vägen för ett bra år är skador. Och jag har haft mina skador, nu ska jag vara hel.

       Vilka tror du har störst medaljchans – ni eller Danmark?
       – I de tre mästerskap som kommer nu är det definitivt vi.

       ***

       Fram till att Sabina Jacobsen var 23 år hade hon aldrig spelat för någon annan klubb än Lugi HF – som hon var med och tog upp i elitserien för första gången någonsin 2006 för att sedan, som 18-åring, bli skyttedrottning sin debutsäsong i högstaligan. Efter det har hon blivit värvad två gånger. Vid båda tillfällena till danska mästarna.

       Först hade hon två skadefyllda år i Randers HK, där hon bland annat råkade ut för sin andra korsbandsskada. När de inte ansåg sig inte ha råd att ha kvar svenskan och valde att utnyttja optionen i kontraktet för att behålla henne ett år till högg FC Midtjylland och Thomas Sivertssons före detta förbundskaptenenskollega Helle Thomsen.

       – Hon är en perfektionist som alltid tror att sitt lag kan vinna och får sina spelare att tro på det, säger Jacobsen.

       I våras vann FCM både Cupvinnarcupen och danska ligan. Klubben är så nöjd med sin svenska lagkapten att de bestämde sig att redan före VM i Danmark utnyttja en option som gör att Jacobsen stannar även nästa säsong – trots att de hade kunnat vänta till februari.

       – Vi har väldigt roligt tillsammans. Det är aldrig jobbigt att gå till träningen.

       ***

       Thomas Sivertsson VM-trupn innehåller fem elitseriespelare. Övriga elva är till vardags fördelade i respekterade klubbar i Danmark, Rumänien och Tyskland. Men utöver Sävehofs svenskor spelar bara fyra Champions League: Bella Gulldén, Linnea Torstenson (båda CSM Bukarest), Johanna Ahlm och Jacobsen (båda FCM).

       I höst är andra gången landslagets lagkapten haft chansen att spela den mest prestigefulla klubblagsturneringen. I andra omgången stod hon och FCM för en skräll när de åkte till Ungern och besegrade Györ klart inför nästan 5 000 åskådare.

       – Vi kommer dit och vet att de har så mycket pengar att de i princip kan värva de spelare de vill ha. I början får vi massa utvisningar, men fajtas otroligt bra. Sedan får de några utvisningar och vi kör på, tror på det. Samtidigt vet vi att det kanske inte räcker att vi gör vår bästa match, så när vi leder med fyra-fem mål med några minuter kvar vågar jag fortfarande inte tro att det är klart, säger Jacobsen.

       En av lagets danska landslagsspelare var salig efteråt.

       – Louise Burgaards ögon såg ut som om hon vunnit Champions League eller VM.

       ***

       Sabina Jacobsen svarar snabbt när hon får frågan om vilket bästa minnet från EM ifjol är.

       – Sista sex minuterna i bronsmatchen och Bundsens räddning i slutet, när man kände att det var klart. Det var otroligt skönt.

       Kan vi förvänta oss något liknande i VM?

       – Vi kan få en jättestark motståndare i åttondelsfinalen. Det kan vara Danmark, det kan vara Montenegro. Då blir det riktigt tufft redan i åttondelsfinal. Men jag tycker definitivt att vi är ett otroligt starkt lag.

       Antagligen har ingen annan toppnation lika många skickliga mittförsvarare som Sverige. Jenny Alm, Linn Blohm, Bella Gulldén, Jacobsen och Linnea Torstenson kan alla spela både trea och tvåa.

       – Vi har riktigt duktiga försvarsspelare. Vi har bra höjd och är väldigt starka, men ändå snabba i fötterna. Man går in med ett stort självförtroende när man vet att andra laget har mycket respekt för oss och tycker det ska bli jobbigt att springa in i vår vägg.

       Vem tycker du är jobbigast att möta?

       – Som försvarare tycker jag att det är jobbigast när det är tungt att hålla emot och gör ont. Och det gör ondast att möta Jenny (Alm) och Linnea (Torstenson).

       En annan viktig svensk pusselbit var att de fick ett åtta dagar långt avslappnat läger på kanarieön Fuerteventura i oktober medan övriga europeiska länder spelade kval till EM, som Sverige är direktkvalificerat till som värdland.

       Förutom träningsmatcher mot regerande världsmästarna Brasilien fanns det tid för lättsamma aktiviteter.

       – Vi umgicks hela tiden och var nästan ingenting på rummen. Alla är ju tävlingsmänniskor, så det var mycket tävlingar mellan de unga och gamla.
       Efter bland annat lagkapp i simning, beachvolleyboll, hinderbana i poolen och irländsk julafton stod gamla laget som slutsegrare.

       – Det är såna sociala aktiviteter som gör att det blir så mycket lättare att nå fram till varandra när det är skarpt läge. Det var ett perfekt läger på alla sätt. Mitt under säsong är man ofta lite sliten och att då kunna åka iväg på ett sånt läger istället för att spela kvalmatcher ger otroligt mycket energi.

       Sabina Jacobsen
       Tröjnummer: 27.
       Född: 24 mars 1989.
       Längd/vikt: 180 cm/76 kg.
       Position: Vänsternio.
       Klubb: FC Midtjylland (2014–).
       Ligamatcher/mål i höst: 10/32.
       Moderklubb: Lugi HF (–2012).
       Övriga klubbar: Randers HK (2012–2014).
       Landskamper/mål (per 12/12): 75/114.
       Tidigare mästerskap: VM 2009, EM 2010, VM 2011, EM 2012, EM 2014.
       Meriter: EM-silver, EM-brons, dansk mästare, vinnare av Cupvinnarcupen, Årets spelare i Sverige 2013, vinnare av elitseriens skytteliga 2006/07, 2007/08 och 2008/09, utsedd till bästa försvarare i EM 2014. 

       Sabina Jacobsen om…
       …sin debut i landslaget:
       – Jag gjorde debut 2007 under World Cup i Danmark. Det jag mins är att jag var otroligt nervös och såg väldigt mycket upp till de spelarna som var med i landslaget och även spelarna i Norge som vi mötte. Vi förlorade matchen stort.
       …sitt bästa mästerskapsminne:
       – EM-silvret i Danmark förra året, tätt följt av EM-bronset i Ungern 2010.
       …Sveriges chanser i VM:
       – Det kommer att gå bra!

       Jenny Alm om Sabina Jacobsen:
       – Hon är landslaget egen zumbainstruktör och brukar ha något pass på varje läger. Det brukar alltid gå bra och vara roligt, hon är väldigt duktig. Sabina är en spelare som man alltid spelat med (U-landslagen) och mot (elitserien). Det är en spelare som man inte gillade då, det fanns något agg mot henne och Lugi, men när jag lärde känna henne förstod man vilken go person det är.

       Svenskorna i danska ligan:
       Linn Blohm, Tvis Holstebro
       Nathalie Hagman, Tvis Holstebro
       Jamina Roberts, Tvis Holstebro
       Johanna Ahlm, Midtjylland
       Sabina Jacobsen, Midtjylland
       Maria Adler, Odense
       Jennie Linnéll, Odense (ny)
       Jenny Alm, Esbjerg (ny)
       Filippa Idéhn, Esbjerg (ny)
       Johanna Westberg, Randers
       Clara Monti Danielsson, Randers (ny)
       Emelie Westberg, Nykøbing Falster (ny)
       Michaela Ek, Silkeborg-Voel (ny)
       Edijana Dafe, Köpenhamn (ny)
       Spelare i fet stil ingår i VM-truppen

       Svenskornas skytteliga i Champions League 2015/16:
       Bella Gulldén, CSM Bukarest, 21

       Julia Eriksson, Sävehof, 21
       Johanna Ahlm, Midtjylland, 15
       Emma Fernis Sävehof, 15
       Olivia Mellgård, Sävehof, 13
       Loui Sand, Sävehof, 12
       Joanna Lindvall-Haggren, Sävehof, 8
       Sabina Jacobsen, Midtjylland, 7
       Tilda Olsson, Sävehof, 7
       Elin Enhörning, Sävehof, 3
       Thess Krönell Sävehof 2
       Johanna Bundsen, Sävehof, 1
       Linnea Pettersson, Sävehof, 1
       Spelare i fet stil ingår i VM-truppen

       Tidigare delar:
       19/11:
       Carin Strömberg
       20/11: Emma Hawia-Svensson
       21/11: Edijana Dafe (inte längre med i truppen)
       22/11: Johanna Bundsen
       23/11: Filippa Idéhn
       24/11: Linn Blohm
       25/11: Frida Tegstedt
       26/11: Loui Sand
       27/11: Jenny Alm

       Uppdaterad: 2015-12-13 10:31
       Skribent: Sebastian Sundberg/MATCH

       Fler nyheter

       Herrarnas EM har börjat

       2020-01-09

       På torsdagen inleddes årets EM i Handboll för…

       Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

       2017-06-17

       EM-kvalet är över för de svenska herrarna och…

       Herrar A – Vinst 29–21 mot Ryssland i EM-kvalet

       2017-05-03

       Sverige noterade sin tredje raka seger och…

       Ligalandslaget besegrade Ricoh, 30-28

       2017-05-02

       Det nya ligalandslaget på herssidan har i…

       Herrar A – Sverige toppar EM-kvalgruppen inför Rysslandsmatcherna

       2017-05-01

       Det svenska herrlandslaget samlades på måndagen…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information